Najdi forum

antipsihotik-kventiax

ali,kdo jemlje te tablete,kako učinkujejo in kakšne negativne učinke puščajo za seboj.-hvala

Kventiax je isto zdravilo kot serequel, le da je generik (proizvaja ga druga fabrka).
Jaz teh tablet sicer ne jemljem, imam pa jih doma kot sredstvo proti nespečnosti.
Zame so to eni “downer”-ji – počutiš se še manj živega, ko si na njih, brez energije.
Drug problem pa je napihnjenost, ki jo povzročajo ob vsakodnevnem jemanju.
Malo se ti poveča apetit, zadržuješ vodo… zato so novodobni narkomani prej debeli kot suhi.
Naprej – libido gre u nulo, nič se ti ne da razen spat…
Učinkujejo tako, da inhibirajo dopaminske receptorje. Kar je ok za tistega, ki ima res psihozo, za nas, ki pa še malo migamo, naj bo to le neškodljivo uspavalno sredstvo. Dopamin je namreč precej pomemben pri čustvovanju, občutenju, veselju – če to inhibiramo /vzamemo tableto/ ne prinese to nič dobrega. Razen, če ti ni psihiater dal diagnozo psihoze! V to pa se ne bi rada vmešavala!
Povej, v kakšen namen ti jih želi predpisati!

kot sem že v drugih temah opisal mojo odvisnost od benzodiazepinskih tablet,xanax,helex,apaurin,loram,dormicum psihiater nima razumevanja,da če bi mi jih predpisal,bi s zmanjševanjem mislim postopoma prenehal z njimi,kot sem z metadonom zaradi drog.ne razume,da sem odvisen od njih in me potreba pelje na ‘črni trg’,kar je nevarno zame že zaradi tega ,ker se spet dobim z ljudmi,ki imajo opravka tudi z drogo in ‘ker sem bil 11 let odvisen od vseh drog je to zame rizik številka 1,da spet zapadem noter,ker ni ptrebno dosti mogoče le slab dan npr.predpisal mi je xventiax-kvetiapin,čeprav nimam nobenih psihoz in si s temi antipsihotiki nočem ustvarit.res je,da pomaga pri spanju,a za seboj pušča slabše posledice kot zgoraj omenjene tablete.on vztraja na tem in sploh nevem več kam se obrnit.naj povem še to,da sem zaradi pomanjkanja benzodiazepina v krvi,2 hospitaliziran v bolnici zaradi epileptičnega napada-grand mal,kar je najmočnejši epi napad.kam naj se obrnem,mogoče nevrologu.če ima kdo kako izkušnjo,dober nasvet,hvala vnaprej.
++revolucion++

Za Kvetiapin še slišal nisem.

Wikipedia: Kvetiapin je atipični antipsihotik, ki pri nekaterih vrstah duševnih bolezni izboljša simptome, kot so halucinacije (npr. nepojasnjeni glasovi), nenavadne in zastrašujoče misli, spremembe v vedenju, občutek osamljenosti in zmedenosti. Nenamenska uporaba (uporaba zdravila za indikacije, ki niso uradno potrjene) zajema tudi zdravljenje nespečnosti in anksioznosti… Kvetiapin se uporablja za zdravljenje shizofrenije, maničnih epizod in akutnih maničnih epizod, povezanih z bipolarno motnjo.

OK, Seroquel je to ponavadi, jaz sem ga videl predpisovati samo gostom ustanove v Polju.

Ni torej indiciran, se pa uporablja za anksioznost, kar je načelno diagnoza za anksiolitike kot npr Xanax in drugi člani -azepam, -azalam… družine benzodiazepinov. Čudno res, vsak zdravnik ve, da je odtegnitev od benzodiazepinov, za razliko od opiatov, smrtno nevarna. Tudi sam iz izkušenj drugih vem, da so dobili grand mal napad, vendar so jim v KC brez posebnih težav dali apaurin.

Urinski test pokaže prisotnost diazepinov, tako da lahko dokažeš jemanje, če že ne odvisnost. Zdravniki imajo pač averzijo do tega, da bi bili “sokrivi” tvoje odvisnosti + kolikor vem, lahko samo psihiater predpiše prvi recept za tovrstna zdravila.

Zakaj se ne pogovoriš s svojim zdravnikom v ambulanti za zdravljenje odvisnosti, pojasniš, da si že itak odvisen, in da ti benzidiazepini pomagajo pri zniževanju doze metadona. Vsaj apaurin bi po pogovoru s psihiatrom gotovo moral dobiti, sploh ker ima itak večina odvisnikov t.i. dvojno diagnozo in torej dejanske anksiozne, depresivne motnje ipd.

pozdravljen leiito.problem pri psihiatru tiči v tem,da starejši odvisnikom ko ni bilo še atipičnih zdravil so predpisevali pomirjevala-apaurin,anksiolitike-xanax pa tudi lorazepam-lorisilan,loram pa midazolam-ipnovel,darkane,dormicum.ko sem jaz prišel do psihiatra,sem ga vprašal zakaj nekateri dobivajo določene tablete,jaz pa z dokazom z urinom vedno pozitivnim na bzo,ne morem do njih.odgovor je bil-ja to so že starejši,ki so dobivali tablete v zaporih zdaj jih ne moremo pustiti brez.kaj pa jaz ok,ki sem se jih sam nekako navadil predvsem zaradi nehanja jemanja drog,čeprav vem,da si sem nakopal novo odvisnost,naj ti povem da pa jih ne jemljem vsaki dan,ker jih ne dobim niti na ulici vedno.no to poteka tako,da ko nimam bzo-ja v krvi se počutim neaktiven in včasih preštrašen,še sam nevem koga ali česa.v sloveniji je odvisnost od benzodiazepinskih tablet uvrščena kot druge odvisnosti samo na papirju,v praksi pa te ne vzamejo resno,kao saj si normalen,pameten,dobro izgledaš nobeden pa ne vidi notranje stiske duha in možganov ko to preživljaš.res je,da simptomi niso vidni kot pri drugih odvisnostih,a prav to bi morala biti ispiracija za vse študijozote psihiatrije,da človeka ne gledajo po zunanjih simptomih odvisnosti,ampak v besedi in zaupanju problema le njim,ki so zato plačani tudi iz mojega žepa,dodatno zavarovanje…pa nevem kaj vse.mogoče če bi do psihiatra prišel malo”utrgan”pa neporihtan,brez zob kot mnogi od njih bi vsaj v našem centru bil drugače obravnavan,ne pa z atipičnim antipsihotikom,ki pomaga samo zaspati,če nimaš psihoz,dokazano pa je da jemanje antipsihotikov in zdravil,če nimaš te bolezni jo one same naredijo kajti možgani se navadijo na njih,ko jih nimaš pa pride psihoza ali druga bolezen za kar sploh nimaš diagnoze za le te.včasih se mi zdi,da jaz učim njih in da bi moral biti jaz psihiater”njim”.,ko me vedno debelo gleda in momlja,ko mu vržem z ust spisek zdravil in njihovih simptomov in kaj bi bilo zame najboljše.želim si le to,da bi mi predpisal bzo,toliko kot ga sedaj ob nakupu na ulici jemljem,in bi z zmanjševanjem pod njegovo kontrolo to počasi zniževal kot sem počel z metadonom.a kot kaže bom moral do drugega”majstra”da bo štekal.do takrat pa jih bom kupoval na ulici od ljudi–beri”ki jih sploooh ne potrebujejo”in hodijo k psihiatrom po dolini šentflorjanski,da jih prodajajo na ulici,takim kot sem jaz,za kar vem da tudi psihiatri dobro vejo saj sem jim sam povedal,pa tudi ni nobena novost.zame je nakup in posedovanje teh zdravil”kaznivo dejanje” ker nimam potrdila za njih za preprodajalce namišljene bolnike pa biznis lepo teče in to z kar nekaj škatlami na mesec….dokler se naše zdravstvo ne zanima za take reči bo to tako potekalo in ne rečem dvakrat,da za preprodajo stojijo psihiatri sami z njihovimi”namišljenemi bolniki” ko je biznis preprodaje končan pa vsakemu”’pola-pola”’jaz sem ti jih priskrbel,ti si jih pa prodal in polenta je skuhana.če imate kakšen predlog ali misel,jo z veseljem sprejmem,leiito drž’se..žio.
++revolution the only solution++

Človek res dobi občutek, da je zdravniška etika pogosto na psu, metaforično rečeno seveda, a da bi predpisovali odvisnikom tablete v zameno za del profita vseeno dvomim. Če ne drugega že zato ne, ker odvisnikom nikoli ne smeš zaupati. Kot je splošno znano so stranski efekt jemanja opiatov laganje, manipuliranje z okolico, majhne kraje, celo beračenje itn.

sam jemljem kventiax + cipralex sicer šele četrti dan in po njih se počutim GROZNO.psihiater mi jih je predpisal zaradi mojih morečih misli(tesnoba-panika da bom umrl čeprav sem zdrav človek).prvič se je ta tesnoba pojavila malo več kot mesec dni nazaj in zgledalo je tako: ko sem gledal televizijo se mi je na1x začelo pred očmi temnit in dobil sem mravljince po celem telesu in v tisti sekundi ko se je to zgodilo sem imel v glavi 1000 misli glavna misel pa je bila da je to to(kao da bom zdaj umrl).in od te dalje se mi pojavlja ta panika oz črne misli da bo se mi ustavlo srce ali bom dobil možgansko kap itd…..no in izpred 1. meseca se mi je tak malo večji napad panike zgodil še prbl. 4x drugače pa imam te “črne” misli vsak dan.no in potem sem jaz to povedal psihiatru(baje tabolšemu) in mi je predpisal 25mg kventiax + 10mg cipralex.jedel bi jih naj tako: cipralex samo ZVEČER polovičko tablete po enem tednu jemanja pa celo tabletko KVENTIAX pa eno tabletko zjutraj eno popovdan dve zvečer.in ko sem prvič pojedel tabletko ADIJO SVET..dobesedno preveč me je zadelo in je bila panika še večja kot pred jemanjem teh tablet.no naslednji da sem poklical psihiatra če je to normalno in je rekel da je to normalno da sem verjetno v krizi saj sem pred tem 3tedne jemal LEXAURIN…no ok rekel je da lahko zmanjšam dozo na polovičko tablete kar sem tudi naredil a po njih sem še vseeno bil hudo paničen tesnoben potrt aka živi mrtvec..ker je bila takšna panika sem še 1x poklical psihiatra in dejal mi je da naj zdržim par dni ker bi se telo naj navadlo po nekaj dneh(3-4dneh) in kasneje sploh več ne veš da si pojedel taletko oz kot da je nisi.učinkovat bi naj začele ko jih redno jemleš nekje 2 do 4 tedne kasneje….
ker sem pričakoval čist drugo zgodbo mojega zdravljenja bi še ves prosil za nasvete oz karkoli da bi mi pomagalo.no moja pričakovanja so bila takšna:da bom jaz prišel do psihiatra in bo me lepo spoznal in bova skupaj reševala problem od začetka brez antipsihotikov.ampak ok očitno NE ker mi je po petih minutkah napisal te tablete ki bi me naj umirile čeprav so v teh prvih dneh jemanja učinkovale nasprotno od “umirile” in upam da bo že danes kaj bolje po tej tabletki ker me jo je že strah pogoltnit.no zanima me če je sploh vredu predpisal te dvojne tabletke za moj zgoraj omenjen problem???sprašujem zato ker se mi zdi da je premalo “poizvedel” o mojih težavah in se je prehitro odločil.aha zanima me tudi slednje…moja prijateljica mora tudi jesti cipralex ampak le ZJUTRAJ (meni je psi. rekel zvečer).tej prijateljici pa je rekel naj jih redno papca zjutraj ker bi te naj te tabletke držale pokoncu in bi naj pomagale za čez dan da lahko pač “normalno” funkcioniraš.no mislim da je kventiax prijel in spet ne moram normalno razmišljat in je stanje slabo in panično tako da je to za1x moja zgodba izkušnje ter vprašanja bom pa se še 100% oglasil ko bom boljše funkcioniral…..lp vsem in že v naprej se zahvaljujem za nasvete in pomoč 🙂

še 1x lep pozdrav VSEM….!!!

No, zdaj vidim, da nisem edina s tovrsnimi težavami. Naš psihiater v metadonski ambulanti predpisuje Kventiax, Seraquel in Asenta, kadar se spuščaš s Suboxonov. Za metadon in subsitol nisem prepričana. Čudno se mi zdi, da ti po nekaj letih popolne abstinence od drog, vseh tablet, ko se iz 2mg suboxona odločiš, da boš končal te morije, predpiše takšne tablete. Zdaj vidim, da so pri psihiatrih zelo priljubljene in jih predpisujejo, kar vsem po vrsti.
Meni je sicer razložil, da so to tbl za shizofrenijo ampak naj, kar pogumno vzamem vsak dan tbl ali dve. Vzela sem eno Asenta, ker moje razpoloženje niha zaradi abstinenčne krize in občutek je bil grozljiv. Neopisljivo. Obležala sem za 24 ur, nisem mogla nikakor funkcionirati. Drugi dan sem ga takoj poklicala in mu povedala svojo noro izkušnjo. Zdelo se mu je čudno, saj so to menda take fantastične tbl, ko bi morale vsakemu odgovarjati. Vzrtajala sem, da tega pač ne bom jemala, zato mi je predpisal Kventiax, katere sploh ne mislim vzet, pa četudi od krize ‘umrem’.
h2o matej: naj ti povem, da sem že pred leti od drugega psihiatra dobila Cipralex, mislim, da 2x na dan in imela taiste občutke, kot jih opisujem zgoraj. Jemala sem jih 2-3 dni. Občutki nori, raje se ne spominjam.
++beny++: izgleda bo trgovanje na črnem trgu tvoja edina rešitev… srečno!!

Lepo pozdravljeni,
Že dalj časa (nekaj let), jemljem zdravila proti depresiji, anksioznosti…
Ker je moj prvi psihiater odšel v pokoj, mi je drugi namesto Zolofta,( Asentre ) predpisal Cipralex, ki je popolnejše zdravilo in mi dobro dene. Jemala sem tudi Eglonil, ki mi ga je psihiater takoj ukinil, saj sprošča v telesu hormon, ki me je delal vsa leta jemanja “nosečo” – o groza, jez sem pa mislila, da sem že v meni?! Namesto Eglonila mi je predpisal Kventiax in po mesecu sem spet dobila menstruacijo! V začetku jemanja Kventiaksa ( zvečer, kot mi je predpisal zdravnik ) sem spala kot ubita in bila čudna tudi čez dan a po nekako deset do štirinajst dnevih se je vse umirilo, telo se je navadilo in sedaj spim resda globoko, se lepo odpočijem, čez dan sem pa čist OK. Se mi smeje, znam se razjezit, v glavnem zmorem vsa čustvovanja a jih sedaj nekako nadziram, kontroliram, da me ne “vržejo iz tira”.
Vsaka taka tabletka potrebuje čas, da uravnovesi telesno kemijo in šele nato pokaže “pravi obraz”
Jemat je pa treba postopoma ( od polovičke naprej ), razen v kritičnih primerih, ko pride do prve težave.
Take so moje izkušnje, upam da bodo komu v pomoč.
Lp.

anumera , kako lepo, da ste se s svojo izkušnjo, pomočjo odločili k pisanju tega bogastva.
Prebral sem vaš prispevek, ki ga ob vsem zapisanem krasi tudi prisrčnost.
Odkrivajte lepoto, talente… v sebi še naprej, lušni ste v tem.
Hvala!
D.P.

Človek, spomni se kdo v svojem bistvu si, da bi lahko živel sebe. ČLOVEK, LEPO JE, DA OBSTAJAŠ!

pozdravljeni
Rda bi povedala še svoje mnenje o atipičnih antipsihotikih.
Razne duševne motnje,med katere spadajo tudi odvisnosti,se ne morejo zdravit zbenzodiazepini,raznimi opiati,ki ti prinesejo samo kratko olajšanje,ki na reši nič,razvije pa toleranco,da rabiš vedno več tege za enak učinek.
Antipsihotiki ne prinesejo hipnega učinka olajšanja,delujejo na daljši rok,stranski učinki pa se dostikrat lahko pripišejo simptomom bolezni oz.motnji.Tako da ne odnehajte prehitro,zaupajte psihiatrom ,ker prekleto dobro vedo kaj delejo,in jasno od začetka je treba malo potrpet,ker je kljub jemanju zdravil še vedno hudo,ampak kot rečeno,simptomi osnovne motnje so še vedno prisotni.
Antipsihotik ti pomaga urediti ravnotežje nevrotransm v možganih,čigave posledice so lahko vaše motnje.Zdravilo rabi čas,in je pametno dati priložnost in čas zdravilu,ne pa se hitro vdati in iskati najkrajše poti do ugodnega počutja.
Tekom jemanja antipsih.dobiš čas in priložnost primerjat kako si razmišljal in deloval prej,in kako zdaj ko jemlješ zdravilo ki ti marsikaj osvetli in razkrije.Na ta način imaš priložnost učiti se na svojih napakah,oz.dobiš uvid kaj narobe delaš ali misliš.
Da lažje dobiš kritičen uvid ti lahko pomaga psihoterapija.
Vkombinaciji teh dveh imaš veliko možnosti da nadziraš svoje življe,dobiš jasen vpogled v svojo osebn.strukturo.Čez par let mogoče niti nebi rabili zdravila,a vsakidanja borba z življenjem ostaja,nič za to,tudi to je Življenje

A kdo ve kake so smrtne doze helex,xanax.dormicum,apaurin,… Namreč ljudje ki so alkoholiki,narkomani imajo povišano vsebnost teh encimov in toleranco na ta zdravila,namreč doza ki bi lahko zdravega ubila,njih niti ne uspava.

A bi se dalo kje izvedet kaj več o tem?

Pozdrav vsem skupaj!

Psihiater mi je predpisal Kventiax, saj zvečer ne morem spati. Že dolgo sem depresivna in sem jemala kar nekaj antidepresivov, od Eglonyla, do Cipralexa, Alvente….sedaj jemljem Cymbalto…. Počutje je tako-tako…. Čez dan še nekako gre, zamotim se z delom in drugimi opravki. Ob večerih pa sem grozno nesrečna in se tolažim z vinom. To sem omenila psihiatru, ker tudi spati ne morem, mi je sedaj predpisal to omenjeno zdravilo- Kventiax. Sedaj sem v precepu, ko vse tole na forumu berem- ali dati zdravilu priložnost in iti skozi vse te stranske učinke, ali nadaljevati po starem?? Naj povem, da čez dan nikoli ne pijem, le zvečer kozarec vina. Ali dva ali tri….Tudi recimo 7dcl vina. Prosim za mnenje in kako vzpodbudno besedo, to res rabim trenutno, saj sem sama v tem. Sama nad sabo sem razočarana in ko na to pomislim, dobim cmok v grlu in mi gre na jok. A skozi življenje bi rada šla srečna, ne z jokom!

Vse najlepše želim vsem!

Benita

Kar se tiče kventiaxa ala loquen ala seroquel in odvisnosti. Jaz sem ga dobil v zaporu. Tam ti ga vsilijo z argumentom, da imajo taka navodila “z vrha” in, da benzoti povzročajo odvisnost.
To je bilo 4-5 let nazaj in jaz še vedno jemljem loquen trenutno zvečer 50mg (bil sem že na 250mg). Brez njega zaspim NE. Večkrat sem ga nižal postopoma, ampak brezuspešno. Enostavno brez tega zdravila zaspati ne morem. S 50mg spim – se pa neprestano zbujam.

Da omenim še, da kakih 75% odstotkov zapornikov na Povšetovi jemlje Seroquel (ali generik) in, da je precej dražji kot npr. zdravilo Sanval s katerega pa nisem videl, da bi imel kdo težave pri nižanju in, da potem ne bi mogel spati.
Zavodska psih. Dr. Karin Sernec dobesedno vsiljuje ljudem to zdravilo, višanje ni problem tudi do doz kot so 800mg in zraven npr. 3x Akineton. Nekomu s psihiatrično diagnozo pa ne predpiše enega 5mg Apaurina ali Sanval (ki sta oba poceni za tiste, ki jamrajo o stroških) pa čeprav je suicidalen in nespečen. Izjavi “taka imamo navodila” in pacienta odslovi. Ali je to zdravstvo ali trgovina z zdravili? Zakaj se vsiljuje dražja zdravila? Smrdi po korupciji.

Lahko bi jih tožil, ker so me navlekli na Seroquel z zagotovilom, da ne povzroča odvisnosti. Ne bi dosegel nič.
Zanima me kdo “z vrha” jim daje navodila, da predpisujejo dražja zdravila. Sam sklepam, da jih proizvajalec teh zdravil pošilja na seminarje nekam na Karibe in jim daje darila.

Raje imam nekaj časa benzote, ki mi dejansko pomagajo pri tesnobi in nespečnosti kot pa ta strup, ki ga moram jemati že toliko let. V moje dobro?

Pozdrav, malce obujam temo. Preko desetletje sem imel težave s spanjem. Zaspal sem normalno hitro. Vendar sem se po recimo 03:00 začelo obračati in nisem več spal trdno. Rezultat nenaspanost, izčrpanost, omotice. Mnoga leta sem probaval vse živo od bio eko, meditacij, do kemije. Bolj kot sem imel stres v službi slabše je bilo, ampak praktično nisem nikoli trdno spal več. Nato mi je pred kakim letom zdravnica dala Kventiax. Od prvega dneva spim dobro, spim celo noč, sem naspan, poln energije, lažje živim. Nisem zaznam nekih stranskih učinkov. Kvaliteta življenja pa se je bistveno dvignila. Stranski učinki, ki so možni me ne zanimajo. Saj sem imel največje stranske učinke brez tablet, saj živeti se ni dalo. Jem pa 1 tabletko pred spanjem. Meni je super.

Pozdravček vsem!

Oglašam se ker imam teżave s spanjem. Tudi jaz sem imela hmm 20 let Sanval, ki ga nisem jemala redno, ampak samo po treh štirih neprespanih nočeh. Sedaj mi je zdravnica ponudila Kventiax 25mg. Po 1/4 tabletki spim kot angelček, ampak, mislim, da sem se začela redit zaradi tega zdravila. Ali je to možno? Ali ima še kdo drug take izkušnje? Vesela bom vašega odziva,

Odgovor na objavo uporabnika
Narcisa489, 11.02.2022. ob 07:27

Pozdravček vsem!

Oglašam se ker imam teżave s spanjem. Tudi jaz sem imela hmm 20 let Sanval, ki ga nisem jemala redno, ampak samo po treh štirih neprespanih nočeh. Sedaj mi je zdravnica ponudila Kventiax 25mg. Po 1/4 tabletki spim kot angelček, ampak, mislim, da sem se začela redit zaradi tega zdravila. Ali je to možno? Ali ima še kdo drug take izkušnje? Vesela bom vašega odziva,

Naj poudarim, da nisem zdravnica, sem pa pobrskala po podatkih o zdravilu in je med neželenimi (stranski) učinki navedeno tudi povečane telesne mase in označeno kot “zelo pogosto”, kar si razlagam, da se to pogosto zgodi.

Najboljši naslov za vaše vprašanje in pravi odgovor nanj je vaša osebna zdravnica. Pošljite ji mail, saj je dobro da ve za vašo reakcijo na zdravilo.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Da si dzanki pa hodis psihiatru pametovat kaj bos pa kaj nebos, je najboljsa resitev metek v čelo. Zamudili ste prakticno cisto vse v zivljenju, in to je zdravje. Lahko dobite goro denarja pa vam nebo mogo niti bog pomagat. LP

New Report

Close