Forum: Hormonske motnje

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

Moderatorji:
Edi P
doc.dr. Edvard Pirnat,
dr. med., spec. internist 

TSH ščitnica

Nova tema
Default avatar ina 26 Mar 2004 14:37

Povejte mi prosim kakšne so vrednosti hormonov pri normalnem delovanju ščitnice?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 28 Mar 2004 21:13

Spoštovani!

Normalne vrednosti ščitničnih hormonov se nekoliko razlikujejo pri posameznih laboratorijih. Normalne vrednosti TSH so od 0,4 do 5,5 IE/l, za prosti T4 10 do 22 pmol/l in prosti T3 3 do 5,5 pmol/l.

Pozdrav!

**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar adjam 27 Nov 2009 17:21

Pozdravljeni,
labor.izvid je pokazal, da imam vrednost TSH 5,91,T4 13,01 in T35,49.
Prosim, če mi lahko poveste kaj to pomeni?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katja Zaletel 27 Nov 2009 17:45

Spoštovani,

vaš lab. izvid bi lahko pomenil zelo blago pomanjkane ščitničnega hormona. Svetujem pregled pri tirologu, da bo preveril te vrednoti in opredelil morebitno ščitnično bolezen.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar Katja Zaletel 27 Nov 2009 17:45

Spoštovani,

vaš lab. izvid bi lahko pomenil zelo blago pomanjkane ščitničnega hormona. Svetujem pregled pri tirologu, da bo preveril te vrednoti in opredelil morebitno ščitnično bolezen.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ajla 24 Mar 2011 17:45

Lep pozdrav!

Jaz imam tudi tezave z scitnico,moj izvid je pokazal S-TSH: 5,31 S-FT3: 3,8 S-FT4: 14,8
pise se da je scitnica normalne velikosti,izoehogena,le nekoliko bolj grobe strukture in nekoliko bolj prekrvavljena,zanima me kaj to pomeni.

Za odgovor se vam zahvaljujem!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katja Zaletel 24 Mar 2011 19:50

Spoštovani,

laboratorijski izvid nakazuje na možnost blagega pomanjkanja ščitničnega hormona, ultrazvočni izvid pa je pravzaprav praktično normalen. Po mojem mnenju bi bilo še enkrat dobro preveriti lab. izvid in določiti še ščitnična protitelesa za opredelitev morebitne ščitnične bolezni, ti izvidi pa bodo pokazali, ali je morda potrebno zdravljenje.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Anja K. 26 Mar 2011 10:40

Pozdravljeni,

Ze nekaj casa jemljem euthyrox vendar ga zdaj jemljem v manjsem odmerku kot na zacetku (prej 50 zdaj pa 25 mikrogramov na dan,po navodilu tirologa).
Vrednosti v zadnjih izvidih so: S-TSH 3.81, S-FT3 4.3, S-FT4 11.2, S-Tg <0.1, S-aTG 431.
Glede na to, da normalne vrednosti niso pripisane me zanima koliksno je odstopanje in ali obstaja moznost da v prihodnosti popolnoma preneham jemati nadomestne hormone (glede na to, da zdaj jemljem manj kot prej).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 03 Apr 2011 22:17

Spoštovani!

Vrednosti TSH in prostih hormonov so v mejah normale za večino laboratorijev. TSH je v zgornjem območju, prosti T4 in T3 pa v spodnjem območju normalnih vrednosti. Normalne vrednosti v laboratoriju KNM Ljubljana: 0,35-5,50 mE/L, 11,5-22,7 pmol/L, 3,5-6,5 pmol/L. Zvišana so Tg protitelesa, ki so označevalec avtoimunskega vnetja ščitnice. Glede na to, bo zdravljenje s tiroksinom (Euthyrox) verjetno trajno

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar peluška 06 Apr 2011 07:54

Pozdravljeni,

dobila sem izvid krvnih preiskav pri hčerki, stari 11 let. TSH=6,59 ; FT3=6,39; FT4=13,50

Lepo prosim za vaše mnenje. Imam že tudi napotnico za endokrinologijo. Bi lahko njeno "večno" nezainteresiranost za gibanje (hoja, tek, sprehod...), brezvoljnost, počasno odzivnost, razdražljivost, pripisali tem krvnim rezultatom?

Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katja Zaletel 11 Apr 2011 20:55

Spoštovani,

laboratoriski izvid kaže na mejno zvišano koncentracijo TSH. Ker te vrednosti, določene v perifernih laboratorijih zaradi transporta krvi včasih niso povsem zanesljive, bo potrebno naprej preveriti to določitev, in opredeliti morebitno motnjo še z določitvijo ščitničnih protiteles in ultrazvokom ščitnice. Glede na popolnoma normalne koncentraije prostih hormonov je malo verjetno, da je ščitnica glavni razlog za hčerkine težave.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar pUPSy 11 Maj 2012 08:48

Lepo pozdravljeni.
Na Vas se obračam v upanju, da bi mi prosim povedali Vaše mnenje glede mojega problema in se Vam že v naprej iskreno zahvaljujem.
Prvi izvid: S-TSH: 7,70, S-fT3: 4,69, S-fT4: 15,5
Diagniza: Latentna hipotiroza

Drugi izvid: TSH: 4,33, FT3: 4,96, FT4: 15.0, protitelesa TPO 18,6, protitelesa TG < 10.0
Diagnoza: Ob klinični eutirozi je laboratorijsko še vedno latentno hipotironična, vendar so izvidi že blizu normale. Zdravljenje ni potrebno, kontrola čez pol leta.

Tretji izvid:TSH: 6,43, FT3: 5,28, FT4: 15,3
Diagnoza: Latentna hipotiroza s ponovno naraščajočo vrednostjo TSH. Zdravljenje: 25ug levotiroksina dnevno. Kontrola čez 2 meseca.

Četrti izvid: S-TSH: 4,31, S-fT3:4,82, S-fT4: 15,4, S-Protitelesa < 10,0, S-protitelesa TPO: 18,9.
Diagnoza: Stanje boljše, vendar substitucija še ni zadostna. Pacientka naj odslej prejema 50 ug levotiroksina dnevno. Kontrola čez 2 meseca.

Peti izvid: TSH: 2,16
Diagnoza: Substitucija zadostna, dosežena je eutiroza. Odslej kontrola pri osebni zdravnici čez 6 mesecev.

In sedaj kar me najbolj skrbi: Šesti izvid: S-TSH: 9,66, S-fT3: 4,43, S-fT4: 16.0
Osebna zdravnica mi je predpisala jemanje 75ug levotiroksina dnevno in kontrolo čez 2 meseca.

Mene zanima zakaj kljub zdravljenju takšno odstopanje TSH-ja od normalne vrednosti in kako to, da sta kljub odstopanju hormona fT3 in fT4 v mejah normale.

Lepo prosim za Vaše mnenje.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 12 Maj 2012 14:43

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za hipotirozo vertjetno po kroničnem tiroiditisu. Zadnja določena vrednost TSH 9,66 je previsoka, kar pomeni, da je odmerek Euthyroxa premajhen in ga je potrebno zvišati na 75 ug dnevno. Pri hipotirozi se prvo zviša raven TSH medtem, ko sta pT4 in pT3 še v mejah normale, kasneje pa se TSAH še bolj zviša znižata pa se prosta hormona.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar lumpaa 25 Maj 2012 17:13

pozdravljeni, pred cca 10- 15 leti sem bila pri vas zaradi rahlo povečanega tsh, takrat mi je bilo rečeno da naj spremljam, t3 in t 4 so bili v mejah normale , protitelesa pa na ful, samo je bilo rečeno spremljati
v vseh teh letih sem imela vsake kvatre kontrolo in je bil tshVEDNO rahlo nad normalo t- ji normalni
v toku življenja sem si pridelala tudi 1 Eglonil naa dan, drugače je psihično počutje ok, tudi stresa kaj posebnega ne, ampak počutje nikakvo, utrujena , zaspanarazdržljiva brez energije,,,,,
danes sem bila na samoplačniškem odvzemu na Metelkovi in
TSH 4.87 ( 0,27-4,2)
T3 4.5 ( 2,8-7.1)
T4 11.68 ( 12-22)

TROMBOCITI 361 ( 140-340)
paMCV in MCH sta izven normale


stara sem 40 let, 2 x na teden v fitnesu, kar ne pomaga mojim kilam, ki vztranjo naraščajo recimo cca 2 leti + 10 kg
,
počutje obup
ali naj to moje počutje pripišem psihi ali tsh.-ju
Kaj mi priporočate?

Hvala za odgovor

lp lumpa

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 04 Jun 2012 21:44

Spoštovani!

pri vas gre za blago (latentno) hipotirozo- Priporočam opraviti ponoven pregled pri tirologu. Verjetno bo potrebno nadomeščanje ščitničnih hormonov.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar fleks 04 Jul 2012 19:09

Pozdravljeni!
Danes sem sem dobila lab. izvide z naslednjimi vrednostmi:
S-TSH 0,01 mU/L
S-fT3 39,69 pmol/L
S-fT4 82.7 pmol/L.
Ali mi lahko prosim razložite ta izvid?
Hvala.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 04 Jul 2012 23:19

Spoštovani!

Glede na navedene laboratorijske izvide gre pri vas za izrazito prekomerno delovanje ščitnice. Potreben je čimprejšen pregled pri tirologu.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mateja-tejka 16 Jul 2012 11:48

Danes sem dobila laboratorijske izvide im me zanima mnenje

TSH 1,625
T4 13,66
T3 4,05

Moje počutje je zanič. Sem kronično utrujena in z bolečinami na večih mestih, tako so mi diagnosticirali fibromialgijo.
Zdaj so me testirali na infekcijski zaradi borelioze, ki se mi je pojavila, vendar je po terapiji z anitibiotiki zdaj negativno.
Dopisali pa so še izvide za ščitnico, pa me zanim , če je kaj povezano.

LP
Mateja

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 21 Jul 2012 13:51

Spoštovani!

Vrednosti TSH in ščitničnih hormonov so pri vas v mejah normale. Delovanje ščitnice je normalno.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nia1988 14 Sep 2012 15:06

Spoštovani!

Zelo lepo bi prosila za vaše mnenje, ker se počutim izredno slabo. Stara sem 24 let, ker imam vročične oblive, pretirano znojenje, tresenje, huda lakota ( tudi če sem imela obrok normalno pred 1.uro), pretirano se znojim tudi ponoči - čisto vsako noč, zadnje čase pa imam še hude glavobole se obračam na vas.

Osebna zdravnica me je poslala prvič na test za ščitnico 28.maja, in sicer so bile vrednosti naslednje: Referenčne vrednosti:
S-TSH: 4.99 0.27-4.20
S-T4 Prosti: 15.56 12.00-22.00
S-T3 Prosti:4.67 3.95-6.80

Ker mi je zdravnica rekla da so izvidi normalni, se nisem več poglabljala v to, da bi bil vzrok mojih težav ščitnica.

Ker pa se je stanje zelo poslabšalo ( prej sem se tresla in občutila hudo lahkoto enkrat na teden, sedaj se to dogaja vsak dan po večkrat, stanje je nevzdržno ker sem tudi fizično zelo izčrpana, ne morem opravljati vsakodnevnih opravil, ker se takoj začnem tresti ali pa me oblije huda vročina in znojenje ) sem zopet stopila do osebne zdravnice, ki me je takoj še enkrat poslala na odvzem krvi za ščitnico. Vrednosti so bile dne 6.9.2012 naslednje:
S-TSH: 7.74
S-T4 Prosti: 15.92
S-T3 Prosti: 6.76

Osebna zdravnica je rekla da ščitnica premalo deluje, in me nujno napotila k tirologu. Ko sem prišla na Polikliniko so mi rekli da moji izvidi niso nujni in da mi bodo datum pregleda posredovali na dom. Ker se ne spoznam na te zadeve, jih ne morem komentirati,mi pa je izredno čudno, da mi osebni zdravnik reče, da je zadeva nujna, na Polikliniki pa mi brez pregleda in pogovora o mojih težavah pravijo da ni tako nujno, da so izvidi v redu, in da vzrok mojih težav ni ščitnica, in da naj vzrok iščem drugje.

Zelo lepo bi vas samo prosila, da mi razložite kaj pomenijo te vrednosti in zakaj se vrednost S-TSH veča?

Lep dan želim
NIA

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 18 Sep 2012 22:08

Spoštovani!

Glede na navedeno je možno, da se pri vas razvija premajhno delovanje ščitnice. Zvišana vrednost TSH 7,74 mE/l ob povsem normalnih hormonih lahko pomeni blago (latentno) hipotirozo. Po kriterijih, ki jih imamo tirologi na Kliniki za nuklearno medicino v UKC Ljubljana, latentno hipotiroza ni stanje pri katerem bi bila potrebna nujna obravnava bolnika, ampak je potrebno počakati na reden termin. Čakalna doba za prvi pregled s stopnjo nujnosti redno, je trenutno pri nas žal približno šest mesecev in se bo glede na trende verjetno še podaljševala.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nia1988 19 Sep 2012 14:48

Pozdravljeni!

Najprej se vam zahvaljujem za odgovor. Razumem kakšna je situacija v zvezi s čakalnimi dobami, vendar pa vsak človek želi za svoje zdravje najboljše, zato sem se odločila iti samoplačniško. Pri meni so simptomi preveč izraženi in jih zelo težko prenašam čeprav je vrednost TSH le nekoliko zvišana. Obiskujem faks in potrebujem zelo veliko koncentracije, ki pa je ob tako izraženih simptomih enostavno nimam.

Zanima me, kako to da jaz le z nekoliko višjo vrednostjo TSH in normalnim vrednostim T3 in T4 občutim toliko simptomov, nekateri pa z dosti višjo vrednostjo skoraj nič? Od česa je to odvisno?

Ali je moja vrednost TSH že primerna za zdravljenje?

Za odgovor in Vaš čas se Vam že vnaprej zahvaljujem,

Lep pozdrav,
Nia

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 20 Sep 2012 14:57

Spoštovani!

Simptomi pri blagih (latentnih) motnjah v delovanju ščitnice so nespscifični in se lahko pojavijo tudi pri številnih drugih boleznih in stanjih. Tudi sicer simptomi niso v direkti korelaciji s koncentracijo TSH in hormonov. Pri vas bo potrebno oredeliti ali gre dejansko za hipotirozo, kaj je vzrok za hipotirozo (najpogosteje je to avtoimunsko vnetje ščitnice). Če gre za avtoimunsko vnetje ščitnice in bo TSH ponovno zvišan bo potrebno dodajanje ščitnični hormonov.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nia1988 21 Sep 2012 12:46

Pozdravljeni!

Najlepša hvala za za vaš čas in odgovore. Če me bo še kaj zanimalo, se vam oglasim po pregledu, ki ga imam 2.10.2012.

Še enkrat najlepša hvala in lep pozdrav!
Nia

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nia1988 02 Okt 2012 13:12

Pozdravljeni!

Danes sem opravila tirološki pregled in ultrazvok ščitnice v diagnostičnem centru Clarus. Ultrazvok je pokazal neke spremembe na ščitnici, točno kaj vam trenutno ne znam pojasniti, ker mi je zdravnica rekla, da dobim izvide in obrazložitev po pošti na dom.

Napisala mi je recept za euthyrox 50ug dnevno, čeprav je omenila, da bi mogla še testirati ščitnična protitelesa, sedaj pa ne vem, ali naj najprej počakam na testiranje teh protiteles, pa potem začnem z jemanjem euthyroxa ali naj začnem že takoj? Kaj mi svetujete.

Zaenkrat je zvišan samo TSH ( 7,74 ), T3 in T4 sta še v mejah normale.

Zanima me tudi kje lahko testiram ščitnična protitelesa?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem,
Lep pozdrav!
Nia

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Edi P 02 Okt 2012 14:44

Spoštovani!

Pri vas gre verjetno za blago hipotirozo ( premajhno delovanje ščitnice. Pred pričetkom jemanja Euthyroxa priporočam določiti ščitnična protitelesa antiTg in antiTPO. Zdravljenje z Euthyroxoxm je namreč pri hipotirozi navadno trajno.

Lp

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Nia1988 02 Okt 2012 15:31

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor. Kje pa lahko opravim določitev ščitničnih protiteles - samoplačniško?

Lep dan želim,
Nia

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Matej11 04 Okt 2012 13:46

Star sem 28 let. Pri vas so mi diagnosticirali Hašimoto. Na začetku sem jemal 25,50,75 zadaj pa Euthyrox 100 že 2,5 leta.
Na zadnjem pregledu sem imel TSH 11,537 T4 17,01 T3 4,39

Kot je že bilo omenjeno, ali bi bilo dobro da testiram ščitnična protitelesa?
Pri vas nimam več naročenega pregleda, ko sem poklical so mi rekli, da sem na redni terapiji, za pregled se mora dogovoriti moj osebni zdravnik !? ter dati napotnico.

Ali to drži? oz. ali bi bilo dobro, da se naročim na pregled?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Katja Zaletel 07 Okt 2012 18:58

Spoštovani,

izvid kaže na nezadostno preskrbo s hormoni, zato bo potrebno odmerek Euthyroxa še nekoliko dvigniti. Ponovna kontrola protiteles ni potrebna, saj je vrednost protiteles le diagnostične narave (diagnoza je že jasna), ne vplivajo pa na potek bolezni ali zdravljenje.

Če ste bili obravnavani na Polikliniki, bo najbolje da vaš zdravnik čim prej pokliče v tirološko ambulano (katerikoli dan), tirolog pa bo dal navodilo glede nadaljnjega odmerka zdravila in kontrole hormonov.

Lep pozdrav

******************************************* doc. dr. Katja Zaletel, dr. med.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar SimonTurk 11 Okt 2012 10:32

Pozdravljeni!

Star sem 30 let in zaradi hitrega bitja srca sem obiskal zdravnika. Med drugim sem šel opravljat tudi test za ščitnico in prejel podatke, da je najpomembnejša vrednost (vertjetno TSH) malo čez normalno t.j. 5,3. Drugi dve vrednosti sta v mejah normale. Naročen sem še pri svojem zdravniku, ki naj bi me poslal na pregled v tirološko ambulanto.

Zanima me ali kaj od sledečega vpljiva na povečano vrednost:
- (VSE NAPISANO POD TO TOČKO JE IZJEMOMA) Noč pred testom nisem uspel zaspati, zvečer sem s kolegom spil nekaj malih piv in bil sem rahlo prehlajen.
- Zadnje pol leta doživljam nadpovprečen stres (ločitev).
- V zadnjih dveh letih se zaradi zgorjega razloga minimalno gibljem in zelo sem pridobil na telesni teži.
- Zadnje leto skoraj, da ne jem živil, ki so opisane, da vsebujejo jod (rib, jabolk, morskih sadežev, hrušk,...). Razen enkrat mesečno tuno iz pločevinke in par žlic koruze. Ne jem pa tudi hitre (nezdrave) hrane prav pogosto, da bi bil samo to razlog za povečano težo.

V nadalju me zanima ali bi lahko težavo rešil s povečano telesno aktivnostjo, z uživanjem prej omenjene hrane in dopolnilnih tablet (recimo Kelp Jod NOW) ali je težava brez strokovne pomoči oz. namenskih zdravil nerešljiva??

Najlepša hvala za odgovor!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh