18. priložnost za zaščito proti različnim vrstam raka

Moški v čakalnici
Foto: Profimedia

Zakaj je cepljenje proti HPV ključnega pomena? Humani papiloma virusi (HPV) so povezani z različnimi resnimi zdravstvenimi tveganji, vključno z več vrstami raka in drugimi boleznimi. Čeprav se HPV prenaša predvsem preko spolnih stikov, dosledna uporaba kondomov ne nudi popolne zaščite. Cepljenje proti HPV ponuja učinkovito preventivo in možnost, da se izognete dolgoročnim zdravstvenim posledicam.

Ne zamudite priložnosti! Rok za prijavo se izteče jutri!

Vabljeni na 18. cepilni dan, ki bo 29. maja 2024 v Zdravstvenem domu za študente v Ljubljani. Cepljenje proti humanim papiloma virusom (HPV) je ključno za preprečevanje različnih vrst raka. Ne pozabite se predhodno naročiti!

Proti različnim vrstam raka se lahko cepite na že 18. cepilnem dnevu proti HPV, ki bo v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi cesti 4 v Ljubljani v sredo 29. 5. 2024 od 7.00 do 19.00 ure, obvezno pa je predhodno naročanje, in sicer do torka 28. 5. 2024.

Na cepljenje se lahko naročite preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morate registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujte zdravnika.

Dogodek je namenjen študentkam in študentom, ki želijo poskrbeti za svoje zdravje in se zaščititi pred okužbo s humanimi papiloma virusi (HPV).

Zakaj je cepljenje proti HPV pomembno?

Okužba z virusom HPV lahko povzroči različne resne zdravstvene težave, vključno z rakom materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela in ustne votline. Poleg tega lahko vodi do genitalnih bradavic in respiratorne papilomatoze grla. HPV se prenaša preko spolnih stikov, vključno z dotikanjem, in tudi dosledna uporaba kondoma ne zagotavlja popolne zaščite pred okužbo.

Prednosti cepljenja

Cepljenje proti HPV je najučinkovitejša preventiva pred okužbo. V Sloveniji je na voljo 9-valentno cepivo, ki ščiti pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo več kot 90 % primerov raka materničnega vratu, ter pred dvema genotipoma, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic. Cepivo je še posebej pomembno za ženske, ki še niso bile cepljene in želijo zmanjšati tveganje za razvoj predrakavih sprememb in raka.

Za koga vse je cepljenje proti HPV priporočljivo?

V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta in fante v 6. razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje se lahko cepijo brezplačno. Brezplačno se lahko cepijo tudi fantje, ki v letošnjem šolskem letu obiskujejo 1. in 3. letnik srednje šole. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, ki so bile rojene pred letom 1998, vendar je zanje samoplačniško. Cepljenje je samoplačniško tudi za tuje študentke in študente.

Foto: profimedia

Kako se prijaviti?

Za cepljenje je potrebno predhodno naročanje, ki poteka do vključno 28.5.2024 preko aplikacije doZdravnika. Pri prijavi se registrirate z ZZZS številko zavarovanja, vendar ne vpisujete zdravnika.

Za več informacij o cepljenju lahko pišete na elektronski naslov [email protected].

Poskrbite za svoje zdravje in se zaščitite pred HPV!

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
21.07.2024 ob 16:29
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close