Ne pozabimo na mleko in mlečne izdelke!

Mlečne beljakovine vsebujejo vse življenjsko pomembne snovi, ki jih organizem sam ni sposoben proizvesti in ki so v mleku in mlečnih izdelkih zastopane v najugodnejšem…

Mlečne beljakovine vsebujejo vse življenjsko pomembne snovi, ki jih organizem sam ni sposoben proizvesti in ki so v mleku in mlečnih izdelkih zastopane v najugodnejšem razmerju. Nikjer v naravi ne najdemo za otroke bolj primernega vira beljakovin kot ravno v mleku in mlečnih izdelkih. Mleko je dokaj poceni glede na izredno dobro kvaliteto, saj je država poostrila pravilnik o kvaliteti mleka, a je še vedno premalo zastopano v naši prehrani. Prehrambeni strokovnjaki priporočajo, naj bi otroci popili do tri dl mleka na dan in pojedli vsaj dva mlečna izdelka.

Najboljšo kombinacijo dosežemo, če mleku, ki vsebuje živalske beljakovine, dodamo tako živilo, ki vsebuje tudi rastlinske beljakovine. Polenta z mlekom, mlečni riž ali ovseni kosmiči kuhani v mleku, so zato zdrava prehrana za otroke, ki rastejo.

Za pripravo zdravih otroških obrokov ni priporočljivo uporabljati steriliziranega mleka, ki ima, zaradi posebne obdelave daljši rok trajanja tudi če ni shranjeno na hladnem. Raje kupimo pasterizirano mleko, ki ima krajši rok trajanja in ga hranimo v hladilniku.

Mleka za otroško prehrano ne zamrzujemo.
Če nam mleka včasih zmanjka, kupimo raje mleko v prahu in ga pripravimo, ko ga potrebujemo. Priprava takega mleka je hitra in enostavna En liter vode zavremo, ohladimo na 40°C in vanjo, z metlico za stepanje vmešamo štiri do pet žlic mlečnega prahu.

Mnogo staršev se pritožuje, da otroci ne marajo samega mleka. Pa tudi mlečnih žitnih jedi ne. Vzrok so prav gotovo navade v družini, Iahko pa tudi prehrana v vrtcu. Le redki so otroci, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo uživati kravjega mleka. Vsem drugim pa damo diagnozo kar sami starši in ker nekajkrat otrok odkloni mleko, čeprav bi mu še kako koristilo, smo popustljivi in tako otrok raste tako rekoč brez mleka ali ga zaužije občutno premalo. Ker odrasli v družini za zajtrk ali večerjo rje popijejo skodelico čaja, ga je deležen tudi odraščajoči otrok. Namesto zdrave mlečne jedi otrokom narežejo salamo, skuhajo hrenovko ali pripravijo mogoče celo nezdravo mesno jed iz konzerve, npr.: pašteto. Vendar ni povsod tako. Podatki iz anket so pokazali, da je vedno več družin, ki zjutraj pripravijo skupni mlečni zajtrk za uspešen začetek dneva.

Starši doma in načrtovalci prehrane v vrtcih in šolah imajo moralno dolžnost zagotoviti, da bi otroci jedli tudi mlečne izdelke in pili mleko. Z lepim jutranjim pozdravom, ob prijetno pripravljeni mizi, kjer lahko sodelujejo tudi otroci in kjer bo mleko v manjšem vrču in ne v vedru, kot je še vedno v nekaterih šolah, bodo otroci radi segli po mleku, še zlasti, če bodo videli zgled pri mami ali očetu, vzgojiteljici ali učiteljici. Tako bo tudi kruh, nadrobljen v beli žitni kavi kar po domače ali namaz s črnim kruhom veIiko boljši. Iz svoje prakse vem, da je vredno poskusiti.

Tudi mleko je lahko pijača

Ponudimo ga lahko ob vsakem dnevnem času ali ob obroku. Biti mora primerne temperature in zares sveže. Za zajtrk z več mlečne maščobe (3,2 ali 3,6%), za malice, kosila ali večerje pa z manj (1,6% mlečne maščobe).

Mleko, ribe in sonce “ustvarijo vitamin D ; ki je pravi kralj odpornosti za organizem. To so vedele že naše mame in babice. V krajih, kjer so imeli le sonce in mleko, ribe pa niso bile tako dosegljive, kot so sedaj, so otrokom dajali ribje oje. Sedanji otroci v večini ne uživajo ribjega olja, pa tudi rib pojedo veliko premalo. S pravilno sestavo obrokov za otroke lahko tudi ta primankljaj omilimo.

Mlečni izdelki

9B554978-4F07-11E1-801B-E45F66B94067

Najbolj priporočljivi so naravni, nekateri jim pravijo navadni jogurti ali pa kislo mleko in drugi fermentirani mlečni izdelki, ki niso sladkani z umetnimi sladili. Ti izdelki so tudi lažje prebavljivi in zato bolj primerni za prehrano otrok.

Naravni jogurt predstavlja še posebej bogat vir kalcija, fosforja, vsebuje pa tudi železo, vitamin A , D in C.

Kislo mleko ni skisano mleko, kot nekateri mislijo. Kislo mleko je čudovit napitek, ob vsakem času, za vsakogar, ki ceni dobre in zdrave stvari. Ker je v tekočem stanju, ga lahko ponudimo ob vsakem obroku in tako nadomestimo manjkajoči kalcij v dnevni prehrani.

Kefir se splača poskusiti. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano spada med vodilne proizvode dobre in zdrave prehrane.

S sirom lahko otrokom obogatimo katerikoli dnevni obrok.

Skuta je dragoceno živilo v vsakdanji prehrani, saj vsebuje veliko polnovrednih beljakovin, ki enakovredno nadomeščajo beljakovine iz mesa in jajc. Zaželeno bi bilo, da bi jo jedli vsak dan, vsaj v majhnih količinah, še zlasti otroci. Vendar moramo paziti, da je skuta pasterizirana, če jo želimo otrokom ponuditi svežo, v surovem stanju.

Nasvet iz lastnih izkušenj, kako privabiti otroke, da raje jedo jedi iz skute: Naredite skutno peno, ki je opisana v poglavju Recepture in jo dajte v sladoledni kornet. Pozimi lahko povrhu posujete s čokolado v prahu ali s čokoladnimi mrvicami, spomladi jo okrasite z rezino jagode, poleti in jeseni pa z drugim sezonskim sadežem. Tako imamo zimski, spomladanski, poletni in jesenski “sladoled”.

V skuti so pomembni vitamini, zlasti skupina B. Med rudninskimi snovmi pa je najpomembnejši kalcij.

Avtorica: Emilija Pavlič
Povzeto po knjigi
Za otroke kuhajmo zdravo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
26.04.2024 ob 23:01
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close