Otroška koža na soncu

anonimni uporabnik, 08. julij 2021
Zdravje

Otroška koža zahteva zelo visoko zaščito pred soncem, zato uporabite SPF30 in SPF50, ki odbija 98 % žarkov.

Toplo vreme in sonce prineseta otrokom veliko veselja, hkrati pa kar nekaj nevarnosti za njihovo kožo. Otroška koža je tanjša in bolj občutljiva kot odrasla, zato potrebuje posebno zaščito. Poškodbe na koži, ki so nastale v otroštvu, so lahko vzrok težav v odrasli dobi. Zaščita otroške kože je skrb in odgovornost staršev. Kako zaščititi občutljivo kožo, še posebej če je nagnjena k alergijam in dermatitisu?

Pomembno je, da otroka že zgodaj naučite, da je zaščita kože pred soncem nadvse pomembna, in mu razložite koristi in nevarnosti sončnega sevanja ter posledic, ki jih UV-sevanje pušča na koži. Sonce povzroča opekline na površju kože in oksidativne poškodbe ter slabi kožno zaščito.

Zakaj otroška koža potrebuje posebno zaščito pred soncem?

Otroška koža je bolj občutljiva in potrebuje več zaščite pred škodljivim UV-sevanjem, ki prodre globoko v plasti kože in povzroča dolgoročno škodo. Posledice so nepopravljive in lahko kasneje povzročijo resne težave (hitrejše staranje kože, hiperpigmentacija, kožni rak …). Ker otroci še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema, je njihova koža bolj nagnjena k opeklinam, poškodbam in alergijam. Škodljivi žarki tako prodrejo globlje v plasti kože in povzročajo opekline in poškodbe.

Otroška koža vsebuje manj melanina, ki daje koži pigment in barvo, zato je tudi bolj občutljiva na UV-sevanje.

Kaj vse lahko preprečimo s pravilno zaščito pred soncem?

Čezmerno izpostavljanje soncu je za otroško kožo zelo škodljivo, saj lahko povzroči poškodbe kože: od akutnih težav, kot so opekline, do trajne nepopravljive škode, kot je kožni rak. Študije iz leta 2003 so pokazale, da sončne opekline, povzročene v otroštvu, podvojijo tveganje za pojav kožnega raka v odrasli dobi. To je glavni razlog, zakaj otroška koža potrebuje zaščito pred soncem.

Otroci, ki imajo svetlo polt in občutljivo kožo, so bolj nagnjeni k alergijam in opeklinam, zato je zaščita zanje nujna.

Pravilna zaščita pred soncem je zlasti pomembna za otroke, ki imajo kožna znamenja, saj s tem zmanjšamo možnosti za nastanek melanoma in malignih kožnih lezij.

Koža, nagnjena k aknam, prav tako potrebuje posebno zaščito pred soncem, saj lahko sicer na mestu izbruha aken ostanejo temni madeži.

Preventiva kot zaščita otroške kože pred soncem

Da bi se soncu popolnoma izognili, ni mogoče, pravzaprav ni zaželeno, še posebej za otroke, ki se igrajo na prostem. Mogoče pa je preprečiti škodljive učinke izpostavljenosti soncu, če upoštevate naslednja priporočila:

  • Izogibajte se soncu med 11. in 17. uro, saj so sončni žarki takrat najbolj nevarni.
  • Uporabljajte kreme z visokim zaščitnim faktorjem, prilagojene otroški koži.
  • Otroci naj nosijo zaščitna pokrivala, lahka in gosto tkana oblačila ter sončna očala.
  • Zadržujte se v senci.
  • Poskrbite za zadosten vnos tekočine, da ne bi prišlo do dehidracije.
  • Otrok, mlajših od šest mesecev, ne izpostavljajte soncu.
  • Uživajte živila, ki ščitijo kožo (živila, bogata s karotenoidi: oranžno sadje in zelenjava).

Zaščitne kreme, prilagojene otrokom

Za zaščito otroške kože pred soncem je treba uporabljati preizkušene kreme, namenjene nežni, občutljivi koži. Za otroke strokovnjaki priporočajo uporabo zaščitnih krem, ki namesto kemičnih vsebujejo mineralne, koži neškodljive filtre. Ta priporočila velja upoštevati predvsem pri koži, nagnjeni k atopičnemu dermatitisu in alergijam.

Otroška koža zahteva zelo visoko zaščito pred soncem, zato uporabite SPF50, ki odbija 98 % žarkov. Izdelek mora biti tudi vodoodporen in ščititi tudi pred UVA- in UVB-žarki.

Ker je otroška koža občutljiva, je priporočljiva uporaba zaščitne kreme, ki ne vsebuje nobenih parabenov, dišav in barvil. Uporabite kremo s sestavinami, ki pospešujejo obnavljanje kože, pomirijo draženje kože in preprečujejo škodo, ki jo povzroča UV-sevanje.

Kako pravilno uporabljati izdelek za zaščito pred soncem?

Pravilna in redna uporaba izdelka je zelo pomembna, da se zagotovi optimalna zaščita otroške kože. Zaščitno kremo nanesite 30 minut pred izpostavljanjem soncu in proces ponovite vsaki dve uri.

Če je otrok v vodi, je priporočljivo izbrati vodoodporen izdelek, vseeno pa nanos ponavljajte.

Kako pravilno odmerjati zaščito pred soncem?

Za zaščito obraza sta potrebni dolžini dveh prstov, za telo pa naj bi porabili približno toliko kreme z zaščitnim faktorjem, kot gre v kozarček za žganje.

Manjši odmerki pomenijo manjšo zaščito pred soncem in večjo možnost pojava opeklin.

Foto: Profimedia

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close