Forum: Zdravstvo pri nas?

Prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji. Pohvale, pritožbe, pripombe, predlogi in pobude.

pilonidalni sinus-vraščanje dlak

Nova tema
Default avatar mars5 20 Okt 2008 11:53

Ima ali je imel mogoče kod take probleme - to je vraščanje dlak na zadnjični odprtini? Kaj je res samo operacija možna? Kaj pa kakšna domaća mazila?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Boojča 20 Okt 2008 11:59

Meni je bilo rečeno, da samo operacija.

Vnemalo se mi je parkrat letno. Vnetje je po parih dneh minilo, bilo je pa vsakič hujše in sem morala na operacijo in ker sem toliko časa čakala, je bilo treba tudi več sčistiti.
Operirana sem bila na poliklini, takoj po operaciji sem šla domov. Rane pa nič ne šivajo, da se lahko čisti. Vsak dan sem hodila na preveze k svojem zdravniku. Od tega je že 7 let in se mi nikoli več ponovilo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Bojča 20 Okt 2008 12:02

Aja, pa še to, če govoriva o isti stvari, ker meni se ni vnemalo na zadnjični odprtini temveč nad ritnicama - tam kjer se grabenček konča.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mandy 20 Okt 2008 12:11

če prideš pravočasno, ti antibiotik lahko pomaga, ko pa zadeva že zraste, je žal potrebna operacija

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar mars5 20 Okt 2008 12:23

mandy - mi lahko poveš kakšen antibiotik? npr. Byvacin - spray ali jemanje tablet?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Žal je tako! 20 Okt 2008 14:18

Žal je tako, da pomaga samo operacija. Lahko mi verjameš, ker sem se s to zadevo res mučila. Antibiotike dajejo samo v primeru, ko se rana po operaciji zelo gnoji, sicer ne. In po operaciji pustijo rano odprto, da se drenira. Meni se je rana vsakokokrat zapirala dva meseca. Trikrat so me operirali. Poznam fanta, ki so ga šestkrat. Pri pilonidalnemu sinusu je tako, da se zelo rad ponavlja, če ne izrežejo vsega. Zelo odsvetujem rezanje na poliklinike, moji dve operaciji tam sta bili neuspešni. Tretja na zasebni kliniki na Parmovi pa uspešna. Operacija sploh ni zoprna. Zoprno je to, da se rana tako dolgo celi. Dva meseca ti jo vsak dan previjajo. Vanjo tlačijo tampone, da se povrhnjica ne bi prehitro zaprla. Če se, kožo trgajo na živo. Ena takšna neumost, pa toliko muk. Res, preverjeno ne gre stran z antibiotikom.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar paradajzek 20 Okt 2008 14:24

Mogoče bo komu zvenelo smešno, a kolegica mi je nekoč dejala, da si je ona to pozdravila s paradižnikovim olupkom, ki ga je dala čez noč gor! Baje se je vsebina povsem sčistila ven, tako da je ostala le prazna votlinica. Tako so baje nekoč, naši dedki in babice reševali ta problem... :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Totalen larifari! 20 Okt 2008 14:49

Totalen larifari to s paradižniki. Ali pa še s čim drugim. Ne vem, kaj je imela kolegica, ampak pilonidalnega sinusa se tako ne rešiš. Zadeva je tako globoko pod kožo, da se brez rezanja ne more ščistiti navzven. Samo dejstvo, da operacije delajo pod splošno anestezijo, vam pove, da ne gre za površinsko zadevo. Trikrat sem bila operirana, o tem sem govorila s celo četo zdravnikov in žal še predobro vem, kako in kaj. Bližnjice ni.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Lenchi 20 Okt 2008 16:38

Pod splošno anestezijo so meni delali na Polikliniki in v Bolnišnici Jesenice. Operirana sem bila 5 krat, zadnjič na Parmovi pri dr. Košoroku (upam, da zadnjič), kjer so mi dali lokalno anestezijo. So pa daleč najbolj prijazni, v ostalih dveh ustanovah mi sploh niso dali navodil, kako z rano ravnati, kaj šele kaj drugega:(. Na Parmovo sem pa šla še nekajkrat na kontrolo, nikoli nisem čakala več kot 10 minut.
Se pa kdaj da pozdraviti z antibiotiki (tablete in mazilo), če še ni preveč vneto. Nobenega domačega zdravila ne poznam.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar paradajzek 20 Okt 2008 19:05

Totalen larifari! napisal:Totalen larifari to s paradižniki. Ali pa še s čim drugim. Ne vem, kaj je imela kolegica, ampak pilonidalnega sinusa se tako ne rešiš. Zadeva je tako globoko pod kožo, da se brez rezanja ne more ščistiti navzven. Samo dejstvo, da operacije delajo pod splošno anestezijo, vam pove, da ne gre za površinsko zadevo. Trikrat sem bila operirana, o tem sem govorila s celo četo zdravnikov in žal še predobro vem, kako in kaj. Bližnjice ni.


Draga moja, ona bo pa že vedela, kaj je imela, še toliko bolj, ker je njena sestra zdravnica! In ja, res je izgledalo grdo najprej (cel skupek nekih dlak ali česa(??) se je noter nabralo, tako da je izgledalo baje že čisto črno, ampak se je pač s paradižnikovo lupino to odprlo in izčistilo, tako pač je. Verjemi mi, da so si nekoč ljudje marsikaj pozdravili na naravne načine, ki pa jih dandanes ljudje sploh več ne poznajo, a tudi, lažje je takoj leteti po antibiotik ali pod nož.

Saj ne rečem, gotovo je bolj sterilno in strokovno to opraviti pri kirurgu, a mars5 sprašuje, če kdo pozna kake naravne načine in sem pač povedala, kako si je moja prijateljica to pozdravila. A smem?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Totalen larifari! 20 Okt 2008 19:23

Ja, totalen larifari. Zadeva gre v globino centimeter, dva, tri. In čez celo kožo, čez tako debelo tkivo je šla zadeva ven? Ne me basat. Če skalpel ne naredi luknje, luknje ni in nič ne more ven. Če absces poči, poči navznoter in pride do sepse. Meni je prvič, ko sem bila v zares groznem stanju, kirurg rekel, da bi lahko, če bi še malo čakala, tudi umrla. Poglej si malo na internetu, kaj je pilonidalni sinus in vedela boš, da je to, kar trdiš nemogoče. Da neka zelenjava ven potegne nekaj, kar je tako zelo globoko pod kožo. Luknje pa ni nikjer nobene. Pilonidalni sinus se navzven sploh ne vidi, ker koža ni odebeljena. Koža je samo vroča, ko je stvar akutna. In bulo je mogoče otipati. Sicer pa, če imate težave, pojdite k zdravniku in se ne hecajte. Jaz sem bila operirana trikrat, gospa zgoraj petkrat. Zakaj? Če bi polaganje paradajza vse rešilo. Japajade.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mars5 20 Okt 2008 21:06

punce hvala za odgovore. Pa saj se ni potrebno tako jeziti. Prav je da vsak lahko pove svoje mnenje, izkušnje, opažanja. Totalen larifari- kaj nisi imela odprtinice med "krajcema" - je bilo pri tebi kot bula? Seveda se na ven vidi - naredi se kot majhna luknjica.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mandy 21 Okt 2008 08:02

oprosti za zamudo, meni je pomagal amoksiklav in se je zadeva čisto umirila - tako je bilo drugič, prvič sem namreč prepozno prišla in so morali odstraniti.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar paradajzek 21 Okt 2008 13:24

mars5 napisal:punce hvala za odgovore. Pa saj se ni potrebno tako jeziti. Prav je da vsak lahko pove svoje mnenje, izkušnje, opažanja. Totalen larifari- kaj nisi imela odprtinice med "krajcema" - je bilo pri tebi kot bula? Seveda se na ven vidi - naredi se kot majhna luknjica.


Seveda se vidi navzven, mars5, ona očitno ni imela tega, ampak kaj čisto tretjega... Ja, tako kot si opisala, majhna luknjica, in tisti olupek je pač to odprl, toliko, da se je lahko začelo čistit navzven. Kot pa že rečeno, se tudi sama strinjam, da bo zadeva bolj temeljito opravljena pri zdravniku. Te domače variante bi prišle v poštev samo pri nekom, ki se res tako boji zdravnika, da raje sploh ne gre (tudi taki so, ja, ki te sinuse zanemarjajo po več let - no, v takih primerih je veeno bolje, da se zadeva sčisti vsaj tako, kot pa nikakor). Jaz sem pač povedala izkušnjo, kako si je kolegica to pozdravila, in to je vse.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Vinkora 23 Nov 2008 17:49

Samo, da vam opišem še mojo izkušnjo! Isto kot vsi tukaj, neznosne bolečine, OBUP ker sem čez 4 dni šel na dopust (11UR leta).
Kličem zdravnika, ki je BTW moj najboljši kolega. On zadevo pogleda in pravi, da je to ena vlka jeba, da bo treba operirat in še po tem je sranje, ker obupno dolgo celi. Na koncu se dogovorima, da mi on napiše Amoksiklav, če pa ne bo boljše, pa bo treba na destinaciji operirat. Punca od kolegice zve, da baje trpotec (širokolistni) zadevo reši. Glede na bolečine si mislim,da gre ponovno za babje čenče. Žarek upanja mi vliva dejstvo, da je ta sodelavka tako "pozdravila" svojega moža. Obup naredi svoje in valjda gremo pred hišo nabirat TRPOTEc. Zadevo imam čez noč z bandažirnim trakom prilepljeno na bolečo oteklino. Naslednje jutro zadevo zamenjam za svežo in se odpravimo na pot. V Amsterdamu zadevo odstranim ker se je odlepla. Da ne bom v nedogled nategoval zgodbe. Prvi večer, po ogledu plaže se vrnem v hotelsko sobo. Ker me je zadeva skrbela, punco prosim če bi lahko pogleda dotično mesto. Prizor je bil menda zrel za kakšen ogaben film, smrad pa tudi. Temno vijolična, precej gosta sluz se mi je ulila po razporku, smrad pa milo rečeno nepopisen. S pritiskanjem na oteklino sem zadevo "molzel" še kakšne 4 dni, nakar je zadeva "izginila"! Amoksiklav sem seveda vzel do zadnje tablete.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar xyxx 24 Jan 2009 08:17

Mene pa zanima ali je res potrebo predel sinusa po operaciji stalno depilirati-briti? To veste tisti ki ste sto imeli. Hvala in lp.(prosim čimprejšni odgovor

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kr.ena 28 Jan 2009 16:48

Pozdravljen,
4 leta sem se zdravila izključno kirurško za navedeno boleznijo. Vse so ti že opisali - postopek zdravljenja, celjenje....

Po določenih testih pa so ugotovili drugo diagnozo...MB. Verneuille...malo prečekiraj na netu, kar nekaj piše o tem. Je pa zelo težko postaviti pravo diagnozo....

V primeru vprašanj...piši! Se zdravim že 10 let...

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar vesna*vesna 03 Mar 2009 13:10

Jaz imam pa grzne probleme z vraščanjem dlak na predelu spolovila.
Izgleda grozno, skoraj vse dlake so vraščene, vse me srbi, potem pa peče, polno malih bulic se vsakodnevno pojavlja in sedaj se je stvar že toliko razrasla, da so se dlake začele že po notranji strani beder vraščati.
Čisto sem zamorjena, ne vem akko naj se zadeve lotim.
Poskusila sem z raznimi kremami, šla na brazilsko depilacijo, nekaj časa stvar pustila pri miru, šla h kozmetičarki po nasvet, umivala s kamilicami, azala z ognjičevo kremo, Bepanthenom, kremo proti vraščanju dlak od Veeta,....pa nič ni pomagalo. Samo še slabše je.
Da ne omenjam, da zaradi tege nimam spolnih odnosov s partnerjem; zelo vpliva na mojo samopodobo in samozavest.

Lepo prosim, če ima morda kdo kakšen nasvet, je imel oz. ima takšno težavo, kaj narediti.

Hvala in lp
Vesna

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar xyxx 22 Apr 2009 11:42

Pozdravljeni.

Mene pa zanima potek celjanja sinusa.
Operiran sem bil konec januarja a mi še vedno teče ven.
Kirurg pravi da se samo čisti in da je treba samo redne preveze in čakati,drgače pravi je vredu.
Zanima me koliko časa se vam je to čistilo in koliko časa se vam je ta luknja zapirala.Rrekli so mi da stvar ni nevarna je pa dolgotrajna.
Bolečin ni kar me čudi .
Prosim čimprejšnji odovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kr.ena 24 Apr 2009 13:12

Pri sinusu je sistem celjena takšen, da se rana ne šiva. Žal je to lahko dolgotrajen proces.
Priznam, da se mi tako dolgo, kot se vam, ni nikoli celilo. Smatram, da verjetno ni bilo dovolj radikalno odstranjeno vneto tkivo.
Predlagam, da ponovno stopite do kirurga.
Glede na izkušnje, ki jih imam z zdavljenjem te bolezni, se mi čas celjenja zdi absolutno predolg.

Lep dan!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar kr.ena 24 Apr 2009 13:14

Vesna,
če vam bo moj nasvet kaj pomagal:
kombinirano sem se zdravila pri kirurgu in dermatologu. Oba sta prišla do sklepa, da je vraščenih dlak manj, če se ne brijete, oziroma sta meni to odsvetovala.
In opažam, da imam poleti (ko je britje nujno) veliko več težav s tem.

Predlagam, da poskusite oziromo britje omejite na minimum (žal vem, da se v celoti temu ne da odpovedati).

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Andrej1985 29 Avg 2009 10:35

Lep pozdrav vsem. jaz sem bil prejšnji meseec celoten na bolniški, ker sprva misem moral sedet in na wc nisem šel dober teden in pol-dolga poterba. nato se mi je stvar predrla in je iz nje steklo kaka 2 decilitra gnoja, ki je smrdel katastrofalno. nato sem šel do zdravnika oz. kirurga, da je oteklino vrezal gor, da je lahko odtekal gnoj. mesec in pol po tem sem naročen na operacijo, da sčistijo ceotno območje, čez dva dni grem in zdravnik me je opozoril na dolgotrajno rehabilitacijo, celo par dni ležanja v bolnici.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar senker 02 Okt 2009 00:00

jaz tudi sem mel ta problem. prvo vidim ko sem šou na wc da mam krvav papir... potem rečem mami naj pogleda pa je rekla da imam luknico za velikost buckine glavce.in sma midva to čistila z alkoholom in nekim prahom pa biološko raztopino pa nič bolše bolelo me ni nič ker je gnoj skoz tekel ven ni notri ostajal.potem sem šou šele po enem letu k zdravniku pa me je nadru ko prasca ka sm čako, pa sem reko da sm mislo da je kaki tur al pa kej pa jew reko da to nujno pod nož operiran sem bil 17.9.09 kjer sem bil dva dni v bolnici. rano se mi zašili in po 4 dnevih ven uzeli žive. potem sem šou domov in zdaj mi ven teče gnoj 2x na dan menjam gazo gnoj pa ful smrdi

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 5tock 13 Nov 2009 12:06

Pozdravljeni.
Meni se je sinus pojavil že lani, vendar se mi je do pregleda stvar že umirila, vsaj bolelo ni več, zato sva se z zdravnikom odločila, da počakava, da se bolečina spet pojavi. In seveda se je. Čeprav pri meni ni opaziti luknjice, tako da se mi tudi ne cedi gnoj. Samo boli pač. Ker sem fizično precej aktiven me zanima, če je po operaciji predpisano dolgotrajno mirovanje. Dranaža je pač potrebna, kako pa je z fizično aktivnostjo pa tem, ko se rana že zaceli?
Hvala

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar senker 02 Dec 2009 22:24

jah morem rečist da sem biu na operaciji 17 september pa do danes se mi ni zacelilo če je odprtina. 1 mesec sem mogu striktno ležat bolel ko praa... in še zdaj boli zdravnik mi je reko da še 5 do 6 tednov celjenja tisto drenažo ko ti notr devajo vsak dan v bolnici ful boli ko ti ven vlečejo pa tko msn mam [email protected] če kerga zanima mu povem pač iz izkušn

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Mespero 18 Jul 2011 12:10

Mene je isto to matralo pred dvema tednoma, sprva se je pojavila bolečina v bližini trtice, potem oteklina in ta oteklina se je iz dneva v dan večala, čez par dni je bila že dokaj velika bunka, bolelo pa tudi zelo, nisem mogel normalno ležati, kaj še sedeti. Kakorkoli, bral sem malo tu po forumu in nisem vedel ali bi šel k zdravniku, saj jih ne maram kaj preveč, sploh pa mi ni dišala operacija. Odločil sem se, da bom sprva poskusil z obladki in čez par ur se je to predrlo. Kri in gnoj, pa še smrdelo je zelo. Gor sem dal gazo in zalepil, parkrat na dan sem to previjal, ta gnoj je odtekal ven še kak teden potem pa se je vse pozdravilo. Skratka, kar želim povedati, če ni smrtno nevarno ne rinite za vsako stvar k zdravniku, če lahko po lažji poti rešite, kako pa mislite, da so včasih te težave reševali?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jaguar 10 Okt 2011 18:55

Jaz imam z tem probleme pol leta-mogoče malo dlje. Najprej sem opazil na toalet papirju kri-grem do zdravnika in moja smešna zdravnica reče mogoče imaš hemeroide in ji povem ma kake hemeroide me pregleda in nič ne opazi. Je pa bila cist mala razpokica med ritnicam pri trtici...po kakem mesecu se mi je na ritnici naredila se ena luknjica malo vecja in zdaj mi ze iz dveh luknjic tece gnoj...in vsak dan si po 3x povijem, da mi ne predre skozi hlače gnoj...TAKO, DA NE PAMETOVAT-ČE SE NE GRE NA OPERACIJO SE TO SAMO ŠIRI!!!pA OČITNO JE TAK, DA DLJE ČASA SE ČAKA VEČ LUKNJIC SE NAREDI, KER GNOJ PRITISKA IZPOD KOŽE NORMALNO...komaj čakam,da se rešim tega sranja-,ker to me dobesedno jebe u ziv mozek-kljub temu, da si dam gor gazo in zalepim si vedno pogledam vsakih 15min,da ni ki gnoj sel preko-pa se psihično jebe u ziv mozek ta pilonidalni sinus... Čakal sem do danes in danes sem se naročil tako, da grem 5.11 na operacijo.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar boleče 24 Okt 2011 18:01

Jaz sem na začetku mislila da je mozolj in sem ga velikokrat stiskala ampak tako bolečega občutka še nism občutila.Gnoj mi je tekel iz ene velike luknje,pod to pa imam še več kot 10 malih ki mi je teklo iz njih. Čez čas se je začelo večati in bolj boleti,zato sem obiskala zdravnika.
On me je takoj naročil za operacijo v splošni anestaziji. ko so mi prerezali se mi je čez 3 tedne zacelilo in ponovno zagnojilo, tako so mi prerezali še enkrat. zdaj mam antibiotike in se mi ponovno gnoji..čakam pa na operacijo ki jo imam šele čez 2 meseca, kjer mi bodo prerezali 10cm,da bodo vse spravili ven,saj je hudo vneto. Upam da bo kmalu konec vsega saj je hudo nadležno, ker ne morem spati na hrbtu in se nasloniti na noben stol. Lp. :)

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mellchie 03 Dec 2011 13:49

Tudi js sm mela pilonidalni sinus .. sprva nism vedela zakaj se gre mislila sem da je samo mozol .. nato ko je začela ta bula rasti in rasti nisem mogla več ležati stati hoditi na to sem odšla do svojega zdravnika na kar mi je odgovoril da imam raka... dal mi je napotnico za v bolnico jesenice.. nato sem odšla na jesenice najprej je bil pregled kirurg mi je povedal da imam pilonidalni sinus in da je tukaj potrebna kirurška pomoč. Naslednji dan se prišla nazaj v bolnico čakala sem na operacijo 5 ur v čakalnici .. nato mi je počla velika bula .. ko so videli da mi je počla bula so takoj ukrepali .. operirali so me lokalno čeprav brez enekcije ampak naživo in morm vam priznati da sem se predrla .. ker ko ti nekaj na živo delajo je zelo boleče .. šivali mi niso nič .. ker danes se to več ne šiva ampak se pusti da se izcedi ... kolikor se le more. Nato sem dobila antibijotike amoksiklav in naročena sem bila čez 2 dni kontrola .. če je vse vredu .. čez kake pou leta se jee začelo pojavlati nazaj .. in je samo od sebe počlo odšla sm v bolnico kjer naj bi se dogovarjali za nowo operacijo ... in na vsake tolk cajta se mi pojavla zdej nazadnje se mi je pojavil sinus ampak nism mela bule ampak bolečine res za umret .. bomo videli kaj bo upam na najbolše

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 48454541548 03 Dec 2011 14:16

Tudi js sm mela pilonidalni sinus .. sprva nism vedela zakaj se gre mislila sem da je samo mozol .. nato ko je začela ta bula rasti in rasti nisem mogla več ležati stati hoditi na to sem odšla do svojega zdravnika na kar mi je odgovoril da imam raka... dal mi je napotnico za v bolnico jesenice.. nato sem odšla na jesenice najprej je bil pregled kirurg mi je povedal da imam pilonidalni sinus in da je tukaj potrebna kirurška pomoč. Naslednji dan se prišla nazaj v bolnico čakala sem na operacijo 5 ur v čakalnici .. nato mi je počla velika bula .. ko so videli da mi je počla bula so takoj ukrepali .. operirali so me lokalno čeprav brez enekcije ampak naživo in morm vam priznati da sem se predrla .. ker ko ti nekaj na živo delajo je zelo boleče .. šivali mi niso nič .. ker danes se to več ne šiva ampak se pusti da se izcedi ... kolikor se le more. Nato sem dobila antibijotike amoksiklav in naročena sem bila čez 2 dni kontrola .. če je vse vredu .. čez kake pou leta se jee začelo pojavlati nazaj .. in je samo od sebe počlo odšla sm v bolnico kjer naj bi se dogovarjali za nowo operacijo ... in na vsake tolk cajta se mi pojavla zdej nazadnje se mi je pojavil sinus ampak nism mela bule ampak bolečine res za umret .. bomo videli kaj bo upam na najbolše

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh