Kako preživeti dopust

Dopust naj bo prijeten, kar se da brezskrben, da vas bo napolnil z energijo za nove izzive in ne še dodaten stres.

Prišel je čas dopustov, ki ga večina med nami nestrpno pričakuje celo leto. Za nekatere se takrat poudari tudi dilema, kako ta čas preživeti, nekaterim pa misel na dopust povzroči celo stisko, saj si težko predstavljajo čas, v katerem ne bi delali.

Dopust oziroma razbremenitev od vsakodnevnih aktivnosti potrebujemo vsi, nujen je za kakovostno opravljanje dela in za vzdrževanje tako fizičnega kot tudi psihičnega zdravja. Bolj, kot smo obremenjeni z delom in ostalimi obveznostmi, bolj nujno je, da si zagotovimo dovolj počitka, da si privoščimo dopust. V nasprotnem primeru lahko postanemo preveč izčrpani, kar lahko vodi v izgorelost in psihofizični zlom.

Treba je opozoriti, da je treba za počitek, predvsem za kakovostno spanje in različne oblike sprostitve nujno poskrbeti vsak dan, ne le na dopustu, ravno tako za primerno telesno aktivnost. Bolje kot bomo za uravnoteženost vseh področij (spanje, prehrana, sproščanje, telesna aktivnost, osebno zadovoljstvo – uspešnost pri delu, na področju odnosov …) skrbeli vsakodnevno, manjša je nevarnost za preobremenjenost in izgorelost. Prav tako moramo biti pozorni na to, da dopust res pomeni odmik od delovnega vsakdana – če vzamemo s seboj delo ali če smo stalno obremenjeni s preverjanjem elektronske pošte in telefona, to seveda ne bo pravi dopust.

Priporočljivo je, da v čas dopusta vključimo pasivni del, kot je spanje, brezdelje, aktivnosti, ki ne zahtevajo veliko energije ter tudi aktivni del. Aktivni del naj vsak posameznik prilagodi svojim željam in zmožnostim ter tudi aktivnosti, oziroma delu, ki ga opravlja sicer. Nekdo, ki je pri svojem delu zelo fizično aktiven, bo morda na dopustu raje izbral branje knjig, reševanje križank ali kakšne miselne igre, nekdo, ki opravlja delo, pri katerem večinoma sedi, si bo morda zaželel več fizičnih aktivnosti. Zaradi finančnih omejitev si žal vedno več ljudi ne more privoščiti daljših potovanj, vseeno pa je priporočljivo, da v času dopusta vsaj za krajši čas poskrbimo za zamenjavo okolja (npr. krajši izleti, obiski sorodnikov …) ali poiščemo aktivnosti, katere sicer niso vključene v naš vsakdanjik. Na ta način izkusimo in spoznamo kaj novega, si ustvarimo prijetne spomine, ki nam lahko v prihodnosti olajšajo kakšen bolj temačen trenutek ali dan.

Dolžino dopusta oziroma razporejenost prostih dni čez leto naj vsakdo prilagaja svojim zmožnostim, potrebam in željam. Nekateri menijo, da je bolje vzeti večkrat po manj dni dopusta, morda čim bolj enakomerno porazdeljenega čez leto, drugim pa veliko več pomeni, da lahko vsakodnevne obveznosti in skrbi odklopijo za mesec dni skupaj. Kakorkoli že, naj bo dopust prijeten, kar se da brezskrben in takšen, da vas bo napolnil z energijo za nove izzive!

Alja Fabjan,

Alja Fabjan, psihoterapevtka

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close