ZPS test moških električnih brivnikov

Uredništvo, 16. december 2013.

Test moških električnih brivnikov – dobrega dobite že za manj kot 100 evrov

Pri britju velja, da ima vsakdo svoj favoriziran način – nekateri prisegajo na mokro britje z britvico, spet drugi se ne morejo ločiti od električnega brivnika. Pa še pri tem se moški spet delijo: na tiste, ki jim je bolj všeč »klasični« linearni brivnik z mrežico in one, ki se nočejo odpovedati brivnikom z rotirajočimi glavami. Na testu potrošniških organizacij smo jih preizkusili 22 iz obeh taborov. In ugotovili: tako med linearnimi kot rotirajočimi so brivniki, ki po kakovosti in učinkovitosti sodijo v sam vrh.

moski-brivnik-2S posplošenim in zgolj na skupni oceni osnovanem povzetku testa pa se lahko hitro ujamemo v past. »Številni komentarji, ki smo jih dobili od prostovoljcev (na testu jih je sodelovalo več kot 50!), namreč še kako dokazujejo, da tudi dobra ocena ne pomeni, da so brivniki povsem brez napak – in nanje je treba opozoriti tako tiste, ki bodo električni brivnik prvič vzeli v roke, kot one, ki bi sistem radi iz tega ali onega razloga zamenjali,« je povedal Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Britje je seveda predstavljalo enega od glavnih delov ocene. Med testom so ga razdelili med vsakodnevno britje in britje tridnevne brade. Na splošno so razlike med modeli pri obeh vrstah britja sorazmerno majhne, nekoliko bolj občutno pa vendarle so pri tridnevni bradi. »Na testu smo poleg britja ocenjevali ocenjevali še vpliv na kožo in priročnost, kamor sodijo tudi stvari, kot so zamenjava brivske glave oziroma folije, vklop in izklop, baterija in podobno. Pomembna je tudi ocena za kakovost izdelave, saj smo odkrili dva brivnika, ki bi morala biti vodotestna, a testa nista prestala«, je poudaril Okorn.

Razveseljivo je, so se na testu za dobre izkazali tudi nekateri brivniki iz srednjega cenovnega razreda (nekaj nad 100 evri), dobro skupno oceno je dobil tudi model, za katerega boste odšteli 90 evrov. Na drugi strani velja omeniti, da je ravno najdražji brivnik padel na testu vodotesnosti.

Nasvet ZPS:

1. Večina brivnikov, ki so jih preizkusili pri ZPS, nima večjih težav z učinkovitostjo britja. Kdor ima občutljivo kožo, naj preveri še oceno za vpliv na kožo, medtem ko so pri ostalih kriterijih razlike predvsem v podrobnostih.

2. Če boste zamenjali tip brivnika, ne bodite takoj kritični. Lahko se zgodi, da bo koža nekaj britij bolj razdražena. Pravo oceno boste lahko podali šele čez kakšna dva ali tri tedne rednega britja. Kljub temu vam bodo nekatere podrobnosti bolj ali manj ugajale že zelo kmalu, lahko ob prvi uporabi.

3. Linearni brivniki (z mrežico) so glasnejši in bolj vibrirajo kot rotirajoči. Na drugi strani boste z njimi bolj preprosto in natančno obrili robove (denimo zalisce) oziroma predele pod nosom. Rotirajoči brivniki se zahvaljujoč bolj ali manj upogljivim glavam bolje izkažejo pri britju ostrih predelov, denimo brade. Ampak to so zares podrobnosti, brivniki, ki so kakovostno odstranili dlake s celotnega obraza, prihajajo z obeh polov.

4. Med brivniki boste našli tudi tiste, ki omogočajo britje med prhanjem (oznaka s piktogramom prhe). A tudi vodotestnost ni vedno povsem netežavna. Zato bodite pozorni ob uporabi brivnika pod prho.

5. Ne glede na to, za katerega se boste odločili in kako ga boste uporabljali – očistiti bo treba vsakega, in to po vsakem britju, saj bodo sicer obriti delci poslabšali učinkovitost britja. K sreči je bilo pri vseh, z izjemo enega vzorca na testu, čiščenje mogoče opraviti kar pod tekočo vodo (oznaka s piktogramom pipe). Vseeno priporočamo, da se brivnika vsaj občasno lotite tudi s krtačko, pri čemer velja pripomniti, da je med brivniki kar velika razlika pri dostopnosti (ali preprostem dostopu) do posameznih delov

Vir: www.zps.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
27.07.2021. ob 22:50
Preberi več

New Report

Close