Zelišča v zdravstvene namene

anonimni uporabnik, 22. marec 2012
Ostalo

V zadnjih letih se veliko govori in vedno bolj se v uporabo vračajo naravni preparati in zelišča.

V zadnjih letih se veliko govori in vedno bolj se v uporabo vračajo naravni preparati in zelišča. Zanimalo nas je, kaj o tem meni stroka in na kaj je potrebno biti pozoren.

Za nasvet smo povprašali Nado Irgolič, mag. farm. spec., ki svetuje na forumu Zdravila in zakonodaja (povezava na forum >>> ).

Kaj menite gleda uporabe določenih zelišč pri določenih zdravstvenih težavah?

Na zdravila pripravljena iz zdravilnih rastlin gledam še vedno s spoštovanjem, kljub temu, da imamo danes na voljo zelo veliko število učinkovitih zdravil, ki so nastala na podlagi vse hitrejšega razvoja znanosti in tehnologije na medicinskem in farmacevtskem področju. Ni še tako daleč čas, ko so bila ta zdravila edina dosegljiva. Sintezna zdravila, ki so se razvila kasneje v laboratorijih, so bila v začetku posnetki naravnih snovi, ki so jih izdelali z različnimi kemijskimi postopki.

Najnovejši dosežki znanosti na področju zdravil pa so zagotovo nova biološka zdravila. Najstarejša in tudi najpreprostejša naravna biološka zdravila pa so ravno zdravilne rastline in nekateri živalski deli.

Na slovenskem je dobro znan pregovor, da za vsako bolezen roža raste, zlasti pa je razširjeno zmotno prepričanje, da je vse, kar izvira iz narave vedno varno in nam ne more škodovati. Sama uporaba zdravilnih rastlin nekontroliranega porekla, katerih kakovosti ne poznamo, ne poznamo načina pridelave in možnih onesnaženj, vsekakor ni varna. Varnejša je uporaba zdravil, ki so izdelana iz zdravilnih rastlin pod nadzorom in imajo zagotovljeno kakovost in varnost. Zato tudi naš Zakon o zdravilih s ciljem varovanja zdravja ljudi natančno obravnava ta zdravila kot tradicionalna zdravila rastlinskega izvora in določa pogoje njihove izdelave, izdaje dovoljenja za promet, oglaševanja in trženja.

68126A64-4F07-11E1-833C-E45F66B94067

Raziskave na področju farmacevstkih in medicinskih znanosti niso namenjene samo novim zdravilom, temveč so tudi na področju zdravilnih rastlin v zadnjem času privedle do spoznanj, ki postavljajo sodobno fitoterapijo v povsem novo luč. Zdravila rastlinskega izvora so namenjena lajšanju težav, ki jih sami prepoznamo in se za tako zdravljenje, ki ga imenujemo samozdravljenje, tudi sami odločimo. Vendar se pri tem postavlja vprašanje, kako dolgo se lahko razsodni človek sam odloča. Bolečina, ki jo kot primer omenjate v svojem vprašanju, je človekov obrambni mehanizem, ki je lahko prvi znak resne bolezni, ali pa spremlja kronično bolezen. Zato lahko napačna izbira zdravila v tem primeru predstavlja za bolnika veliko tveganje.

Posebej pa bi rada opozorila še na nevarnosti, ki lahko pretijo bolnikom ob sočasni uporabi nekaterih zdravil rastlinskega izvora z zdravili sintetičnega izvora. Spoznanja zadnjih let so pokazala na številne interakcije med obema vrstama pripravkov. Nekatere zdravilne rastline lahko vplivajo na številna zdravila tako, da spremenijo njihovo delovanje, lahko zmanjšajo ali pa tudi povečajo njihov učinek.

To je le na kratko predstavljen pogled na zdravila rastlinskega izvora, ki pa jasno nakazuje, da se je kljub deklarirani neškodljivosti tudi pri teh zdravilih dobro posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilne rastline in zdravila izdelana iz njih, so kljub številnim sinteznim zdravilom in najnovejšim biološkim zdravilom, ki so danes že na voljo, še vedno pomemben dejavnik izvajanja sodobne fitoterapije. Ker je uporaba zdravilnih rastlin namenjena lajšanju težav, ki jih sami prepoznamo in se zanje sami odločamo, niso odveč opozorila, da uporaba zdravilnih rastlin nekontroliranega porekla ni varna zaradi nenadzorovane pridelave in možnih onesnaženj. Poleg tega pa so zadnja spoznanja pokazala na številne interakcije ob sočasni uporabi zdravilnih rastlin ali zdravil, pripravljenih iz njih, s sintetičnimi zdravili, ki lahko spremenijo delovanje zdravil, lahko pa tudi zmanjšajo ali povečajo njihov učinek. To je samo eden od razlogov, ki vzbujajo pomislek v zvezi s samozdravljenjem, zaradi katerega tudi vedno poudarjamo, da se je pred vsako uporabo zdravil potrebno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Kljub spoštovanju tradicionalnih metod zdravljenja, opozarjam na previdnost pri uporabi zdravilnih rastlin nekontroliranega porekla zaradi nenadzorovane pridelave in možnih onesnaženj. Zadnja spoznanja pa so dokazala tudi številne interakcije ob sočasni uporabi zeliščnih pripravkov s sinteznimi zdravili, kar postavlja samozdravljenje v drugo luč in utemeljuje potrebo po posvetu z zdravnikom ali farmacevtom.

Nada Irgolič, mag. farm. spec

Več na forumu >>>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,861
08.05.2024 ob 09:12
112,985
07.05.2024 ob 18:23
Preberi več

Več novic

New Report

Close