Položaja za sprostitev vaše družine

joga polozaj vrksasana

Jasna Dolamič Gričar že več mesecev na Med.Over.Net skrbi za pomiritev, sprostitev in dobre nasvete. Tokrat je pripravila nov paketek.

Jasna nas je ponovno nagovorila:

“Verjamem, da ste dobro. Verjamem tudi, da ustvarjate. Da počnete vse tisto, kar vas od nekdaj razveseljuje, izpolnjuje, sprošča in zadovoljuje, pa vam do zdaj tega ni uspelo uresničiti, ker ste čakali na tisti čarobni trenutek, »ko bom imel čas«.

Verjetno ste ponovno odkrili umetnosti, ki ste jih usvojili v otroštvu; kvačkanje, pletenje, šivanje… Spomnili ste se tudi, da ste nekoč uživali v kuhanju, da ste bili na tem področju od nekdaj spretni, neprecenljivi ste bili ob uporabi vseh teh začimb in ponovno ste tudi spoznali, da je kuhanje pravzaprav ena velika umetnost. In da to zdaj lahko podarite svojim najdražjim.”

Vsa ta svoja znanja, vse te svoje spretnosti, imate zdaj priložnost podariti svojim otrokom za sprostitev.

Kako se počutijo otroci, ko smo omejeni v gibanju

V času, v katerem smo se znašli, se namreč svet otrokom zdi zapleten, poln je omejitev in sprememb,  enako kakor za nas, obvladujejo jih čustva in strahovi, ki jih čutijo in delijo z nami. Zdaj imamo priložnost, da je z njimi podelimo svoja znanja, svoje spretnosti, da skupaj z njimi kuhamo.

Poleg tega lahko, sebi, partnerju in otrokom podarite trenutek sprostitve in izvedete enostaven ter sproščujoč  jogijski položaj, s pomočjo katerega se boste vi in vaš otrok sprostili in umirili:

Balasana – položaj otroka

Ta preprosti položaj poskrbi za raztezanje ramen in hrbta, poleg tega pa otroka čisto zares sprosti; je pač položaj otroka ?.

Položaj je primeren za vse, pomembno je samo to, da ga izvajate samo dokler vam je udobno. Primeren je tudi za vse tiste, ki se šele srečujete z jogo.

Položaj otroka poskrbi za občutek zaščitenosti in udobja, izvedemo ga na način, da pokleknemo, čelo naslonimo na podlago, zapremo oči in roke položimo ob telo.

Child's Pose | Kids Yoga Stories

Vrksasana – položaj drevesa

Vpliv dreves, tako osamelcev kakor tudi tistih, ki so del svoje družine, gozda, je za naše življenje neprecenljiv. Drevesa so naše življenje, omogočajo nam preživetje, so stalni in neumorni prečiščevalci zraka, v sušnih obdobjih nam zrak navlažijo, na strmih bregovih preprečujejo nastanek in proženje plazov.

Izvedimo z otroki položaj drevesa, postanimo skupaj gozd, močan in trden, bodimo drevesa z močnimi koreninami in mogočnimi krošnjami. Nepremagljivi.

Silhouette, Women, Tree, Yoga

Kadar se počutimo tesnobno in negotovo, nam namreč položaj drevesa omogoči, da ponovno začutimo tla pod nogami, začutimo ravnotežje, izboljša se osredotočenost, samozavest in mir. Z vsakodnevnim izvajanjem vrksasane, se bomo mi in še posebej naši otroci, laže soočili z izzivi, s katerimi smo se trenutno prisiljeni spopadati.

Izvedba:

Stojte pokonci, vzravnano, kakor, da vas nevidna nitka vleče nekam navzgor. Raztegnite prste na nogah in se, kakor drevo s koreninami v zemljo, vstopite trdno na podlago. Občutite, kje se vaša stopala povežejo s tlemi, poskusite se osredotočiti na sredinsko točko na stopalu. Pogovorite se z otroki, kako oni občutijo stik stopal s podlago.

Zatem nekajkrat skupaj globoko zadihajte, najprej potegnite zrak v trebuh, enako kakor pri »sprehodu skozi gozd«, ko se ta izboči, napolnite z zrakom še prsni koš, izdih naj poteka v obratnem zaporedju. Kar je pomembno je to, da se vsi skupaj osredotočite na dihanje in da vam je ob tem udobno. Dihajte skupaj, oči so zaprte ali odprte; pogovorite se z otroki o tem, kako jim je udobneje in zakaj.

Ko se boste vsi skupaj počutili povsem prijetno, takrat šele začnite z izvajanjem položaja.

Težo prenesite najprej na levo nogo. Počasi dvignite desno nogo in stopalo naslonite na zgornji notranji del stegna leve noge, tako da bodo prsti usmerjeni proti kolenu. Noge ne naslanjajte na koleno, bolje je, da jo naslonite niže, lahko tudi samo na gleženj. Ob vdihu, roke razširite proti soncu, prav tako, kakor drevesa tja širijo svoje krošnje. Še vedno mirno in enakomerno dihajte. Nato zamenjajte nogi.

Na začetku izvajanja vaje, je navadno lažje, če jo izvajate skupaj, drug drugemu ste lahko v oporo. Rok v tem primeru ne dvignete nad glavo, ampak jih naslonite drug na drugega.

Zatem naj pa le poskusi vsak sam, pogovorite se o tem, kdaj je bilo laže in udobneje; ko vajo izvajate sami ali si pri tem pomagate, se podpirate.

Ko boste položaj že obvladali do stopnje, ko ravnotežje ne bo več velik problem, je lahko prav zabavno, če zapiha rahel vetrič in potem še mogočen vihar ?.

Pripravila:
Jasna Dolamič Gričar, relacijska družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok, mednarodno certificirana inštruktorica otroške joge »yoga & kids« ter poporodna doula.

Na podlagi spoznanj, pridobljenih s terapevtskim delom in na podlagi izkušenj pridobljenih z delom v vrtcih, ob prostovoljstvu na TOM telefonu ter na Zavodu za gluhe in naglušne, je prepoznala stiske, ki jih doživljajo otroci na pragu odraščanja, v najnežnejšem in najranljivejšem obdobju svojega  življenja. Zato se je odločila, da predvsem njim posveti svoje znanje in svoj čas. Deluje v okviru programa JADRO, ki je sprostitveni program, namenjen otrokom.
Tel: 040 761 258
WWW: http://isp-jadro.eu

https://med.over.net/clanek/vaja-ki-pomaga-zblizati-clane-druzine/
https://med.over.net/clanek/dihalna-vaja-za-sprostitev-otrok-pojdi-z-menoj-v-gozd/

Več novic

New Report

Close