Z avtogenim treningom do samoobvladovanja #ustavise

anonimni uporabnik, 11. julij 2017
Ostalo

Avtogeni trening je sprostitvena tehnika, ki temelji na avtosugestiji in pozitivno vpliva na številna osebna področja.

Avtogeni trening je sprostitvena tehnika, ki temelji na avtosugestiji in se jo z nekaj vztrajnosti in potrpežljivosti lahko nauči skoraj vsak.

Res pa je, da je v določenem življenjskem obdobju bolj smiselno ali lažje najprej poseči po kakšni drugi obliki pomoči, sčasoma pa dodati še avtogeni trening, saj bo v takem zaporedju in kombinaciji prinesel največjo korist.

Kaj je avtogeni trening?

Gre za serijo vaj, pri katerih se oseba v mislih osredotoči na posamezen del telesa in ga s pomočjo predstave in kratkih gesel sprosti. Učinki se opazijo na številnih področjih, izboljša se kakovost spanca, tesnoba in strah sta lažje obvladljiva, visok krvni tlak pade in manj smo razdražljivi.

Kako pomaga ob težavah?

Stres na delovnem mestu je danes vse bolj izrazit in pogost pojav. Poleg službe je treba poskrbeti tudi za družino ali domača opravila, zato imamo velikokrat občutek, da ima dan premalo ur.

Pred časom se je na tečaju avtogenega treninga oglasila gospa, recimo ji Mateja, ki je tožila zaradi težav, povezanih s službo. Gospa se je za učenje avtogenega treninga odločila, ker se je zavedala, da njene službene težave vplivajo tudi na odnose v družini.

Opažala je, da ima težave s spanjem, da se težko odklopi od skrbi, pogosto čuti močan utrip srca in je vse bolj razdražljiva. Že zjutraj je bila slabe volje, ker je vedela, da bo v službi naporno in stresno.

Kako začeti z avtogenim treningom?

Začetek učenja je bil težak, saj se nikakor ni mogla osredotočiti na vajo, misli so bežale, večkrat je od utrujenosti med vajo zaspala ali pa nanjo celo pozabila. Kljub temu, da je morala sproščanju sprva nameniti le 5-10 minut na dan, je bil to zanjo velik izziv.

Srečali sva se 2 do 3 krat na mesec in po kakšnem mesecu je začela opažati napredek.

Kakšne so prednosti?

Jutranja vaja je postala njen ritual, saj je na tak način lažje zakorakala v nov dan. Po službi se je s pomočjo avtogenega treninga odpočila. Avtogeni trening naredi tudi ob večerih, ko ne more zaspati. Težave v službi žal niso kar izginile, saj so v veliki meri odvisne od drugih dejavnikov, se pa gospa počuti veliko boljše, saj lažje obvladuje situacije, ki so ji prej povzročale slabo počutje in razpoloženje.

O učiteljici avtogenega treninga

Avtogeni trening poučuje Miriam Jaklič. Veliko dela z ljudmi, ki imajo težave na področju duševnega zdravja in avtogeni trening uporabljajo kot dopolnilno tehniko medikamentoznemu ali psihoterapevtskemu zdravljenju.

Svoje znanje dopolnjuje v magistrski nalogi, v kateri preučuje vpliv avtogenega treninga na obvladovanje stresa na delovnem mestu.

Več o Miriam Jaklič in poteku učenja avtogenega treninga si lahko preberete na www.autogenos.si.

 

Avtogeni trening lahko uporabite tudi kot tehniko za notranje ustavljanje in umirjanje.

Med.Over.Net priporoča, da se ustavite. 🙂

Ustavi se! je vseslovenska akcija, s katero želijo Zavod Med.Over.Net, partnerji in ambasadorji opozoriti na prehiter tempo življenja in doseči, da se Slovenci ustavimo za minuto, razmislimo o priložnostih za izboljšanje kakovosti svojih življenj in minuto tudi simbolno podarimo na spletni strani www.ustavi.se.
Akcija poteka do 29. septembra 2017.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
19.06.2024 ob 09:11
297,368
19.06.2024 ob 07:39
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close