Otrok je pogoltnil kovanec: Kdaj je treba takoj poiskati zdravniško pomoč?

Otroška rokica v bolniški postelji
Foto: Profimedia

Včeraj se je na igrišču med bloki zgodila neprijetna prigoda. Majhen otrok je med igro pogoltnil nekaj kamnov. Mamo je ob tem obšel val panike, saj ni vedela, kako naj ravna. Kaj storiti v takšnem primeru? Ali je nujen obisk urgence?

V Sloveniji vsako leto, zaradi zaužitja tujkov, v bolnišnicah obravnavajo več deset otrok. Medtem ko večina teh incidentov ne povzroči resnih zapletov, nekateri primeri zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč. V pogovoru z Denisom Bašem, dr. med., specialistom pediatrom iz zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, smo izvedeli, kako ravnati v primeru, ko otrok pogoltne tujek.

Pravilno ukrepanje ob zaužitju kovanca

Na srečo se večina kovancev ali topih predmetov, ki jih otrok pogoltne, izloči brez posledic. Vendar pa je pri večjih predmetih, ki presegajo premer 2 cm ali dolžino 5 cm, nujno, da jih odstranijo v bolnišnici. Pomembno je tudi upoštevati otrokovo starost, morebitne prirojene bolezni prebavil ali druge povezane bolezni. V primeru zaužitja večjega tujka je nujna posvet s pediatrom.

Staršem odsvetujemo siljenje na bruhanje ali druge samostojne manevre za odstranitev tujka. V primeru, da se tujek zatakne v dihalnih poteh, kar se kaže s kašljanjem ali celo pomodrevenjem, je pomembno, da takoj ukrepamo. Pri dojenčkih ga obrnemo in potolčemo po hrbtu, medtem ko pri večjih otrocih lahko izvedemo Heimlichov prijem.

Najpogosteje pogoltnejo kovance

V Sloveniji se zaradi tega v bolnišnicah obravnava več deset otrok, v pediatričnih ambulantah na primarni ravni pa še več. Večinoma gre za mlajše predšolske otroke, bolj dovzetni za tovrstna zaužitja pa so tudi otroci z motnjami v razvoju.

Kdaj je treba takoj poiskati zdravniško pomoč?

Če otrok zaužije ali obstaja verjetnost, da bi zaužil magnete ali ploščato baterijo je zaradi možnih poškodb prebavne cevi potreben obisk pri zdravniku. Prav tako v primeru zaužitja ostrih pridmetov (zdrobljeno steklo, risalni žebljički, šivanke,..).

Če tujek namesto v prebavila zaide v dihala se bo pojavil kašelj, otrok ne bo mogel govoriti, lahko se pojavi dušenje ali celo pomodrevanje.

Kako lahko starši pomagajo otroku, dokler ne pridobijo zdravniške pomoči?

V tem primeru je potrebna  prva pomoč. V primeru mlajšega otroka od 1 leta, ga obrnemo varno z glavo navzdol ter izvedemo 5 udarcev med lopaticama in sunkovite stise na prsnico. Če je otrok večjei in diha ga spodbujamo h kašlju, izvedemo 5 udarcev med lopaticami, lahko tudi pritisk na trebuh oziroma Heiimlichov prijem. V primeru nezavesti pa otroka namestimo na trdo podlago, sprostimo dihalno pot ter pričnemo z vpihi in masažo srca.

Kakšne so možne komplikacije?

Če je kovanec večje velikosti se lahko kovanec zatakne na prehodu iz požiralnika v želodec in povzroči bolečino za prsnico ali v zgornjem delu trebuha  ter oteženo požiranje hrane. Večji kot je kovanec večja je možnost, da le ta ostane v želodcu ter ga je potrebno endoskopsko odstraniti. Zelo redko bi lahko prišlo do hujših komplikacij v črevesju, tako imenovano zaporo črevesja, ki bi zahtevalo celo kirurško oskrbo.

Kako poteka zdravljenje ali poseg, če je kovanec v prebavnem sistemu?

Otrok je sprejet v bolnišnico kjer se v primeru zaužitja kovinskega tujka lahko z rentgenom potrdi in prikaže položaj tujka v telesu. V primeru, da se tujek nahaja v požiralniku ali želodcu se z endoskopskim aparatom v splošni anesteziji tujek odstrani. Kirurško odstranjevanje je potrebno le v izjemno redkih primerih, ko se nevaren tujek pomakne v dele prebavil, ki jih z endoskopskimi napravami ne dosežemo.

Kakšna priporočila lahko daste staršem, da preprečijo takšne incidente v prihodnosti?

Zaradi raziskovanja okolice in dajanja vseh predmetov v usta se nemalokrat zgodi, da otroci do 3 leta zaužijejo različne predmete ali celo nevarne snovi. Zato moramo poskrbeti,da manjši ali nevarni predmeti niso v njihovem dosegu ter da otrok ne puščamo samih, brez nadzora.

Kako se postopki ali priporočila razlikujejo glede na velikost kovanca ali vrsto materiala?

Pri večjih predmetih (premera več kot 2 cm) je večkrat potrebna endoskopska odtsranutev tujkov. Največkrat jih odstarnimo iz požiralnika ali želodca.

Majhne, gumbasto oblikovane baterije lahko zaradi agresivnosti do sluznic prebavil že v nekaj urah povzročijo rano v požiralniku in hude zapelte, ki se lahko končajo s smrtjo otroka. Zato je ključno, da otroka, ki zaužije ploščato baterijo takoj pripeljemo k zdravniku, da preprečimo možne zaplete. Če zaužitja baterije nismo opazili se lahko posledice pokažejo s prisotnostjo krvi pri kašlju ali bruhanje krvi, bolečinami v trebuhu, kašljemali hripavostjo.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,213
16.05.2024 ob 20:33
143
02.06.2021 ob 22:04
30,970
29.04.2024 ob 08:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close