To naj bi bil najbolj zdrav zajtrk

Če ga boste uživali za zajtrk boste siti dlje časa in hkrati hujšali,. Pomaga pa tudi pri urejanju prebave.

Že otroke učijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, prav tako pa je pomemben, če želite shujšati.

Pomembna pa je tudi pravilna izbira živil, ki jih zaužijete za zajtrk. Po raziskavi, ki so jo objavili v časopisu “Annals of Nutrition & Metabolism” je to ovsena kaša. V njej je sodelovalo  36  moških in žensk, ki so bili razdeljeni v tri skupine, in sicer: prva je jedla za zajtrk ovseno kašo, druga koruzne kosmiče (cornflakes), tretja  pa je pila samo vodo.

Tako prva kot druga skupina sta zaužili 350 kilokalorij (kcal). V naslednjih treh urah so dajali tudi vzorce krvi, da so lahko spremljali tudi raven sladkorja in inzulina.

Vse tri skupine so kasneje dobile enako kosilo, ki so morali jesti, vse dokler se niso počutili site.

Po pričakovanjih, je bila skupina, ki je jedla ovseno kašo, najmanj lačna tekom dopoldneva in je pojedla za 31% kalorij manj za kosilo. Poleg tega je imel zajtrk z ovseno kašo najboljše delovanje na ljudi s prekomerno težo, saj so zaužili do 50% manj kalorij za kosilo.

Sodelujoči, ki so za zajtrk zaužili koruzne kosmiče so občutili enako stopnjo lakote kot tisti, ki so pili le vodo, kljub temu, da so pojedli kalorično enak obrok kot tisti, ki so jedli ovseno kašo.

oat_carrier_oil

Zakaj?

Ovsena kaša se je zadržala dlje časa v želodcu, medtem ko cornflakes vsebuje precej sladkorja, ki vpliva na visok dvig sladkorja, a hkrati tudi hiter padec. Posledično prej občutimo lakoto.

Ta raziskava je ena izmed mnogih, ki dokazujejo koristnost ovsenih kosmičev/kaše, sploh če želimo izgubiti kakšen kilogram.

Oves

Lahko mu rečemo superživilo, saj ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje. Ima visoko hranilno vrednost in dobro razmerje hranil (beljakovine, maščobe, minerali, vlaknine). Pripomore k zniževanju holesterola in skrbi za zdravje srca in ožilja. Zahvaljujoč vlakninam stimulira prebavo in metabolizem. Z rednim uživanjem pa pripomore tudi k zniževanju pritiska.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
13.06.2021. ob 13:25
284,299
20.06.2021. ob 17:48
110,161
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več