Forum: Kardiologija

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

Moderator:
Boris Cibic
prim. Boris Cibic
spec. interne medicine 

angina pektoris, ishemija srca

Nova tema
Default avatar jozeka 07 Mar 2009 16:36

Pozdravljeni!
Dovolite da opišem svoj primer, ki se je razrešil šele po skoraj enem letu in sicer zaradi tega, ker sem bil dovolj vztrajen in sem na vsak način želel, da se ugotovi kaj je vzrok mojih bolečin. V aprilu lanskega leta se mi je ob fizični obremenitvi pojavila bolečina nekje v višini TH7,8,9, ki se jerazirila pasasto pod leve prsi in v levo lopatico. Po umiritvi ali zaužitju analgetika je prenehala. Moj prvi obisk je bil pri kardiologu. Opravil sem obremenitveni test in pa seveda prej tudi EKG. Postavljena je bila diagnoza : sum na AP in ishemija srca( terapija concor, valsacor, atoris, aspirin protect), kotrola čez 1 leto. Potem sem meseca maja dobil hujši napad z marvlinčenjem in pekočo bolečino leve roke in rame ter ob lopatici (leva stran). Ponoven obisk proi kardiologu, zopet obremenitveni test (opravil 128%). Rezultat ST spojnica po testu se ne umiraja enakomerno diagnoza isto:sum na AP in ishemijo srca. Po temu specialističnemu pregledu me je moj zdravnik napotil k ortopedu. Rezultati 7 mesečnih preiskav (raznih slikanj) so dali naslednje rezultate: sonografija vratnih žil OK, Magnetna resonanca -hernia disci C5-C6 brez utesnitve hrbtenjače, osteofiti na TH8,9,10 in ponižana vretenca TH8 in TH9, V času 8 mesecev sem zaradi hudih bolečin v hrbtnem delu (levo) obiskal sigurno 15 krat dežurno ambulanto ali svojega zdravnika. EKG je bil vedno bp.Končna diagnoza ortoped po predhodnih pregledih pri nevro kirurgu je bila, da ne gre za obolenja hrbtenice in, da naj bom zopet predstavljen kardiologu. V novbembru 2008 opravim obremenitveni test po katerem se zopet ne more z gotovostjo izključiti srčno obolenje in mi je predlagana koronografija, ki sem jo opravil pred enim tednom. Rezultat za mene šokanten:
Ventrikulografija: normalno velik levi prekat z EF 60%, brez segm. motenj krčenja, brez mitr.regurgitacije. Selektivna koronografija desni dominatni sistem.Diagnoza trožilno koronarno obolenje. LAD okuldirana na odcepišču D1, ostialno zožena 50%; Velika dvoroga M1 ostialno zožena 70-90%;RCA ima robne spremebe v vejah za desni prekat je ostialno zožena 90% .
Ugotavljam lahko, da EKG niti obremenitveni test nista zanesljiva pokazatelja srčega obolenja saj v mojem primeru je bilo tako. V čacu mojih problemov sem sam veliko hodil in plaval kolikor je bolečina pač dopuščala. Zdravnik mi je dejal da so se mi na srcu razvile določene manjše žile. Predlagana mi je bila operacija za by pas in pa dobre in slabe strani takšne operacije. Pa tudi možen potek obolenja, če operacije ne opravim. Kašno je vaše mnenje. Kaj mi je satoriti? kolikšne so moje možnosti preživetja (kolko časa) z operacijo ali brez.Ali lahko izboljšam stanje srca z fizično aktivnostjo in zdravo prehrano brez operacije.
Najlepša hvala za odgovor!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 10 Mar 2009 12:47

Vaš dopis me je močno prizadel. Dobil sem vtis, da ste v zadnjem letu opravili številne preiskave in, da je bila postavljena pravilna diagnoza šele na koronarografskem pregledu. Močno me je prizadela predvsem ugotovitev, da so bili pri vas znaki bolezni in izvidi "neinvazivnih" preiskav tako dolgo časa malo sumljivi za bolezen koronarnih žil. To se sicer, po podatkih v literaturi, včasih zgodi pri ženskah in pri sladkornih bolnikih. Zdaj je stanje jasno. Kljub patološkim spremembam v srčnih žilah ste vi zmogli tudi velike telesne obremenitve. Kako naprej? Ker imam vtis, da boste še naprej imeli bolečine, v bodočnosti morda še večje, skoraj težko verjamem, da bo konzervativno zdravljenje bolj uspešno kot operativni poseg.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jakaa 11 Mar 2009 15:17

Spoštovani Jožeka,
niste napisali vašo starost. Tudi od tega je odvisna odločitev na operacijo ali ne. Ali vam niso niti poskušali pomagati z žilnimi opornicami?

LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jozeka 16 Mar 2009 07:22

Star sem 57 let. Zakja niso vstavili žilne opornice nisem vprašal pri posegu. Tako kot mi je dejal osebni zdravnik verjetno zaradi tega ker je to na spodnjem delu srca in se vsaj po njegovi izjavi to šteje pod blažjo obliko. Verjetno pa so žile že toliko zožene da to ne gre tako. Ne vem ? Bomo videli kaj bo v prihodnje. Poizkušal bom nadaljevati tako kot v tem času ko so moje težave nastopile. Velikio hoje, plavanja, zdrava prehrana in zdravila.Kolikor bom pač zmogel.Hvala za vprašanje. lp

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
 
Default avatar jakaa 16 Mar 2009 10:26

Žal je praksa v UKC, da se uporabljajo žilne opornice le v preprostih pri merih in ko ni potrebno vstavljati več kot 1-2 opornici.. V vseh ostalih primerih svetujejo bypass..Žal!!

LP ter srečno!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jozeka 16 Mar 2009 10:38

Za jakaa

To je odgovor od dr.Janka Kersnika iz foruma družinska medicina, kjer sem tudi izpostavil svoj problem.

Odkrili so vam relativno blage spremembe, ki pa s bodo neizbežno slabšale, zato bi se na vašem mestu odločil za operacijo, ker je očitno na teh delih nemogoče vstaviti žilne opornice. Ta mesta so tudi izhodišče za možno trombozo, kar pa bo zelo neprijetno.

Je pa naravnost fantastično, da ste s telesno dejavnostjo stvari toliko izboljšali.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Jozeka 24 Jul 2009 10:15

Pozdravljeni dr.Kersnik!
V času od najinega zadnjega kontakta sem opravil obremenitveni test srca. Rezultati:obremenitev stopenjsaka po 3 minute na 175W, 71% max. vrednosti. Med testom pojav tope prsne bolečine, ki se začne pod levo lopatico in se širi v prekordij. Tlak 125/90 na 190/95, max ferkvenca 88%, ekstrasistolije ni.Ob dvojnem produktu 29,3 ni jasne ishemične reakcije.Ker se mi je stanje v teh mesecih relativno izboljšalo sam pri sebi še vedno dvomim ali mi res vse te težave povzroča srce. V tem času sem imel kar nekaj fizikalnih terapij levega dela hrbta okoli in nad th8,9(UZ, interferenčni tok, masaže). Bolečina se pojavlja sicer v bolj topi obliki še vedno ob hoji ali teku. Določena težja fizična dela mi ne povzročajo vedno enake bolečine, ali pa nič.Mesto kjer me boli je potem tudi še nekaj časa občutljivo na pritisk.Boleča naj bi bila mišica trapezius (fizioterapevt) in pa reberni lok pod prsmi.Še vedno se mi poraja sum na Herpes Zoster, ki po izjavah različnih zdravnikov lahko povzroča takšne bolečine tudi do 2 leti.Sajje bila bolečina, ki sem jo imel pred približno enim letom tik ob levi strani hrbtenice od th10 do c5 in je trajala 14 dni dokaj neznačilna za ishemijo. Bila je namreč pekoča in je večkrat potekala kot val gor-dol na omenjenem mestu.Verjetno je to bolj značilno za herpes, ki lahko povzroči tudi vnetje hrbtenjače. Saj tako sem prebral v Medicinsku enciklopediji (v redkih primerih) Če sem imel ali imam Pasavec ali se sploh da po več kot enem letu še kaj narediti.
Hvala za odgovor in
LP

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 27 Jul 2009 12:54

Iz vsebine vašega dopisa ne morem nikakor posumiti na bolezensko prizadeto srce. V diferencialni diagnozi moramo pomisliti na možnost, da so bolečine posledica blage prizadetosti lokomotornega aparata ali preobčutljivosti živčevja po prebolelem pasovcu (herpes zoster). Morda bosta točno diagnozo postavila ortoped ali nevrolog.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jozeka 29 Jul 2009 14:34

V odgovoru z dne 10.03.2009 ste moje bolezensko stanje komentirali malo drugače tako, da sedaj res ne vem pri čem sem. V lanskem letu sem bil na pregledu pri ortopedu in nevrokirurgu vendar sta oba v svoji diagnozi izključila obolenje hrbtenice (diagnoze sem napisal 07.03.2009). Verjetno bom obiskal specialista infektologije,če se spoloh še da kaj narediti glede na to da je to moje stanje bilo v najhujši fazi pred enim letom. Ali pa se enostavno podam v usodo in počakam kaj bo.
lp Jozeka
Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 31 Jul 2009 14:07

Imam pred sabo korespondenco v zvezi z dopisom v naslovu. V prvem dopisu (07.03.2009) je podatek, da so pri vas ugotovili trožilno koronarno bolezen in, da so predlagali operativno zdravljenje. Zanje se niste odločili in ste nadaljevali s konzervativnim zdravljenjem. Bolečine so še prisotne. Niso značilne za angino pektoris, kljub koronarografskemu dokazu trožilnega obolenja. V dopisih ni razviden niti učinek antianginoznih sredstev niti analgetikov. Glede na to, da sta v normalnih mejah izvida ortopeda in nevrologa je smiselno pomisliti tudi na možnost prizadetosti somatskega živčevja zaradi pasovca. Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jozeka 07 Avg 2009 14:32

Gospod primarij najprej najlepša hvala za Vaš odgovor. Nisem Vam napisal katera zdravila jemljem. V lanskem letu so mi bila predpisana zdravila Aspirin protect 100, Atoris 40 in Concor 2,5 in Nitrodur obliž 20mg (od marca letos), ki jih redno uživam. Krvni tlak imam normalen. Pri hudih bolečinskih stanjih v lanskem letu (pribižno 12 krat v treh mesecih) sem večkrat obiskal osebnega zdravnika ali dežurno ambulanto, kjer sem običajno dobil injekcije Analgina ali Tramaola in pa povrhu še Analgin. To mi je zadevo umirilo za nekaj dni. Doma sem največkrat vzel Analgin tablete ali Zalidair občasno pa tudi kakšen Helex. V zadnjih 2 mesecih je stanje precej boljše. Pri obisku pri specialistih in pri svojem zdravniku sem večkrat postavil vprašanje ali ne gre pri meni za pasavec (izpuščajev nisem imel) vendar tega nihče ni resno vzel. Bolečina se še vedno pojavi ob fizičnem naporu (hoja, delo), ki pa ni več tako pekoča ampak je postala topa in preneha v nekaj urah ali vsaj po spanju (počitek, mirovanje). Tudi proti bolečinskih tablet nisem vzel že nekaj mesecev. Tudi če sem imel pasavec se verjetno sedaj ne da kaj storiti in bo pač potrebno počakati da organizem sam vzpostavi normalno stanje.

Lep pozdrav!
Jozeka

Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar jozeka 16 Dec 2009 09:56

jozeka napisal:V odgovoru z dne 10.03.2009 ste moje bolezensko stanje komentirali malo drugače tako, da sedaj res ne vem pri čem sem. V lanskem letu sem bil na pregledu pri ortopedu in nevrokirurgu vendar sta oba v svoji diagnozi izključila obolenje hrbtenice (diagnoze sem napisal 07.03.2009). Verjetno bom obiskal specialista infektologije,če se spoloh še da kaj narediti glede na to da je to moje stanje bilo v najhujši fazi pred enim letom. Ali pa se enostavno podam v usodo in počakam kaj bo.
lp Jozeka
Hvala za odgovor.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar STANISLAV 13 Feb 2010 13:19

Prosim za nasvet star sem 65 let problem prostata in povečan krvni pritisk danes zjutraj ;
160/91 puls 74 sinoči ob 20,00 150/91 puls 74 ponoči okoli 2 ure 185/103 puls 78 jemljem zdravila za prostato AVODART 0,5 1x zvečer. Za urejanje krvnega pritiska ; 1x zjutraj COAPROVEL 300mg /12,5mg, zvečer pa 1x KAMIREN 4mg ter CONCOR 2,5 mg. Sprašujem namreč ponoči se zbudim znemirjen in šumi v ušesih oz glavi.
Za nasvet se zahvaljujem in vas prisrčno pozdravljam ! Hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 17 Feb 2010 09:02

V dopisu ste navedli izvida dveh meritev. V obeh meritvah so vrednosti nad zgornjo mejo normale (140/90 mm Hg), zlasti vrednost izmerjena sredi noči. Očitno sta vrednosti previsoki. Predenj zvišate odmerke bi priporočil, da vzamete Coaprovel 300mg/12,5 mg po večerji (v upanju, da vas ne bo prehudo silil na odvajanje vode ponoči. Zlasti morate omejiti uživanje tekočin pred spanjem) in Kamiren ter Concor dopoldne. Če ne bo zaželenega učinka ali pa vas bo ta sprememba preveč silila na odvajanje vode ponoči, vrnite se na dosedanje jemanje zdravil in nekoliko zvišajte odmerke

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Otožen in zaskrbljen 15 Mar 2010 18:02

Sp. dr. gospod Boris! Računalniku nisem prav vešč in niti ne vem, če bo to pisemce priromalo k vam, a napisal bom tako, kot da bo pri vas. Sem 63 letni moški, izredno zaskrbljen in obupan, zato mi dovolite, da prepišem tekst z zadnjega izvida in vas poprosim za vaše mnenje:
Dominanten je desni konorarni sistem. LCA: 20% zožitev v distalnem delu. LAD: v proksimalnem delu popolnoma okluldirana, polni se preko desnih in levih kolateral.
LCX: v srednjem delu zožena do 70%. Prva velika marginalna veja v začetnem delu skoraj popolnoma okludirana, kažejo se le obrisi (preko TIMI 1). Intermediarna veja je dobro prehodna. RCA: v proksimalnem delu popolnoma okludirana, pred okluzijo se odcepi Kuglova arterija, ki polni LAD. Kolaterale: RCA, LCX - LAD.
Mnenje: Pri pacientu gre za trožilno obstruktivno koronarno bolezen. Svetovana je kirurška revaskularizacija, s katero se pacient strinja. (Ta izvid je z 6.2.2010)
Tako g. Boris! Vsi moji izvidi so v KC - kardiološka ambulanta in sedaj čakam na poziv in vas sprašujem, kakašna operacija je to, ali bom še živel, saj se čutim še mladostnega, včeraj sem npr. hodil brez težav 2 uri. Zjutraj jemljem Coriol, Diuver, Cordarone ter Preductal MR. Opoldne Aspirin 100, zvečer pa Coriol, Prexanil, Atoris, Preductal MR in obliž Nitro-Dur.
Zelo slabo spim, sem depresiven, apetit komaj da imam. Se pa veliko bolje počutim po opravljeni kooronografiji 6.2.2010. Lepo vas prosim, napišite mi nekaj spodbudnih besed. Iskrena hvala in lep pozdrav!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 18 Mar 2010 06:46

Danes, ko ima vsak kardiokirurg za sabo že desetero in desetero uspešnih operacij žil na srcu ni težko bolniku, ki mu je operacija edini uspešni način zdravljenja, povedati nekaj spodbudnih besed pred operacijo. Vsakega bolnika zdravniki pred operacijo temeljito pregledajo in na koncu preiskav opišejo ugotovitve in zdravstveno stanje. Če ugotovijo, da bi bolnik prestal operacijo, ki mu bi zboljšala zdravstveno stanje, mu jo svetujejo. To drži glede vsake operacije.
Upam, da ste že kdaj govorili s kakšnim bolnikom operiranim na srcu. Menda ni nobenega, ki bi se kesal, da je pristal na kirurško zdravljenje svojih srčnih žil. Operacija traja nekaj ur. Bolnik je v splošni anesteziji in ne čuti nobene bolečine. Pri vsaki operaciji sodeluje več zdravnikov, medicinskih sester in tehnikov. Po operaciji je bolnik pod budno kontrolo in dobi vsa potrebna zdravila in vso ostalo oskrbo. Prepričan sem, da se boste opogumili in, da mi boste pisali, ko boste ponovno sedeli pred računalnikom. Srečno.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Otožen in zaskrbljen 18 Mar 2010 09:02

Gospod Boris, najlepša hvala za Vaše spodbudne besede, in ko bo vse za mano, se Vam bom oglasil. Želim Vam vse lepo in Vas najlepše pozdravljam, Mare!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar mr.tuon 21 Jun 2010 23:52

Spoštovani gospod Boris! 15. marca letos sem vam opisal moj problem (Nasov teme: angina pektoris, otožen in zaskrbljen), in sicer, da čakam povabilo v KC na operacijo srca (bypass). Prosil sem vas za nekaj sodbudnih besed, saj nisem vedel kaj me čaka in le-te ste mi namenili in me potroštali, da ne bo dolgo, ko se vam bom spet javil, seveda nekoliko "prenovljen". Da, danes potekajo točno trije tedni, ko so mi ustavili tri bypasse in se odlično počutim. Iz KC so me odpustili že po sedmih dneh in že prvi dan doma sem sam hodil eno uro, drugi dan malo več, po treh tednih pa še več, le ravnina mora biti, vzpon pa še vedno težko premagujem. Pa saj to je verjetno normalno? Prereza na prsih in nogah sta že lepo zaceljena, žal pa me daje nekaj drugega in za odgovor bi vam bil zelo hvaležen. Levo nogo so mi prerezali do členka in na enem mestu, približno deset centimetrov od členka proti kolenu, me že 8 dni zelo boli, imam občutek, kot da so pozabili kakšen skalpelček v nogi. Vem, da je to nemogoče, le občutek je tak. A ta bolečina ni stalna. Ko dobim ugodno lego za nogo (na kavču ali v postelji), me sploh ne boli, ko pa jo nekoliko stegnem v vodoravni položaj, pa je bolečina zelo huda. Med hojo pa je na srečo bolečina dokaj blaga. Kaj mislite g. doktor, ali bo to minilo, ali moram kontaktirati mojega operaterja. Najlepša hvala da imate že drugič "potrpljenje" z mano, hvala za odgovor in najlepši pozdrav, Mare!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 29 Jun 2010 11:05

Bolečina v nogi, ki spreminja svojo jakost odvisno od položaja telesa je zelo sumljiva, da izvira iz sprememb v hrbtenici. Ni pa povsem izključen lokalni vzrok. Posvetujte se z izbranim zdravnikom.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar ljubomir dovšak 16 Feb 2011 21:00

spoštovani, imam 70 let in se že 15 let zdravim zaradi visokega pritiska. Zadnji mesec mi zelo niha, posebno ponoči do 180/76. Do danes sem jemal concor 2.5mg 2x dnevno in zjutraj prenewel 4mg. Danes sem opravil EKG, zdravnik pravi ishemija- srce dobi premalo kisika. Sredi marca imam perfuzijsko scintigrafijo miokarda. Seveda me močno skrbi, posebno ker me je presenetil izvid "ishemija". Se da ishemija zdraviti z zdravili?
Hvala za odgovor!
Ljubomir

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 17 Feb 2011 14:12

Ishemija je beseda ki pove, da je del srca premalo prekrvljen, v zelo visokem odstotku pri starejših ljudeh zaradi ateroskleroze. Bolnik se zavaruje proti slabšanju stanja z zdravim načinom življenja (nekajenje, gibanje, redno zdravljenje visokega krvnega tlaka, itd.) in z jemanjem ustreznih zdravil. Upam, da boste uspešni.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar dejan132 20 Feb 2011 19:55

Spoštovani,

star sem 25 let, športno nisem aktiven prav nič že okoli 3 mesece, kadim okoli 7 mesecev po daljšem premoru (do 10 cigaret dnevno). Visok sem 194, težak pa 123 kg.
Od 10. do 20. leta sem se redno ukvarjal s športom. Po prenehanju, se pravi po 20. letu pa sem se občasno srečeval s športno-rekreativnimi, nekje 4 leta, 1x-2x na teden. Do sedaj ni bilo s srcem nobenih večjih težav.

Sicer pa imam odkar pomnim težave s palpitacijami oz. aritmijo, ko se mi s starostjo vse pogosteje v času mirovanja pojavlja. Gre za občutek, kot bi mi srce preskočilo oz. prav začutiš dva do tri čudne udarce, ki vodijo v rahlo omotico, utrujenost, katera traja nekaj sekund in pol je vse ok. Zdravnici sem to omenil neštetokrat, velikokrat mi je poslušala srce in dejala da ni nič, ter dodala, da je vse posledica živčnosti, napetosti, ker sem sicer anksiozni "bolnik" in se zdravim okoli 5 mesecev z ADji.
Upam, da to, kar vam bom napisal, so le znaki panilnega napada, zadnji se je pojavil včeraj, težava pa je v tem, ker se vedno bojim,, da je VZROK TEH TEŽAV V SRCU IN LE ČAKAM, KDAJ ME BO ZGRABIL INFARKT. Kot velikokrat se mi zgodi slednje; najprej čutim nek pritisk, napetost v levi roki, bolečine v prsnem košu in za lopaticami v isti višini prs. Nato še čuden občutek v želodcu, ki se stopnjuje, dokler ne pride do občutka slabosti oz. siljenja na bruhanje in nato kot bi nekaj eksplodiralo, me "pretrese" občutek, kot bi šla čez mene elektrika, po celem telesu, nato se prične tahikardija, omotičnost, potenje rok in nog, mravljinčenje jezika, razširjene zenice ipd. Ko vzamem Xanax, se stvar umiri. 2x sem izgubil zavest, doživel pa sem v roku 8 mesecev že kakih 12-15 mičnejših napadov, ki se mi tudi pojavljajo toliko časa v tako močnem obsegu. Sicer sumim, da jih imam 2 leti, kajti ravno toliko časa se mi je občasno ponoči dogajalo, da me je nekako streslo ali, da sem se zbudil z občutkom dušenja. Po večjih napadih sem pristal vsaj 5x na urgenci, kjer mi niso ugotovili ničesar, razen mesec nazaj palpitacije, vendar mi je med. sestra povedala, da je to vzrok strahu.

1)--Zgoraj napisano upam, da gre le res za panične napade in ne kake srčne napade ?

ZDAJ PA PRIDE GLAVNO!!
Torej, celo življenje sem se tako rekoč ukvarjal s športom, ker mi je všeč. Tudi ko sem prenehal pri 20. s treningi rokometa, nato sem 1x do 2x tedensko igral nogomet, rekreativno. Nikoli ni bilo nobenih težav, razen tega, da sem najbrž zaradi odvečnih kilogramov prej upešal kot ostali. Pred 4 meseci (okvirno) ko sem tudi pred tem naredil daljšo pavzo, ker se mi ni dalo, sem med igranjem hitro začutil UTRUJENOST, STISKANJE V PRSIH (kar me občasno zbudi sredi noči), HUDA ZADIHANOST ZARADI IZJEMNO MOČNEGA IN HITREGA - "100 NA URO" BIJOČEGA SRCA. Primanjkovalo mi je sape, zanimivo pa je to, da se je to zgodilo po vsega 5, morda 10 minutah igre, in še to nisem veliko pretekel.
Opravil sem nekatere preiskave pri kardiologu, od ultrazvoka srca, vratnih žil, pritiska in vse je bilo bp.
No, in po tistem, ko sem se tako hitro utrudil in ko mi je srce razbijalo, ko sem mislil, da se bom zgrudil, sem se nekoliko ustrašil, in 3 mesece ne igram nič, ker si ne upam.
Odločil sem se hujšati in prenehati kaditi, danes sem skadil 2 cigareti in šktalico bom skadil do konca in definitivno preneham.

***No in danes sem šel (prvič po 3 mesecih) teči in po 150 metrih me je 2x parkrat močno zabolelo v prsih, potem z globokim vdihoom me je zabolelo (kar naj bi bilo iz stene prsnega koša), srce mi je razbijalo kot podivjano, večkrat sem začutil pritisk v glavi, aja in na desni strani vratu, ravno tam, kjer teče arterija, sem čutil nekakšne boleče krče. Takoj sem prenehal in se vrnil in pričel s hojo proti klancu navzgor, kjer sem pustil avto (tekel sem po ravnini, naj se razume, ko sem prispel dol do klanca).
Ta klanec pa je dolg okoli 1 km in po samo hoji, sem se tako utrudil, srce mi je začelo tako noro razbijati in hitro, da sem se malce ustrašil in moral 4x ustaviti, čutil sem omotico.
Nato me je ponovno bolelo v prsih, zdaj ko sem doma, sem čutil okoli 20 minut pekoč občutek v prsih, ki se je širil od leve proti desno strani, parkrat me je zabolelo v levi roki in nekjakrat za lopaticami.
Čakam še na obremenilni test.

SKRATKA, TAKO VOLJO IMAM DO HUJŠANJA, PA MI NE BO USPELO, KER SI NE UPAM ALI PA DEJANSKO IMAM RES KAJ NAROBE.

2)-- Zanima me, ali je to posledica SLABE KONDICIJE, ker v teh mesecih večinoma sedim ali hodim do tam, kamor moram, ALI OPISANI SIMPTOMI DEJANSKO KAŽEJO NA ANGINO PEKTORIS OZ. BOLEZNI SRCA ?

VLJUDNO VAS PROSIM ZA ODGOVOR IN HVALA ZA POTRPLJENJE!!
SREČNO!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar dejan132 20 Feb 2011 20:14

Pozabil sem še napisati tole... da potem, ko sem pretekel le 150 metrov, (s seboj sem imel še merilnik tlaka in utripa= mi je pokazalo 192 utripov, po 10 minutni hoji, pa 177 na minuto!!
In težava je v temu, da nimam več normalnega življenja,
Vsako mravljinčenje ali čudna bolečine v levi roki ki se pojavi istočasno z bolečino v prsih in mravljinčenje, me skrbi, da gre za srčne težave.
Moje življenje je v bistvu le še čakanje na infarkt, le še o tem razmišljam.

Ker izpade, da se tu gor jokam in da sem razvajen ipd... ampak zagotovim, da tisti, ki bi imel te težave, bi spremenil mnenje in sam ne vem več kaj storiti.
Hvala!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 21 Feb 2011 13:35

Rad bi vam pomagal. V vašem razmeroma dolgem dopisu niste navedli nobenega zdravniškega izvida. Glede na navedene težave sem pričakoval, da bom bral izvid kardiologa. Možno je,da še nimate nobenega. Vsekakor bo prav, da taki pregled opravite. Mislim, da ne bo kardiolog ugotovil nobene hujše organske okvare srca in, da vam bo dovolil še nadalje športno aktivnost, ki bi vam omogočila shujšati, vam zmanjšati panične napade in bolečline pri srcu . Upam, da ste še zelo daleč od srčnega infarkta! Če vam ni odveč, se lahko zglasite v naši posvetovalnici z dosedanjo medicinsko dokumentacijo (Društvo Za srce tel. 01.2347555)

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar dejan132 21 Feb 2011 20:17

Spoštovani,
zares hvala za odgovor!

No, bil sem že na nekaterih pregledih pri kardiokirurgu, ki pa, kot rečeno, v izvidu ni našel nobenih posebnosti, čeprav sem mnenja, da ekg, mirjenje srčnega tlaka ter ultrazvok so pregledi, ki ne morejo vedno pokazati realne slike.
Ker se meni nekateri simptomi pojavijo, trajajo nekaj minut in nato je vse ok. In če v času pregleda ne pride do kake motnje, ki jo običajno začutim, bo večja verjetnost, da se ne bo našlo posebnosti, čeprav je lahko tudi na pregledu zaznati kako težavo, ki kot posledico čutim motnje.

Jutri bom šel do os. zdravnice in jo prosil za izvid kardikirurga, nato vam bom napisal njegovo poročilo.
Hvala in lepo pozdravljeni!

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 22 Feb 2011 09:52

Odgovor ni potreben

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar 2345 23 Mar 2011 12:11

Spoštovani imam 40 let.Zaradi levokračnega bloka in nekoliko povišanih trombocitov mi je osebna zdravnica predpisala aspirin protect 100mg.Ali ta aspirin resnično ščiti proti kapi in tudi arterosklerozi srčnih žil?Nevem a ga v resnici moram res jemati glede na to,da mi ga ni predpisal kardiolog.Mi lahko to tudi škodi?

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 04 Apr 2011 13:25

Asprin je sredstvo, ki ga zdravniki dosti krat predpišejo svoijim bolnikom, morda kdaj brez nujnosti. Zgodi se zelo poredkoma, da škoduje (rane na želodcu). V preventivi proti strjevanju krvi je odmerek zelo majhen in praktično brez stranskih učinkov.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Default avatar Tantumverde 17 Apr 2011 01:37

Spoštovani!
Poskušal bom biti kar se da kratek. Star sem 22 let in do decembra nisem imel prav nikakrsne tezave z zdravjem. No decembra 2010 sem pa naenkrat zacel obcutiti slabost in vrtaglovaco. Ko je bilo nevzdrzno sem odšel k dezurnemu zdravniku. Ta me je poslal v bolnico, ker je bil moj krvni tlak nenormalno visok(cca 175/100) in tudi sicer blazje bolecine v prsih(povedal je da sicer ni urgentno vendar je zaskrbljen, ker sem mlad). Tam sem opravil 24ur EKG, ultrazvok srca, EKG pod naporom, 24 ur merjenje pritiska. Tamkasnja zdravnica (ki je res prijazna in si je vzela čas-vem da sem rekel da bom kratek ampak bi se slabo počutil če jo ne bi pohvalil), mi je rekla, da imam povecano ferkvenco in tlak zarad cesa mi je predpisala tablete Nebilet. Ultrazvok je pokazal povecano desno stran srca(kar naj ne bi blo nevarno in je verjetno posledica dolgoletnega ukvarjanja s športom) Po dveh tednih ko sem odšel na kontrolo pa še Preneso, ker mi nebilet ni zmanjsal dosti pritiska. Nebilet2.5mg, Prenesa 2-4mg. No tezava s tlakom resena. Od takrat mi tlak nikdar vec ne naraste nad 135/65. Ampak še vedno cutim bolecine v prsih. Vcasih me zgecka potem topo boli ali celo peče. Tudi aparat za merjenje tlaka mi kar pogosto pokaze nepravilen utrip. Še posebno zjutraj, ko se zbudim skoraj vedno. Cez dan ali pa zvecer pa ne. Pozabil sem še omeniti da je EKG pod naporom sicer pokazal neke male nepravilnosti ampak je zdravnica po posvetovanju z drugim zdravnikom rekla da je to po vsej verjetnosti zgolj slucaj oz ni nic nevarnega. Na zdadnjem pregledu februrja, ko sem omenil zdravnici bolecine je rekla da verjetno ne gre za srce ampak kaksen zivec. Vendar do takrat se nisem opazil te motnje ritma.
Zanima me vase mnenje za kaj se gre pri bolecini in naj zaradi tega ker aparat pokaze nepravilno bitje obiscem zdravnika ali lahko počakam do konca maja ko imam spet pregled? Je nevarno? Je mogoce da imam motnje bitja srca zaradi tablet Nebilet? Zanima me tudi ali bi se na UZ in nesteto EKG-jih videlo ce bi imel kaksno resnejso srcno napako oz. bolezen?

P.S.
No, da še omenim da sem imel (po prenehanju ukvarjanja s športom pred 5 leti) ob prihodu v bolnišnico kar 122.5 kil. Zdaj po 4 mescih jih imam še 103 in se hujsam, ker sem se zacel spet redno rekreirat. Nevem a je to za vas pomemben podatek ampak sem ga za vsak slucaj napisal. Pa tudi sladkorja niti holesterola v krvi nimam povecanega, ker sem tudi za to opravil preizskave. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. Upam da bo tudi pri meni optimističen kot pri mojih predhodnikih.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Avatar Boris Cibic 20 Apr 2011 12:07

Zadnji stavek v vašem, v zadovoljivih mejah, napisanem dopisu mi je bil zelo všeč. Dobil sem vtis, da niste slabe volje zaradi sedanjih težav in, da pričakujete zboljšanje počutja. Zelo podpiram vaš trud, da napravite čim več, da se vam vrne zdravje.Glede na vašo mladost bi svetoval, da date prednost zdravemu načinu življenja. Pričakovati je, da se bo vaš krvni tlak še znižal ob skrbi za redno gibanje in ob zdravi uravnoteženi prehrani. Zato pričakujem, da boste lahko postopoma zmanjšali odmerke zdravil proti visokemu krvnemu tlaku. Ne nasprotujem, da občasno vzamete blago pomirjevalo ali tableto proti bolečinam.Lahko mi še pišete.

Lep pozdrav!prim. Boris Cibic, dr. med.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

www.zasrce.si

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh