Jesenske lepotice

anonimni uporabnik, 27. september 2015
Ostalo

Jesenske lepotice dobro uspevajo tako v vrtu, kot tudi v loncih in koritih. Vrt, balkon ali teraso bodo krasile …

Jesenske lepotice dobro uspevajo tako v vrtu, kot tudi v loncih in koritih. Vrt, balkon ali teraso bodo krasile od poznega poletja, do prvih zmrzali in še kasneje.

Hermelika

Hermelika uspeva na vseh tleh, najraje pa ima peščena in dobro prepustna tla. Najlepše raste na soncu, a bo uspevala tudi v svetli senci. Zraste v do 60 cm visoke in široke kupčke, ki konec poletja zacvetijo z rdečkastimi, rožnatimi ali belimi cvetovi. Posušena socvetja krasijo vrt tudi ob koncu sezone, ko jih zgodnje slane prevlečejo z ledenimi kristali.

Na voljo so različni kultivarji hermelike, s temno rdečimi in zelenimi listi, vsi pa se odlično ujamejo z nizkimi iglavci, vreso in nizkimi okrasnimi travami.

Mačehe

maceheČudovite cvetlice ob milih zimah cvetijo neprenehoma in tako lepšajo zimsko sivino. Izredno so odporne na nizke temperature in čeprav po zmrzali izgledajo precej slabo, jih lahko prvi toplejši dnevi takoj spet prikličejo k življenju. Rade imajo obilno zalivanje, vendar ne marajo zastajanja vode, zato poskrbimo za primerno prst in drenažo v posodah ter ustrezna tla v vrtu. Čeprav so rastline trajnice, jih navadno gojimo kot eno- ali dvoletnice. Kasneje namreč ne uspevajo več tako bujno, kot v začetnih letih.

Križanci z velikimi cvetovi so pogost okras parkov in drugih javnih nasadov. Na vrtu, balkonu ali terasi pa bodo najlepše izgledali malocvetni križanci, ki jih prav tako najdemo v različnih živahnih barvah.

Jesenske astre

Za najboljšo rast potrebujejo sončno ali delno senčno rastišče in dobro odcedna tla, zaradi česar voda v loncih ne sme zastajati. Substratu za lončnice lahko primešamo tudi nekaj grobega peska, da
povečamo prepustnost substrata. Za bolj gosto in košato rast poleti rastline pinciramo, vsake dve do tri leta pa je potrebno odrasle rastline razdeliti. To storimo spomladi ali jeseni po končanem cvetenju. Križanci jesenskih aster so priljubljeni na okrasnih vrtovih, saj poleg lepote tja privabijo tudi številne metulje.

Krizanteme

Krizanteme bodo v jesenske zasaditve vnesle barvo in svežino. Na voljo so številni kultivarji s cvetovi različnih barv, velikosti in oblik. Na marsikaterem vrtu bodo krizanteme še vedno cvetele, ko bo večina trajnic že odšla na zimsko spanje.

Resje

Resje je skupno ime za več vrst rastlin, ki imajo majhne luskaste zimzelene liste in običajno uspevajo na kislih tleh. Najbolje uspevajo na sončnem rastišču, prenesejo pa tudi svetlo senco. Najpogostejši vrsti sta spomladanska resa (Erica carnea) in jesenska vresa (Calluna vulgaris). Obstajajo številni kultivarji, ki se ne razlikujejo samo v rasti in barvi cvetov, temveč tudi v jesenski oziroma zimski barvi listja.

Jesenska vresa tvori do 60 cm visoke grmičke. Najbolje uspeva na sončnem rastišču z dobro odcednimi kislimi tlemi, kjer bo cvetela še dolgo v zimo. Vrese moramo redno obrezovati, sicer v spodnjem delu grmička razvijejo goličavo. V marcu odrežemo poganjke pod lanskimi cvetovi. Jesenska vresa »Garden Girls« sodi med najbolj kvalitetne vrese. Izredno dolgo cveti, oziroma je videti, kot bi cvetela, saj so obarvani že cvetni popki. V odcednih in kislih tleh uspeva vrsto let,  odlično se ujame z iglavci, nizkimi travami, hermelikami, japonskimi javorji … V seriji vres »Garden Girls« najdemo različne barve: »Sandy« ima zlato rumene liste in bele cvetove, »Aphrodita« se ponaša s svetleče rdečimi brsti in cvetovi, »Alicia« cveti belo … Zanimiva je serija Garden Girls Set Line. Vrese iz te skupine ne cvetijo, pač pa očarajo z barvitimi listi: rumenimi, oranžnimi in zelenimi.

????????????????????????????????????

V jesenske zasaditve se zelo lepo vključujejo tudi nizke grmovnice z barvitimi plodovi (gaulterija, pernetija), okrasne trave, okrasno zelje, hojhere (trajnice z barvitimi listi) in druge, ki jih boste našli v vrtnih centrih Kalia. Ponudbo pa si lahko ogledate tudi na spletni strani Vrtnih centrov Kalia.

 

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
04.05.2024 ob 22:12
296,856
05.05.2024 ob 03:54
112,983
04.05.2024 ob 05:23
Preberi več

Več novic

New Report

Close