Že nekaj tednov je dovolj, da se začnemo rediti

Foto: Profimedia

Številne študije so pokazale, da je debelost povezana s pomanjkanjem spanja.

Kako hitro in zakaj pridobimo na telesni teži, če premalo spimo, kaj lahko naredimo, če je spanja premalo in kako higiena spanja vpliva na telesno težo, nam je razkrila Kristina Ziherl, dr. med., spec. pnevmologije, s Klinike Golnik.

“Študije kažejo, da so ljudje, ki spijo manj kot šest ur na noč, dolgoročno bolj nagnjeni k temu, da pridobivajo telesno težo in je verjetnost, da bodo debeli pomembno višja kot pri ljudeh, ki spijo dovolj,” razloži zdravnica in doda, da imajo tisti, ki spijo šest ur sicer nekoliko nižje tveganje kot tisti, ki spijo le štiri ure na noč.

Hormonsko neravnovesje

Pomanjkanje spanca je povezano s spremembami v delovanju hormonov, ki uravnavajo apetit, in sicer z zmanjšanjem izločanja in dovzetnosti za leptin, ki daje občutek sitosti ter s povečanjem količine hormona grelina, ki zbuja občutek lakote. Zaradi tega hormonskega neravnovesja so tisti, ki spijo premalo, bolj nagnjeni k povečanemu apetitu in pretirani želji po hrani. Izsledki študij so pokazali, da se ljudje, ki spijo premalo pogosteje neredno prehranjujejo, pogosteje jedo zvečer, kar je dodatno neugodno predvsem za kopičenje maščevja, poleg tega se značilno bolj nezdravo prehranjujejo, kar pomeni, da posegajo po obrokih, ki so bolj bogati z maščobami in ogljikovimi hidrati in bolj revni z beljakovinami.

Količina spanja vpliva na telesno težo

Že nekaj tednov je lahko dovolj, da pridobimo telesno težo in da se nam začne kopičiti visceralno maščevje. Tega se, v povezavi z drugimi obolenji, najbolj bojimo. Povečana količina visceralnega maščevja je med drugim povezana tudi s povečano srčno-žilno obolevnostjo.

V eni od študij so dokazali, da so ljudje pri deprivaciji spanja v treh tednih dobili po pol kilograma, kar je kar veliko, če to preslikamo na neko daljše časovno obdobje.

Kristina Ziherl, dr. med., spec. pnevmologije,

Dobra spalna higiena

Ključno je izobraževanje o ustrezni higieni spanja, o ustreznih spalnih navadah in primerni količini spanja. Kar velja za prehranjevanje, velja tudi za spanje. Ljudje imamo velikokrat občutek, da poznamo smernice zdravega prehranjevanja in da vemo, kaj pomenijo ustrezne spalne navade, pa se velikokrat izkaže, da ni tako.  

Prva pomoč pri težavah s spanjem so lahko tudi prispevki v rubriki spanje, ki so na voljo TUKAJ!

Avtor
Piše

Mira Ćirović

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close