Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu MRI Koleno – utesnitev Hoffa maščevja

MRI Koleno – utesnitev Hoffa maščevja

Spoštovani,

Prilagam izvid MRI za 13 letno hčerko, ki je aktivna gimnastičarka.

Prosim za vaš komentar ter mnenje glede možnosti nadaljnje obravnave poškodbe.

Vnaprej hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Po pregledu izvida MR preiskave ne vem točno, kaj bi svetoval glede zdravljenja. Je hči utrpela poškodbo ali jo je koleno enostavno začelo boleti ob treningih?
Opisana distenzija lateralnega retinakla se bo namreč zacelila sama z nekaj počitka, bolj zna biti trdovratna bolečina v sprednjem delu kolena (v kolikor jo ima) kot posledica draženja Hoffinega maščevja. V prvi fazi bi svetoval delno razbremenitev, hlajenje bolečega predela kolena ter tudi zmerno masažo bolečega predela kolena – posebej spredaj ob patelarnem ligamentu. V kolikor je vnetje Hoffinega maščevja posledica anatomske oblike hčerinega kolena pa zna biti tudi bolj trdovraten problem. V tem primeru lahko dodatno poizkusite s kuro nesteroidnih antirevmatikov, kolenske blokade pri tako mladem dekletu ne bi priporočal, podobno bi tudi ev. artroskopski poseg bil povsem na koncu možnosti zdravljenja.

Kot povzetek torej je v primeru, da je utrpela poškodbo pričakovati postopno popolno okrevanje. V primeru, da pa gre bolj za utesnitveno/preobremenitveno patologijo, pa bo potrebna razbremenitev, stanje pa se lahko ponavlja. V tem primeru je seveda potrebno prilagoditi treninge (obremenitve), dodatno pa koleno hladiti, masirati boleči predel in zgoraj opisano, da ostane vnetni proces čim bolj omejen. V primeru, da se stanja ne bo dalo omejiti z navedenimi ukrepi pa mislim, da bi potrebovali tudi pregled pri ortopedu/travmatologu (usmerjenemu v kolensko patologijo), da se oceni tudi klinična slika kolena.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Spoštovani,

Hvala za tolmačenje izvida. Njena zdravnica je namreč trenutno odsotna, tako, da nismo še prišli do nadaljnjega obravnavanja.

V bistvu je prišlo do nenadne “poškodbe”, ko je na treningu doskočila oz. padla v jamo s penicami (mehko). Ni se udarila, pač pa samo pokrčila koleno. Sploh je ni zabolelo, le, ko je prišla iz jame, je na kolenu opazila zelo izbočeno bulico v velikosti manjše slive. Mehko na otip. Seveda se je prestrašila, ker je izgledalo nenavadno, pokazala terenerki, ki je tudi kineziologinja, le-ta ji je bulico rahlo pomasirala in s tem potisnila nazaj v sklep. Bolečine ob tem so bile minimalne. Se je pa naredila rahla modrica na tem mestu. Naslednji dan jo je na tem mestu malce bolelo, predvsem na pritisk, sicer pa ne. Funkcionalnost kolena je popolnoma ok, kar pomeni, da lahko dela skoraj vse čisto brez bolečin, malce jo boli samo pri teku in doskokih, pa še to sploh ni moteče, kot pravi sama.
To je bilo v začetku julija. Ker smo se ravno odpravljali na morje, sva šli poškodbo pokazat še na urgenco (zgodilo se je na sobotnem treningu), kjer so naju pomirili in rekli, naj brez skrbi gremo na morje in da bo koristilo plavanje. Smo tudi hladili z ledom in rahlo masirali.
Na morju je bolečina ostala enaka, na pritisk in rahlo ob teku (če je slučajno tekla). Bulica je po nekaj dneh po poškodbi čisto rahlo izstopila in ostala v tem položaju. Hči je vseskozi nosila opornico, ker se je z njo počutila bolj “varno”.
Po povratku domov, sem jo prijavila k športni zdravnici, ki je naročila MRI.
Med tem časom je opravila že kondicijske priprave s tekom (v določenih situacijah nekoliko manj obremenitev) in se ji stanje ni poslabšalo. Trenutno je na tehničnih gimnastičnih pripravah in kolikor slišim tudi normalno dela praktično vse z opornico. Skratka diagnoza je postavljena, bulica je tam, rahlo boli na pritisk in koleno malce boli pri teku in poskokih. Za gimnastičarko nič “posebnega”, saj so punce vajene bolečin.
Kaj bi torej lahko pričakovali? Glede na to, da je gimnastika zelo obremenjujoč šport za sklepe, ne bi rada, da zadeva rezultira v kaj hujšega, čeprav trenutno izgleda kot zelo nedolžna poškodba.
Zelo bom hvaležna za vsak vaš nasvet, medtem, ko čakamo na mnenje in nadaljnjo obravnavo pri naši zdravnici.
Lep pozdrav.

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni!

Mislim, da je že precej jasno. Zanima me samo še na katerem mestu je “bulica”? V kolikor je to nad pogačico na strani (zunanji strani kolena) je verjetno povezana s poškodbo lateralnega retinakla, v kolikor bi bila pod pogačico bolj v sredini, bi lahko bila povezana s poškodbo v predelu opisanega vnetja Hoffinega maščevja.

Mislim, glede na opis razvoja dogodkov, da je možno, da je v trenutku, ko je koleno hitro močno pokrčila prišlo do natega/natrganja slepne ovojnice na enem izmed opisanih mest, nato pa je sklepna tekočina brizgnila skozi šibko mesto v sklepni ovojnici navzven. Verjetno težav pri gibanju nima, ker do poškodbe bistvenega dela kolenskega ligamentarnega (stabilizacijskega) aparata ni prišlo. Vseeno bi veljalo biti v prihodnjih mesecih na bulico pozoren. V kolikor bi se povečala, če bi bilo možno, bi jo izmasirali nazaj, dodatno pa bi nameščala elastično opornico/povoj, ki bi bulico stisnila iz zunanje strani, da se ne bi mogla toliko povečati.

V kolikor sem pravilno ocenil in res gre za cistično (ganglionsko) spremembo v povezavi s sklepnim prostorom, se lahko, v kolikor se bo v prihodnjih tednih ponavljala/vztrajala, sprememba kronificira in bo ostala takšna kot je tudi še naprej s težavami, ki jih prinaša. Morda občutek napetosti, blage bolečine pri krčenju kolena … Tako da mislim, da je najbolj primerno, da ste sedaj nekaj mesecev pozorni, da se stvar kolikor je mogoče sanira, da se izognete večjih težav v kasnejših obdobjih.

Vse napisano pa je seveda ob predpostavki, da sem pravilno ocenil izvor “bulice”. 🙂

Za vsa vprašanja sem Vam vedno na voljo tu na forumu.

Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih

Spoštovani,

Bulica je nad pogačico, ob strani, kot ste že pravilno predvidevali.

Najlepša hvala za konkreten iz izčrpen odgovor.

Uspešno delo še naprej vam želim.

Pozdravljeni imam sprednjo utesnitev v kolenu kaj narediti me koleno boli mr je pokazal sprednjo utesnitvev v kolenu hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Opravičujem se za pozen odgovor.

Sprednja utesnitev v smislu utesnitve Hoffinega maščevja ali je tam prisotna še kakšna dodatna struktura (v smislu ganglijske ciste, kiklopa ipd.)? V kolikor gre le za impingement Hoffinega telesa bi bil protokol sledeč:

1. Hlajenje, masaža z nesteroidnim gelom, po potrebi analgorevmatik (diklofenak, ibuprofen ipd.) per os.

2. Intraartikularna protivnetna blokada infiltracijsko v Hoffino telo (priporočal bi z lidokainom in tako, da se zadane razboleno mesto – običajno za patelarnim ligamentom). V modernejših časih bi kdo poizkusil tudi s PRP (plazma bogata s trombociti), ampak teh izkušenj nimam.

3. Artroskopska parcialna resekcija Hoffinega maščevja.

Vse tri korake, ki naj si sledijo stopenjsko v primeru stopnjevanja težav pa naj spremlja prilagojena fizična aktivnost, fizioterapija oz. celo masaža bolečega predela.

V kolikor je bila najdena kakšna druga patologija pa mi lahko pošljete izvid MR in natančnejši opis težav.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Pozdravljeni,

prosim za mnenje glede mozne poskodbe levega kolena. S kolenom imam tezave približno 2 leti, ko sem pri bordanju nerodno padel in postavil koleno v nenaraven polozaj. Takrat me je koleno bolelo kak teden potem je bilo vredu. Od takrat se bolecina pojavlja občasno pri hoji navzdol in tudi po ravnem, ter redko tudi pri počepu z utežmi v fitnesu. Zadnje pol leta sem imel mir pri vseh aktivnostih, v soboto pa sem gorsko kolesaril in nekje na 8. km me je zacelo boleti levo koleno na zunanji strani. Bolečina je bila hujša, ko sem pedaliral na moč, pri nižji prestavi je bila bolečina manjša, vendar prisotna tudi pri downhill drži telesa brez pedaliranja. Vmes sem si privoščil nekaj minutne pavze in je bolečina izginila.  Naslednji dan sem šepal in bolečina v kolenu se je pojavila tudi zadaj in občasno tudi na sprednji notranji strani, kjer je kost (desno in malo nižje od pogačice). Koleno danes čutim tudi med mirovanjem.

Prilagam še pol leta star MRI kolena. Ortoped mi je na zadnjem pregledu dejal, da je vse v mejah normale, ampak najbrž ni, če je prisotna bolečina? Opažam, da je leva noga včasih tudi mravljinčasta oz. kot bi malenkost zaspala (npr. med kolesarjenjem, ko stojim, itd.). Imam tudi zoožan medvretenčni prostor L3-L5 (delna sakralizacija, ožji spinalni kanal, izravnana ledvena lordoza, spondilartroza…), je to lahko vzrok za mravljinčenje (oz. čuden občutek v nogi, nevem kako bi ga opisal)? Poškodbo hrbta imam že 15 let vendar so se te občutki v nogi pojavili šele v zadnjem letu oz. dveh.

 

MRI izvid:

V kolenskem sklepu ni izliva. Signal skeleta in hrustanca v mejah normalnega. ACL in PCL sta primerni, kolateralna ligamenta, tetiva kvadricepsa in patelarni ligament so v mejah normalnega. Meniskusa sta primerno oblikovana, signal lateralnega meniska je primeren. Nekoliko zvišan signal telesa medialnega meniska brez znakov rupture – še normalno kot posledica večje prekrvavitve ali blage degenerativne spremembe. Minimalna Bakerjeva cista. Grozdasta žilna sprememba anteriorno od distalnega dela m. semitendinosus (glede tega me že obravnava žilni kirurg), je možno, da žilna sprememba vpliva na drevenenje in občasne mravljince v nogi?

Star sem 35 let, rekreativni športnik (fitnes, kolo, pohodi) z normalno telesno težo. Na koga se lahko obrnem, ortoped mi samo prevede mri in rtg, drugih nasvetov razen vaj pa nima. Naj obiščem, fizioterapevta, maserja, tens, ems, red light terapijo, ultrazvok?

 

Že vnaprej hvala za odgovor.

Spoštovani!

Vaše sporočilo sem prebral že tako po objavi, pa nisem imel pametnega odgovora. Po razmisleku je moje mnenje sledeče:

Menim, da na MR preiskavi zelo verjetno patologija, ki Vam povzroča težave ni vidna. Pri bordanju ob “zvinih” bi sumil predvsem bodisi na nateg kolateralnih ligamentov oz. ev. intraartikularno poškodbo … npr. meniskusa, ki pa očitno ni bila tako huda, da bi povzročala dalj časa trajajoče težave in se je uspešno zalizala. Ali je dogodek na kolesu neposredno povezan ali ne težko rečem. Možno je, da ste pri bordanju začetno poškodoval neko kolensko strukturo, kar pa je dogodek na kolesu ponovno “razkril” ali pa morde gre za povsem novo zadevo. Glede na bolečino na zunanji strani bi seveda sumil bodisi na hrustančno lezijo lateralnega kompartmenta kolena ali na poškodbo lateralnega meniskusa. Ostale stvari, ki so se razvile v dneh po poškodbi, pripisujem zelo verjetno kolenski oteklini/izlivu. Tudi mravljinčenje in zaspani občutek v nogi distalno je teoretično možen, čeprav moram reči, da ga ne opažam zelo pogosto. Neposredno za zunanjim delom kolena (okoli glavice mečnice) teče relativno pomemben živec, ki je odgovoren za “dvig stopala” in pa delno tudi čutenje po zunanji strani meč in stopala. Ta bi lahko bil ob kolenskem izlivu ali morda celo ekstruziji meniskusa delno utesnjen in s tem dražen – to je seveda špekulacija. Opisana zgodba se mi zdi relativno daleč od hrbteničnega izvora, tako da bi v tej fazi vzrok iskal v kolenu. Glede žilne strukture (hemangiom? AV malformacija?), v kolikor je ob distalnem semitendinozusu, to pomeni, da je bolj na notranji strani kolena zadaj (semitendinosus sotvori pes anserinus, ki teče po medialni strani kolena), tako da v tem primeru tudi ne bi težav neposredno povezal z njo, razen če bi se postopno jasneje locirale v njeno okolico.

V tej fazi bi nadaljeval takole:

– v kolikor so se do danes težave umirile, se mi ne bi mudilo. Morda bi iz zanimanja, kakšno je stanje v kolenu opravil MR, ne pa nujno. Koleno bi predvsem natančno opazoval pri katerih aktivnostih imam težave in se potem odločal, ali bo prilagodil aktivnosti težavam ali si resnično želim zdravljenje.

– v kolikor so težave pomembne, bi ponovno opravil MR. Za posnetke bi prosil, da mi jih pošljete skupaj z izvidom. Potem pa glede na najdeno dalje. Mimogrede, lahko mi pošljete tudi posnetke prejšnjega MR, da bolj natančno pregledam lateralni kompartment, kjer sedaj ciljno nekaj iščemo.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Spoštovani,

skupaj z očetom sva pregledala posnetke MR preiskave in meniva, da bi glede na lego ob nevrovaskularnem snopu žilna sprememba lahko bila vzrok Vaših težav.

Ali ste že imeli CT angiografijo?

Verjetno boste to preiskavo potrebovali pred kakršnokoli nadaljnjo obravnavo. Sam bom MR posnetke predstavil še bolnišničnemu interventnemu radiologu, ali meni, da bi rešitev lahko bila iz njihove strani, sicer pa bo potrebna žilno-kirurška obravnava.

Skratka, do CTA preiskave boste morali nekako priti. Lahko pridete tudi na pregled  v mojo ambulanto (SB SG) in bova uredila nadaljnje napotitve.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close