Kako spanje vpliva na zdravje in delovanje možganov?

anonimni uporabnik, 27. julij 2018
Ostalo

Pomanjkanje spanja vpliva na delovanje celotnega organizma, vključno z delovanjem možganov in tveganjem za bolezen.

Predhodne študije so pokazale, da pomanjkanje spanja vpliva na delovanje celotnega organizma, vključno z delovanjem možganov. Z ustrezno količino spanja, boste zmanjšali tveganje za različne kognitivne motnje, bolezni in tegobe. Obstajajo dokazi, da sta spanje in zdravje možganov tesno povezani.

Med spanjem možgani shranjujejo podatke

Vsemu, kar ste čez dan namenili pozornost, bodo možgani obdelali in shranili med spanjem. Spanje omogoča organiziranje informacij ter ustvarjanje in vtis spominov. S spanjem se krepi povezava med možganskimi celicami in hipokampusom.

Spanje zmanjšuje tveganje za demenco

Pomanjkanje spanja lahko povzroči kopičenje škodljivih »nesnag« v delu možganov, kar povečuje tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni.

otrok spi

S spanjem krepite možgane

Ustrezna količina spanja je bistvena za dobro koncentracijo in zbranost. Z ustrezno količino spanja boste izboljšali komunikacijo med nevrotransmiterji, učenje, predelavo novih informacij in hitrejše reševanje problemov.

Preberite tudi: Spanje brez oblačil je dobro za zdravje

Spanje nam omogoča uživanje v vsakodnevnih dejavnostih

Pomanjkanje spanja vodi do povišanja ravni stresnih hormonov, kar vpliva na slabšo kakovost spanja. Kronično povišanje ravni stresa pa negativno vpliva na uspešno izvedbo vsakodnevnih aktivnosti in uživanje v posebnih trenutkih.

Za dobro razpoloženje je potrebna zadostna količina spanja.

Priporočamo, da preberete tudi:

Pogost vzrok za slabo spanje sta tudi neprimerna vzmetnica in vzglavnik. V tem primeru priporočamo, da obiščete trgovine Dormeo, kjer boste deležni strokovne pomoči pri izbiri ležišča. Osnovne informacije lahko dobite že na spletni spletni strani www.dormeo.net.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 16:20
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close