To so živila, ki jih ne smemo zamrzovati!

Obstajajo nekatera živila, ki jih ni priporočljivo zamrzovati, saj se lahko med postopkom zamrzovanja in odmrzovanja njihova kakovost poslabša ali pa celo postanejo nevarna za uživanje.

Zamrzovanje je odličen način za podaljšanje roka uporabnosti hrane, saj upočasni razmnoževanje bakterij in ohranja hranilne snovi v živilih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa opozarjajo, da v zamrznjenih živilih še vedno počasi potekajo kemične in encimske reakcije, zato je, preden se lotimo zamrzovanja najvažnejša priprava oz. obdelava živil, upoštevati moramo tudi dejstvo, da vseh živil ne smemo zamrzovati. Na razgibanem seznamu najdemo vse od jajc, do testenin in celo krompirja.

Mleko in mlečni izdelki

Mlečni izdelki, kot so sir, jogurt, smetana in kisla smetana, se lahko med zamrzovanjem ločijo in postanejo grudičasti ter izgubijo konsistenco in okus. Tudi zamrzovanje sira se načeloma ne priporoča, saj lahko pod lediščem siri izgubijo svoj tipični okus, postanejo drobljivi in tudi njihov videz se spremeni. Za zamrzovanje so primerni trdi in poltrdi sirih, kot sta denimo cheddar in parmezan.

Jajca in jedi iz jajc

Kuhana jajca, ki so že olupljena, lahko postanejo žilava in izgubijo svojo teksturo in okus, zato jih ne smemo zamrzovati. Tudi jajčne omake in majoneza ne sodijo v zamrzovalnik.

Krompir, testenine in kumare

Zamrzovati ne smemo niti kremnih juh, krompirja in krompirjevih jedi, riža, zelenjave in sadja, ki vsebuje veliko vode (kumarice, grozdje, melone, lubenice, solata, paradižnik, jabolka). Testenin, ker lahko spremenijo sestavo. Odmrznjenih živil, ki so že bila zamrznjena, ker se lahko zastrupimo.

Upoštevajte navodila

Pri zamrzovanju hrane, je priporočljivo pakiranje v neprepustne plastične vrečke ali posode, ki so primerne za zamrzovanje. Prav tako se priporoča, da se pred zamrzovanjem iz hrane odstrani čim več zraka, saj lahko prisotnost zraka v posodah povzroči slabšo kakovost živila.

Po upoštevanju vseh navodil varnega zamrzovanja pa se moramo držati še časa shranjevanja živili v zamrzovalniku. Tudi ta je pomemben za neoporečnost živili.

Najdaljši čas shranjevanja nekaterih živil po priporočilih NIJZ:

  • goveje meso (10 do 12 mesecev),
  • svinjsko meso – mastno (4 do 5 mesecev),
  • svinjsko meso – pusto (6 do 8 mesecev),
  • perutninsko meso – (9 do 12 mesecev),
  • ribe – (7 mesecev),
  • zelenjava – (5 mesecev),
  • sadje – (8 mesecev),
  • pripravljene jedi – (6 mesecev),

Večji kosi zamrznjenega mesa bodo ohranili kakovost dlje od manjših, na koščke narezanih enot. Surovo, neobdelano meso v zamrzovalniku zdrži dlje od pripravljenih, gotovih živil iz istih surovin.

Pravilno odtajanje živil je ključno

Pravilno odtajanje živil je ključno za ohranjanje njihove kakovosti, varnosti in preprečevanje rasti neželenih mikroorganizmov. Najbolj varna in priporočljiva metoda je odtajanje v hladilniku, kjer živila počasi dosežejo temperaturo okolice, kar minimizira možnost razvoja bakterij. Hitrejši način je odtajanje v hladni vodi, ki zahteva skrbno pakiranje živil, da ostanejo suha in zaščitena pred vodo. Ne glede na izbrano metodo je pomembno, da živila po odtajanju nemudoma pripravimo in zaužijemo, ponovno zamrzovanje odmrznjenih živil pa se izogibajmo, razen če so še vedno dovolj hladna.

Odtajevanje v mikrovalovni pečici je primerno za manjše kose. Odtajevanje je hitrejše, vedno je treba upoštevati navodila proizvajalca. Pri velikih kosih traja dlje, da prodre toplota v sredino živila. Da bi bilo segrevanje enakomerno, prekinjamo delovanje mikrovalovne pečice. Med odmori, ki naj bi trajali nekaj minut, se toplota razširi tudi na hladne dele hrane. Čim večji so kosi, tem več prekinitev je potrebnih.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close