7 metod, ki pomagajo v boju proti stresu

anonimni uporabnik, 01. junij 2016
Ostalo

Globoko dihanje, smeh, joga, aromaterapija in sprehodi so samo nekatere izmed preprostih metod, ki sproščajo stres.

Globoko dihanje, izmenično krčenje in sproščanje mišic, joga, aromaterapija in sprehodi so samo nekatere metode, ki sproščajo psihični pritisk.

Stres nas spremlja vsak dan in nekateri se težko spopadajo z njim. Na nekatere dogodke v življenju ne moremo vplivati, lahko pa, kot pravijo strokovnjaki, vplivamo na način, kako jih doživljamo in se z njimi spopadamo.

Redne psihoterapije pomagajo dolgoročno. Kratkoročno pa lahko sami sebi pomagate s tehnikami, ki jih priznavajo tudi psihologi in psihiatri.

Predstavljamo vam nekaj metod, katerih učinek zmanjšuje stres.

  1. Progresivna sprostitev

Zategnite vse mišice telesa (od glave do pete), nato pa vse hkrati sprostite. Ta tehnika pomaga, da se popolnoma sprostite, omogoča pa tudi, da hitreje zaspite.

  1. Joga

Joga vas osvobodi fizičnih posledic stresa, ki so se naložile v telesu, in sicer s sproščanjem in zniževanjem ravni kortizola – stresnega hormona. Posledično se zniža tudi krvni tlak, izboljša se prebava in krepi imunski sistem, zmanjšajo se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, nespečnosti in astme.

joga

  1. Globoko dihanje

Z globokimi vdihi znižujete raven kortizola, s tem zmanjšujete stres in tesnobo. Sedite na posteljo, zaprite oči. Odprite usta. Globo vdihnite in izdihnite s trebuhom, kot bi želeli zamegliti ogledalo. Nato zaprite usta in še nekaj minut umirjeno dihajte. Odprite oči in dihajte v tišini.

  1. Aromaterapija

Vonj po sivki je eden tistih, ki dokazano blagodejno vpliva na sprostitev duha in telesa. Poleg sivke pa lahko izbirate tudi med eteričnimi olji bora, bergamotke, rožnega lesa.

sivka

  1. Poslušanje glasbe

Raziskovalci poudarjajo, da poslušanje glasbe sproži naravne regulatorje stresa v telesu.

  1. Smeh

Ne rečemo zaman, da je smeh pol zdravja. Vpliva na zbliževanje ljudi, poleg tega pa je tudi dobro zdravilo proti stresu in drugim boleznim. Odpravlja občutek utrujenosti. Med smejanjem so aktivne mišice obraza, grla ter prsnega koša. Kadar je smeh res glasen in močan, so vključene skoraj vse mišice telesa. Smeh prav tako znižuje krvni tlak, poveča pretok kisika v krvi, znižuje raven stresnega hormona v organizmu in tudi lajša bolečine, posledično pa je tudi razpoloženje boljše.

  1. Sprehodi

Raziskava angleških znanstvenikov opozarja, da bi morala biti »ekoterapija« predpisana kot uradna terapija pri težavah z depresijo. Živahna hoja ali tek aktivirata nevrone v možganih, odpravljajo telesno napetost, strahove in tudi depresijo.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:20
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close