To se bo zgodilo, če boste šli spat z mokrimi lasmi

Foto: Profimedia

Dermatologi svetujejo, da si pred nočnim počitkom posušite lase.

Večerna rutina večine vključuje tudi hiter skok pod prho. Mnogi si pri tem umijejo tudi lase, in ker so naše energijske rezerve proti koncu dneva že na minimumu, se veliko ljudi v posteljo uleže kar z mokrimi lasmi.

Dermatologi takšno početje odsvetujejo, saj spanje z mokrimi lasmi poveča lomljenje las. Kombinacija mokrih, krhkih las ter “trenja in napetosti” med spanjem lahko povzroči, da se prameni las zlomijo, je za Health povedal dr. Ife J. Rodney, dermatologinja in direktorica Eternal Dermatology and Aesthetics.

Spanje na mokrih laseh lahko lasem torej škodi, ne bo pa povzročilo večjih težav, kot je na na primer izguba las. “Če ni večjega premikanja glave ali premetavanja in obračanja, ni verjetno, da bo prišlo do velike poškodbe las,” je za Health povedal dr. Joshua Zeichner, direktor kozmetičnih in kliničnih raziskav na oddelku za dermatologijo v bolnišnici Mount Sinai.

Lomljenje las in težave z dihanjem

Spanje na mokrih laseh pa lahko povzroči tudi potencialne težave s kožo. Ker je na lasišču več vlage in zaradi vzglavnika več toplote to lahko poveča verjetnost za nastanek bakterijskih in glivičnih okužb, je razložila dr. Cindy Wassef, docentka na oddelku za dermatologijo na medicinski šoli Rutgers Robert Wood Johnson.

Lahko se razvije bakterijski ali glivični folikulitis, ki se lahko kaže kot majhne izbokline ali gnojni mehurčki na lasišču, je dejal Zeichner. Glive kvasovke iz rodu Malassezia lahko povzročijo prhljaj, kvasovka kandida pa srbeče lasišče in izpuščaje. Spanje na mokrih laseh lahko tudi poslabša obstoječi prhljaj, je še dodal Zeichner.

Foto: Profimedia

Poleg težav s kožo lahko pride tudi do težav z dihanjem – vlažne blazine in posteljnina namreč lahko pospešijo rast plesni, ki dražijo dihalne poti.

Večje škode zdravju in lasem s spanjem z mokrimi lasmi ne boste povzročili, z majhnimi triki pa lahko izboljšate zdravje svojih las. Priporočljivo je, da si ljudje z daljšimi lasmi pred spanjem lase spnejo z ohlapno in mehko gumico, a ne pretesno, pravi Rodney, saj lahko to dodatno poškoduje lase. Trenje las med spanjem bo zmanjšala tudi svilena prevleka za vzglavnik.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close