Odnos mladih do kontracepcije

Mladi, ki vstopajo v spolnost, so relativno dobro obveščeni o potrebi po kontracepciji, vendar pa lahko po spletu in družbenih omrežjih krožeče napačne informacije povzročijo nepotrebno zaskrbljenost in dvome.

Zadnja leta se med vsemi ženskami v rodni dobi, pa tudi med mladostnicami, kaže trend upadanja predpisovanja hormonske kontracepcije in porast uporabe kondomov ter naravnih metod, pravi spec. ginekologije mag. Mojca Grebenc, dr. med., iz ZD Ljubljana, ki dodaja, da k temu pripomorejo tudi miti o škodljivosti kontracepcije, ki se širijo tudi po družbenih omrežjih. “Mladostnice skrbi, da bodo zaradi kontracepcije postale neplodne, da se bodo zredile, nekatere je strah morebitnih tromboz, infarktov, tudi rakov. Dekleta se večkrat name obrnejo tudi glede takih ali podobnih informacij, ki so jih zasledila na spletu in jim lahko povzročajo zaskrbljenost ali dvome.

Glede na ankete, največ informacij glede varne spolnosti mladi najdejo na spletu, sledijo informacije prijateljev, šele na tretjem mestu je ginekolog, kateremu sledijo socialna omrežja. Preko medijev in spleta mladostniki hitro naletijo na različne informacije, nekatere so koristne in prave, veliko pa jih je neprimernih in zato lahko hitro naredijo izkrivljeno sliko zdrave spolnosti.

Za predpis kontracepcije ni potreben pregled

Sogovornica meni, da je priporočljivo, da mladostnica opravi pogovor z ginekologom o varni spolnosti in oblikah kontracepcije že pred prvim spolnim odnosom. “Za pogovor in predpis kontracepcijskega sredstva ni potreben ginekološki pregled, temveč zadostuje poglobljen pogovor. Če dekle nima ginekoloških težav, se prvi ginekološki pregled opravi šele pri 20. letih, ko se vzame tudi bris materničnega vratu v sklopu državnega presejalnega programa ZORA.

Dekleta, ki danes vstopajo v svet spolnosti, imajo pa lahko velik izziv dobiti mesto pri ginekologu, ki še sprejema nove pacientke. Brez izbranega ginekologa pa je do hormonske kontracepcije nemogoče dostopati. Izjemoma lahko prvi recept napiše izbrani pediater ali osebni zdravnik,

opozarja mag. Mojca Grebenc.

Mladi, ki vstopajo v spolnost so relativno dobro obveščeni o potrebi po kontracepciji in vsaj o nekaterih metodah kontracepcije, pravi ginekologinja. “Na to kažejo zelo nizke številke neželenih nosečnosti med mladimi in nizka stopnja dovoljene splavnosti med mladimi. In te številke v zadnjih 30 letih še vedno počasi padajo. Tu je Slovenija med najboljšimi na svetu.

Po kateri kontracepciji mladi najpogosteje posegajo?

Glede na izkušnje mag. Mojce Grebenc, sta najpogostejši metodi kontracepcije med mladimi uporaba kondoma in prekinjen odnos. “Slednji seveda velja za manj zanesljivo zaščito, saj se semenčice pojavijo tudi že v predsemenski tekočini. Prednost obeh je ta, da pred tem ni potreben obisk pri ginekologu.

Med bolj zanesljivimi kontracepcijskimi metodami, ki zahtevajo predpis s strani ginekologa, pa se zdrava dekleta najpogosteje odločijo za kombinirano hormonsko zaščito s tabletkami, redkeje za nožnični obroček ali obliž. Skupno tem oblikam kontracepcije je, da jim poleg dobre zaščite pred neželeno nosečnostjo, nudijo redne, manj močne in manj boleče menstruacije ter manj težav s predmenstrualnim sindromom (PMS). Večinoma imajo ugoden vpliv na kožo in lahko zelo izboljšajo aknavost. Varujejo pred vnetji rodil, ob daljši uporabi pa varujejo tudi pred rakastimi obolenji jajčnikov ter telesa maternice.

Tako dekletom, ki v ambulanto pridejo že motivirane za predpis kontracepcije, sogovornica najpogosteje predpiše kombinirane hormonske ultranizkodozne tabletke. “Zadnje leto imamo na trgu novejšo hormonsko kombinirano kontracepcijo z novejšim, bolj naravnim estrogenom, ki predstavlja še manj stranskih učinkov in nižje tveganje za tromboze.

Obstajajo številne metode, ki bolj ali manj učinkovito preprečujejo zanositev:

  • Naravne metode: merjenje temperature, opazovanje cervikalne sluzi, izračunavanje plodnih dni glede na dolžino menstrualnega cikla. S temi metodami se odkriva plodne dni, ženska pa se z vzdržnostjo izogne zanositvi. Pri dekletih, ki vsaj pol leta nimajo rednih menstruacij te metode niso priporočljive.
  • Prekinjen odnos (metoda umika ali coitus interruptus), ko moški umakne penis iz nožnice tik pred izlivom semena. Manj zanesljiva metoda, pri kateri je potrebna velika samokontrola partnerja, poleg tega se lahko semenčice pojavijo tudi že v predsemenski tekočini.
  • Mehanske metode (kondomi, diafragme, bakreni maternični vložki) preprečujejo, da bi semenska tekočina prišla v stik z jajčecem, torej ne more priti do oploditve.
  • Hormonska kontracepcijska sredstva: tabletke, nožnični obročki, obliži, hormonski maternični vložki. Ta sredstva preprečijo ovulacijo in spremenijo lastnosti sluzi materničnega vratu, tako da postane neugodna za semensko tekočino. Poznamo kombinirano hormonsko kontracepcijo v kombinaciji estrogena in progesterona ter samo progesteronsko kontracepcijo. Za predpis hormonske kontracepcije (razen za jutranjo tabletko) je potreben posvet pri ginekologu, da presodi o najprimernejši metodi, oceni kontraindikacije in predpiše recept. Vsa ta kontracepcija (razen jutranje tabletke) je tako krita iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. V Sloveniji je ni mogoče dobiti brez recepta.

“Nujna ali jutranja tabletka naj bo izhod v sili za primer, ko kontracepcija »zataji«, denimo, če poči kondom, ali kadar je bil odnos nezaščiten. Kupi se jo lahko v vsaki lekarni brez recepta, da še učinkovito prepreči zanositev, jo je treba vzeti čimprej po nezaščitenem odnosu,

poudarja mag. Mojca Grebenc.

Redke mladostnice s pridruženimi boleznimi, denimo s povišanim pritiskom, migrenami ali družinsko nagnjenostjo h krvnim strdkom pa so bolj primerne za progestagensko kontracepcijsko sredstvo, ki je v obliki tabletk ali (izjemoma) kot maternični vložek, še razloži ginekologinja. “Prednosti take oblike kontracepcije so, da je bolj varna in ne povečuje tveganja za krvne strdke, ter, da menstruacije postanejo zelo šibke – zgolj dan ali dva krvavitve le v sledi ali le te celo popolnoma izginejo. Vendar to mladostnicam bolj kot prednost predstavlja izziv ali celo stres, saj jim menstruacija ob koncu cikla služi kot potrditev, da ni prišlo do neželene nosečnosti.

Predpis kontracepcije zaradi drugih zdravstvenih težav?

Kot je še razložila ginekologinja, se kontracepcijske hormonske tablete lahko predpisuje tudi z namenom zdravljenja nerednih menstruacij, predvsem kadar gre za prepogoste krvavitve, ki so posledica hormonskih težav. V mladosti so take krvavitve najpogosteje posledica še nezrele hormonske osi, ta mladostnici lahko povzroča prepogoste in podaljšane krvavitve, ki se kažejo s pomembno slabokrvnostjo (hitra utrujenost, zadihanost, vrtoglavice, slabo počutje… ). V kasnejših letih pa se s hormonsko terapijo zdravi tudi policistične jajčnike in predmenopavzalne preobilne krvavitve.

Za konec pa je mag. Mojca Grebenc razblinila še nekaj mitov o kontracepciji, s katerimi se srečuje v svoji ambulanti:

  • Hormonska kontracepcija ne povzroča neplodnosti. V primeru policističnih jajčnikov, ki jih zdravimo s hormonskimi tabletkami, je prve pol leta po prenehanju jemanja tablet plodnost skoraj normalna, kasneje pa se zaradi policističnih jajčnikov lahko zopet zmanjša. V tem primeru torej hormonske tablete začasno celo izboljšajo plodnost pacientke.
  • Novejše kombinirane tablete (ki vsebujejo učinkovino drospirinon) imajo celo zelo ugoden vpliv na kožo in lase in minimalen vpliv na telesno težo oziroma zadrževanje vode v telesu.
  • Za ženske s pridruženimi boleznimi in povečanim tveganjem za tromboze, hormonska kontracepcija ni priporočljiva oziroma je izjemoma dovoljena progesteronska kontracepcija. O najprimernejši obliki kontracepcije naj presodi ginekolog skupaj z uporabnico.
  • Hormonska kontracepcija ščiti pred rakom maternične sluznice in jajčnikov, ne pa pred okužbo s humanimi papilomavirusi (HPV), ki so lahko povzročitelji raka materničnega vratu.
  • Še vedno velja, da pred okužbo s HPV in drugimi spolno prenosljivimi boleznimi, ki jih ni malo v naši družbi, ščiti le kondom, zato se med spolnimi odnosi svetuje uporaba kondoma, še posebej, ko se partnerja še ne poznata dobro in obstaja tveganje, da bi prišlo do okužbe.
Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,818
24.05.2024 ob 08:33
261
11.04.2024 ob 14:07
1,612
19.02.2024 ob 14:15
846
22.05.2024 ob 22:01
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close