Nezvestoba boli!

anonimni uporabnik, 16. januar 2016
Ostalo

Tista boleča situacija, ko odkriješ, da te je mož prevaral ali žena skočila s tvojim najboljšim prijateljem čez plot.

Kaj je nezvestoba?

Je tista boleča situacija, ko odkriješ, da te je mož prevaral ali žena skočila s tvojim najboljšim prijateljem čez plot. Nezvestoba je izdaja zaupanja, ki je temeljno vezivo v partnerskem odnosu in ki partnerjema služi, da živita eden z drugim kljub temu, da se razlikujeta in se trudita premagati medsebojne razlike.

Ker je v zvezo vložen trud, čas, rodili so se otroci, obveznosti je ogromno, kredite je potrebno plačevati, načrtovati vsak odhodek in še v službi dati vse od sebe, se sčasoma lahko zgodi, da postane zveza zgolj površinska enota, znotraj katere živijo družinski člani eden mimo drugega. Vse je vnaprej predvideno, rutinirano, partnerja sta si samoumevna, ni več dražljivosti, presenečenj, majhnih pozornosti in intimnih trenutkov. Spolnost je zelo občasna ali pa je že nekaj časa ni več. Partnerja sta bolj kot ljubeč par postala sostanovalca, ki si delita stroške in skrb za otroke.

sad cheat

Ste se našli v tem opisu?

Nezvestoba boli! Izdani, se pravi prevarani partner se počuti ponižanega, ogoljufanega, razgaljenega, celotna vizija skupnega življenja se podre. Nezaupanje prevlada, bolečina ob prevari je tako močna, da generira jezo in bes, ki sta seveda lahko uničevalca vsega, kar je par dosegel. Mnoga partnerstva se razdrejo, ko pride do nezvestobe, saj je izdano tisto temeljno ogrodje, ki tvori partnerski odnos – zaupanje in pripadnost.

Vzrok za nezvestobo?

Prvenstveno je to nezadovoljstvo v zakonu, pomanjkanje pozornosti, drobnih komplimentov, iskrene komunikacije, partnerja se ne slišita več, četudi se pogovarjata, delata drugo kot sta se dogovorila, se pravi, da njuni dogovori ne veljajo nič, na področju vzgoje trmarita vsak po svoje, finance skrbno skrivata en pred drugim in kar je še ostalih področij, ki naj bi partnerja združevala, ne pa odtujevala. Pri vsem tem je seveda prisotno pomanjkanje intimnosti, saj si zamerita vsakodnevne slabe trenutke in se eden maščuje tako, da odrine drugega partnerja, ko bi se le-ta želel malce pocartati in približati.

Tako ženske kot moški varajo. Običajno skušajo svoj skok čez plot prikriti, lažejo in prilagajajo resnico tako, da ne bi dvojno življenje prišlo na dan. Večina parov, ki pridejo v Svetovalnico po pomoč glede nezvestobe, pravijo, da se je prevara odkrila s skritim iskanjem po partnerjevem mobitelu ali gledanju elektronske pošte. Se pravi, da če ne bi sumnjičavi partner kradoma gledal v mobitel partnerja, ne bi izvedel za nezvestobo. Ali ni žalostno, da se potepta lastno človeško in partnersko dostojanstvo, ko se na skrivaj kuka in vdira v tujo pošto ali sporočila? Nezvesti partner običajno skriva nezvestobo, saj se boji, da bo izgubil družino in vse privilegije, ki jih sicer ima in jih ceni. Ko se nezvestoba odkrije, je to znak ali propada zveze ali resetiranja le-te. Pogosto se izkaže, da sta bila partnerja nezvesta zato, ker sta iskala zgolj pozornost drugje in ko ugotovita, da se imata še vedno rada, da se ne želita ločiti, sta zmožna oprostiti to vele izdajo in partnerski odnos postaviti na nove, zdrave temelje, ki vključujejo pripadnost, zdravo in slišečo komunikacijo, redno in ljubečo spolnost, spoštovanje in na novo opredeljeno zvestobo.

Ko ne zmorete več sami in vas boli srce zaradi prevare, ko je vse postavljeno na kocko, ne čakajte, da bo bolečina minila. Poiščite strokovno pomoč, lahko pridete tudi do mene v Svetovalnico, da skupaj poiščemo način in strategijo kako čim bolj kvalitetno odžalovati izgubo partnerskega odnosa. Ker ob nezvestobi običajno pride tudi to samoanaliziranja, ki pa vas lahko zavede v še bolj boleča čustvena brezna. S strokovno pomočjo je proces postavljanja dostojanstva in osebnosti na noge lažji in bolj dolgoročen.

melita_kuharAvtorica: Melita Kuhar,
strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju Facebook.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
27.07.2024 ob 03:45
297,652
27.07.2024 ob 12:22
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close