Žensko telo

Vsakdanja ženska, naj si bo prijateljica, žena ali mati živi v ritualu družbenega, poslovnega ali čustvenega stresa.

Vsakdanja ženska naj si bo prijateljica, žena ali mati živi v začaranem krogu družbenega, poslovnega ali čustvenega stresa. Delamo preveč stvari hkrati. Družbene vrednote so žal še vedno delo, uspešnost in čas za opravljeno delo, ki naj bo čim krajši. Pričakovanja okolice pa so visoka.

»Vzemi si čas zase, naredi nekaj za svoje telo« beremo in poslušamo dnevno. Od medijev, prijateljic, moža in konec koncev tudi od sebe. Vendar žal ni tako preprosto. Dnevna rutina, ki jo živimo nam daje varnost in poznano okolje.

Z gibanjem in učenjem različnih vadb se ukvarjam že 21 let. V tem času se je na področju vodenja skupinskih vadb, na področju znanstvenih odkritij, kar zadeva doseganja telesnih rezultatov, marsikaj spremenilo.

Včasih je bil trend velikih telovadnic in dvoran, obdanih z ogledali, močnimi lučmi in preglasno glasbo. Inštruktorji smo na odrih prepoteni veselo poskakovali. Ogledala so bila senca vadečih, ki niso bili pozorni nase, na bistvo.
Spreminjajo se prostori za vadbe, spreminjajo se pristopi do vadečih, predvsem pa se spreminjajo cilji vadečih. Pri moških je eden glavnih še vedno pridobitev mišične mase, pri ženskah pa izguba telesne teže. Vendar pa, vedno več žensk čuti, da morajo spoznati svoje telo, sebe, ga negovati na drugačen način, začutiti ravnovesje.

Veliko razmišljam o ženskem telesu, o energiji in hormonskem ravnovesju, ki je enkrat bolj, drugič manj intenzivno. Spremenila sem pristop do svojega telesa, ki je s tem postalo bolj lahkotno, nežno, neskončno gibljivo, vendar močno.
Pri svojem delu spoznavam vse več žensk, ki se želijo posvetiti predelu medenice, trebuha, bokom ter zadnjici. Ženska anatomija je takšna, da je ravno v tem predelu največ popuščanja mišic. Znak dobrega zdravja, vitalnosti in dolgega življenja pa je ravno v moči predela medenice.

Vsaka oseba v sebi nosi energijo, ki se kopiči nekje do 24. leta. Zaradi oblice stresa in čustvenih motenj se začne spreminjati v negativno energijo. Zakon energije pravi, da se le -ta nikoli ne uniči, le spremeni se.

Ženske dajemo vedno večji poudarek svojemu počutju. Počasi se učimo, da se bomo v svojih telesih počutile udobno in prijetno, če jih bomo prebudile in zmerno krepile večkrat tedensko z manj agresivnimi vajami, po katerih telo ne bo tako utrujeno. Konec koncev je telo naš prvi dom, v katerem bivamo 24 ur, 365 dni v letu. Zavestno ali podzavestno.

Ravno zato pri svoji vadbi namenim veliko pozornost mišicam trupa, predelu bokov in zadnjice ter mišicam medeničnega dna. Notranji organi v tem predelu so za žensko bistvenega pomena, saj tu nastajajo hormoni.

Menim, da je redna vadba začetek prebujanja ženskega telesa. Ko premagamo vse izgovore in se prepustimo novemu začetku, je telesno in duševno zdravje iz dneva v dan boljše. Ženska v življenju prehaja skozi različna obdobja ženskosti, od pubertete, prve menstruacije, nosečnosti, zrelosti, predmenopavze, klimakterija in menopavze. Vsa ta obdobja spremlja številni telesni in duševni procesi.

Vsaka ženska, ki želi ohraniti svojo harmonijo naj:

  • redno vadi
  • se umirja
  • neguje telo
  • jé zdravo in premišljeno
  • zadostno spi
  • prebuja svojo notranjo žensko

Moje telo je moj največji učitelj. Zato ga spoštujem, poslušam in je velik kompas zame in moje vadeče.
Ženske spoznavam skozi njihova telesa, opazujem njihovo hojo, govor, predvsem pa njihovo gibanje. Tudi, ko si oblačijo plašč ali obuvajo čevlje.

Izkušnje mi dajejo nove izzive in odločitve. Predvsem, da sem do svojega telesa in teles svojih vadečih nežna. Moji začetki so bili zahtevni, saj sem veliko pričakovala, veliko zahtevala predvsem na moči, koordinaciji in zavedanju prostora. Če se ozrem nazaj, spoznam, da sem s tem še bolj prebujala moško energijo, ki jo imamo ženske že tako ali tako dovolj.

Vadbe si ne predstavljam brez spremljave umirjene in nežne glasbe, ob kateri se lažje sprostimo in ustvarimo občutek zbranosti v telesu.

V spodnjem videoposnetku prikazujem preproste vaje v klečečem položaju.

• Če tako težje sedite, svetujem, da si pod zadnjico ali pod stopala namestite blazino oziroma zvito odejo. Položaj naj bo prijeten, brez pritiska v kolenih ali stopalih.
• Dihanje naj bo umirjeno, tako, da ob tem sprostite obraz, vrat, ramena in roki, ki na začetku nežno počivata na stegnih.
• Gibanje naj bo ves čas lahkotno, glasbo poslušajte s celim telesom in se prepustite njegovemu ritmu. Gibanje bokov in medenice naj bo sproščujoče, kot bi želeli, da gibanje in kroženje nežno delujeta na notranje mišice kot prijetna masaža.

https://youtu.be/D8T_nkJ30Xg

Več novic

New Report

Close