Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vnetje prsne stene

Vnetje prsne stene

Zaradi močnih bolečin v prsnem košu sem odšel k zdravniku, ki je postavil diagnozo: vnetje prsne stene. Zanima me kaj več o tem vnetju. Kako ga človek stakne, koliko časa traja, kako in na kakšen način ga zdravimo? Ali se vnetje prsne stene razlikuje od vnetja rebrne mrene? Kakšne so lahko posledice vnetja prsne stene – se lahko razvije v pljučnico ali kaj podobnega?

Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.

Igor

Spoštovani!

Od zadaj. Ne more se razviti v pljučnico. Rebrna mrena odeva pljuča, prsna stena pa je kostno-vezivno-mišična posoda, v kateri so prsni organi.

Do takega vnetja pride lahko zelo hitro: nekoliko pregreta prsna stena, ali vlažna zaradi potu ob prehodu na hladnejše okolje ali blag prepih, vetrič ob vstopanju v mrzel avto, iz hiše ipd. in že je dovolj. Gre za vnetje kitnih in mišičnih ovojnic, največkrat na delu telesa, kar ob pritisku ali gibih povzroča bolečine. Zadeva mine sama od sebe, zdravila proti bolečinam olajšajo čakanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor. Se že bolje počutim 🙂
Igor

Hvala!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik!

Bolečine v prsnem košu so se že zelo zmanjšale, zanima pa me, kako je z vročino. V ponedeljek me je kuhalo celo noč, danes ponoči je bilo sicer že bolje, kljub temu pa sem se dobro prepotil. Potenje je, kolikor vem, kar koristna zadeva? Telesna temperatura mi malenkostno niha tudi preko dneva – recimo od 36,6 do 37,2. Moja osebna zdravnica mi je priporočila počitek do petka, potem pa grem k njej na pregled.

Pa še nekaj – zelo šibek sem. Če grem po stopnicah, se kar zadiham in malo me tudi boli v prsnem košu, vendar bolečina hitro mine.

Hvala za odgovor.

Igor Drakulič

Spoštovani!

Prebolevate tudi verjetno virusno okužbo dihal, ki povzroča vročino, slabo počutje in druge težave. V 10 do 14 dneh naj bi se tako stanje popravilo, sicer pa se boste tako in tako pogovorili s svojim zdravnikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik,

pri zdravnici sem bil včeraj. Tudi ona je predvidevala, da sem dobil nekakšno virozo, hkrati pa je menila, da bi moral čez vikend povsem preboleti vse težave. Predpisala mi je Lekadol, saj nič ne kašljam, pa tudi grlo ni bilo videti nič vneto. Za zdaj sicer na kaže na najboljše, saj sem vzel dva lekadola včeraj, dva pa danes, pa je bila temperatura pred kakšne pol ure 36,8.

Imate morda kakšen nasvet glede hrane in pijače?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Igor Drakulič

Spoštovani!

Hrana in pijača ne vplivata na vaše stanje. Težave pogosto izzvenijo zelo počasi, le da jih veliko laže prenašamo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik,

očitno je bila prvotna diagnoza “vnetje prsne stene” napačna, saj je današnji izvid slikanja pljuč pokazal, da prebolevam virusno pljučnico. Sicer sem dokaj zdrav in močan, tako da nisem imel vseh znakov, ki bi kazali na pljučnico. To je verjetno zavedlo tako dežurnega zdravnika kot tudi mojo osebno zdravnico, da me ni že prej bolj podrobno pregledala. Šele ponedeljkova analiza krvi jo je opozorila, da je nekaj resnega. Krvna slika je namreč pokazala visoko sedimentacijo in nizko vsebnost levkocitov. Sicer pa se danes počutim že bolje. Že včeraj nisem imel skoraj nič vročine, pa tudi ponoči se nisem potil. Jutri dobim antibiotike – bolj za zaščito, kot je rekla zdravnica. Ali mi priporočate, da kakšen teden ostanem še doma in se čuvam? Imam namreč to možnost, ker sem svobodni novinar in lahko delam od doma.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Igor Drakulič

Spoštovani

Vidite, kako hitro jo usekamo mimo. Problem virusne pljučnice je v tem, da je z običajnim pregledom ni moč >slišati

Spoštovani dr. Kersnik,

moja zdravnica se je kljub temu, da pravite, da se virusna pljučnica sama zdravi, odločila za antibiotike. Predpisala mi je fromilid 500.

Priporočate mi počitek. Ali se v počitek šteje tudi nekaj ur dnevnega dela na računalniku? Sem namreč urednik internetnega portala in sem že prej v glavnem delal od doma. Kot svobodni novinar nimam nobene bolniške, zato si preprosto ne morem privoščiti, da bi povsem prekinil z delom. Gre pa za delo v ogrevani, prijetni sobi, ki jo kličem pisarna. Zraven pridno pijem čaje in se bašem z ostalimi vitamini (sadje, cedevita, vitanova, …).

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Igor Drakulič

Spoštovani!

Taka je običajna praksa, da tudi pri virusni pljučnici predpišemo antibiotik. Razlog tiči v tem, da virusna pljučnica močno oslabi telo in predvsem pljuča, ki so tako dovzetnejša za bakterijsko okužbo. Nihče ne želi tvegati.

Delo, ki si ga lahko sami odmerjate, ne bo delalo težav, ker se lahko vsak trenutek odpočijete. To na običajnem delovnem mestu praviloma ni mogoče.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Dr. Kersnik!

Hvala še enkrat za prijazen odgovor.

Morda bi me zanimalo še nekaj stvari. Upam, da nimate občutka, da vam preveč težim. Ta sistem vprašanj in odgovorov je res enkraten, saj osebni zdravniki nikoli nimajo toliko časa, da bi se posvetili svojim bolnikom, kot se nam vi. Vsa čast.

1. Ali lahko pljučnica pusti kakšne posledice?
2. Ali se sploh lahko zavaruješ pred tako okužbo?
3. Kako se bom moral obnašati po ozdravitvi? Bo potrebno kakšno postopno prilagajanje na normalen način življenja, ali se bom moral še nekaj časa paziti?
4. V začetku marca načrtujemo enotedensko smučanje. Ali bo to lahko zame po preboleni pljučnici kaj nevarno?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Igor Drakulič

Spoštovani!

Pljučnica lahko pusti zarastline, vendar zelo redko. Hujša komplikacija je ognojek – absces, ali sepsa, ki pa sta takojšnja zapleta.

Ali se sploh lahko zavaruješ pred tako okužbo? NE

Postopno nabiranje kondicije in izogibanje izpostavljanju izjemnemu mrazu ali biti moker (prepoten) na vetru ali mrazu.

Enotedensko smučanje ne bi smelo biti nič bolj nevarno, kot če sedaj ne bi bili bolni.

Janko Kersnik

Živijo,

mene je pa najprej bolelo pod desno prso, sedaj po štirinajstih dneh, me pa od lopatice in do hlačnic boli tako, da komaj čakam, da mi zagrabi protibolečinska…počivati nimam časa, še likati mi je hudo, ampak ko bi delala raztezne vaje, se mi zdi kot da imam vkeščen živec in boli tako zelo…dobila sem konec avgusta astmo, do konca cvetenja, sedaj pa te bolečine, pa delam v kemijski industriji, tekla je tudi pvc proizvodnja in veliko delavcev je že prebolevalo te težave, ampak jaz ne zmorem več, štirinajst dni in še tu pa tam izkašljujem, ampak sočasno me cela desna stran pljuč, reber boli.

Kaj pa mišja mrzlica, okužbe, ki se prenašajo z mišjimi iztrebki? tudi urin sem zavohala od miši, ker imata starša okoli hiše nepravilno skladiščeno hrano za živali in vsepovsod sami iztrebki…

Skrbi me.

Kaj naj storim?

lp

Spoštovani!

Opisujete kostno mišično bolečino, ki bi se morala nekako treh tednih popraviti. Za olajšanje lahko vzamete kakšno zdravilo proti bolečinam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pri meni se pa nekaj dogaja na pljučih že več kot 8 mesecev oz., od spomladi letos.
Najprej sem čutil bolečine na desni strani, nekako pod rebri, ki so se kasneje razširili skoraj na celotno sprednjo stran pljuč ali reber. Najbolj se občuti bolečine včasih ponoči v postelji, ne redno in pa nekakšen občutek neprožnosti prsnega dela tudi podnevi. Ker se včasih peljem tudi z motorjem ali kolesarim čutim ob vsakem vetru mraz v sprednjem predelu pljuč.
Zdravnica me je že kmalu na začetku poslala na slikanje pljuč, kjer pa niso odkrili ničesar, zato mi je predpisala protibolečinske tablete in sčasoma so se bolečine malo umirile. Je pa tako, da se vse te težave pojavljajo v presledkih in niso stalne, lahko nekaj dni ne čutim ničesar, pa potem kar naenkrat spet.

Kaj bi bilo lahko vzrok naštetega in kakšne preiskave bi bilo dobro opraviti, mogoče kakšne krvne na katerih še nisem bil?

Hvala!

lp

Spoštovani!

Oprostite za pozen dogovor!

Tudi ponavljajoča se bolečina ni nič nenavadnega za kostno-mišično bolečino. Pred ev. nadaljnjimi preiskavami se je potrebno pogovoriti z zdravnikom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Spoštovani imam težave vratne hrbtenice,pred meseci sem začel intenzivno telovaditi zjutraj tek,kolesarit in telovaditi,vedno precej prepoten in to na mrzlem.Sedaj čutim bolečine v prsih enkrat na desni strani enkrat na levi,včasih zadaj na lopaticah in v roke.Bolečine niso ekstremne,vendar so moteče,dihanje normalno lahko se tudi fizično naprezam.Je pa še nekaj,opazil sem,da so se te bolečine pojavile,ko sem doživel en psihični šok od takrat se je to pojavilo.Prosim za vaš nasvet .LP

Spoštovani!

Gre za vnetje mišic oz. veziv. Še naprej bodite noralno aktivni. Pomagajte si s kakšnim zdravilom proti bolečinam. Bolečine bi se morale umiriti v nekaj tednih.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close