Kako naj otrok vzljubi šport

anonimni uporabnik, 20. december 2016
GibanjeOstalo

Raznoliki, zanimivi in zabavni treningi so tisti, ki bodo pri otrocih ohranjali zanimanje. To ne pomeni, da bo vsak …

Veliko je otrok, ki radi trenirajo in komaj čakajo treninge, so pa tudi taki, ki na treninge ne hodijo radi ali jih celo ne marajo. Kaj storiti s takim otrokom? V nadaljevanju boste prebrali nekaj napotkov, kako pri otroku vzbuditi ljubezen do športa in treningov ter kako to obdržati.

1. Kakšne so želje otroka in kakšna oseba je?

Predvsem je pomembno, da se otrok ukvarja s športom, ki ga je izbral sam. Seveda je dobro, da se otrok preizkusi v več športih, da bi našel tistega, v katerem uživa in je uspešen. V enem izmed prejšnjih člankov smo že pisali o najprimernejšem času, ko naj bi se otrok začel ukvarjati s športom. Po večini je to čas, ko otrok začne hoditi v šolo. Takrat je pravi čas, da se preizkusijo različne vrste športov.

Na izbiro športa imajo velik vpliv prijatelji, zato otroci po navadi izberejo tistega, kjer imajo najboljšo družbo. Ni meril, ki bi določala, kateri šport je za določen tip osebe, čeprav je pogosto slišati, da so individualni športi za bolj introvertirane osebe, ekipni športi pa za bolj družabne.

Pomembno je, da ima otrok zanimanje in motivacijo za šport, ki si ga je izbral. Ni pomembno, kakšen tip osebe je otrok, saj se z leti človek spreminja. Šport pozitivno vpliva na razvoj otroka ter mu pomaga, da ob pomoči dobrega trenerja razvije potrebne veščine za izbrani šport.

2. Otroci ne smejo biti obremenjeni in pod pritiskom

Pomembno je, da starši otrok ne obremenjujejo s tem, da morajo biti najboljši ter vedno zmagati. Prav tako naj se starši ne vključujejo v sam proces treningov, na tekmah pa naj bodo strpni. Pomembno je, da otrok vidi, da so starši navdušeni in veseli, vendar vse v mejah normale.

Dobro je, da so otroci nagrajeni za uspeh v športu, saj s tem ustrezno ovrednoti njihova predanost in trud. Starš mora dobro poznati šport, s katerim se njegov otrok ukvarja in tako oceni, kaj je tisto kar pozitivno vpliva na motivacijo in uspeh na tekmovanjih

3. Preverite, kakšen je klub, v katerem otrok trenira in kakšni so odnosi do otrok

Obiščite začetne treninge, da se prepričate, kakšen je odnos trenerjev do otrok, če so treningi prilagojeni starosti in fizični pripravljenosti posameznikov. Trenerji ne smejo biti preveč popustljivi ali pa jim je vseeno, koliko truda posameznik vloži v trening. Pomembno pa je, da otrok rad obiskuje treninge. Izbor športnih klubov je velik, zato izberite najboljšega za svojega otroka.

4. Treningi naj ne bodo prepogosti

Strokovnjaki priporočajo, da naj bi imeli otroci do šestega razreda tri treninge tedensko, mlajši (do 7 let) pa dva. 3 sej na teden.

5. Trening naj traja približno eno uro

Za otroke do 12 let, naj bi treningi trajali od 60 do 90 minut, za mlajše (do 7 let) pa približno 45 minut.

6. Treningi morajo biti zanimivi za otroke

Raznoliki, zanimivi in zabavni treningi so tisti, ki bodo pri otrocih ohranjali zanimanje. To ne pomeni, da bo vsak trening zabaven, saj po navadi treningi za krepitev mišic, niso ravno po godu otrokom, so pa izrednega pomena za pravilen razvoj telesa in dobre športne rezultate.

Več novic

New Report

Close