4 Ključi do fantastičnega spanca

Avtor: Profimedia

Opozorilo! Pred branjem te vsebine se vam ni treba posvetovati z nikomer. Vseeno jo vzemite resno, saj lahko za vedno spremeni in izboljša vaše spalne navade.

Da je kakovosten spanec pomemben za naše celostno delovanje, že vemo, ne vemo pa vsi, kaj vse lahko za dosego tega uporabimo in kaj od vsega tega res deluje ali ne. Ne bom pisala o zračenju prostora, kopeli, decilitru piva, skodelici toplega mleka ali zeliščnih tabletah. Tokrat bomo spoznali nekaj avtosugestivnih trikov, s katerimi sami sebe popeljete v odličen spanec in ga tudi vzdržujete.

Za začetek si skupaj predstavljajmo, da smo ljudje pravzaprav ultra zmogljiv računalnik. Sama, na primer, neprestano delam napako, ker svojega »pravega« računalnika ne ugašam ter ga vedno prepozno polnim. Tako se mi je že večkrat nenadzorovano (in pričakovano) zgodilo, da je deloval slabše, se večkrat izpraznjen ugasnil in se nazadnje celo dokončno pokvaril. Strokovnjaki in poznavalci tehnologije me neprestano opozarjajo, da s svojim načinom uporabe svoje zaslonske pripomočke slabim in uničujem. Z mojim načinom uporabe postanejo popolnoma iztrošeni in prej ko slej pokvarjeno blago.

Vidite, enako je z našim telesom in njegovo baterijo – možgani. Če smo vajeni skrbeti in negovati svoj aparat (telo), ga redno polniti in pravilno uporabljati njegovo baterijo (možgani), potem lahko ohranjamo svojo zmogljivost, ostajamo v izvrstni formi in neprestano raztezamo kakovost in dolžino »življenjske dobe«. Pri tem pa upoštevajmo, da je najpomembnejše polnjenje naše baterije – SPANJE.

Ključ 1: Novi miselni nastavek o spanju

Bistvo prvega ključa je, da prenehamo vsepovprek iskati razloge in razlage, zakaj naš spanec ni dovolj dober. Lahko naštevamo še toliko okoliščin in simptomov, vendar svoje odgovornosti ne bomo mogli preložiti na nobenega strokovnjaka. Zato zavihajte rokave in se lotite izvora. Vaših misli, vaših miselnih konstruktov.

V praksi to pomeni, da znamo vsi avtomatizirano našteti koristi, ki jih prinaša kakovosten in reden spanec. Kljub temu pa se večina ljudi spopada s težavami na področju spanja. Zato si je pomembno za začetek »uravnati« miselne nastavke, vezane na spanje. To pomeni, da si moramo znova, na novo in poenostavljeno zapomniti, ZAKAJ se nam splača poskrbeti za svoj kakovostni spanec in KAJ bomo imeli od tega.

To »novo« prepričanje je zadosten razlog, da se bodo vaši možgani zavzeli za vaš spanec, vpeljali predlagane »spremembe« in pri njih vztrajali.

Izhodiščni nastavki so najpomembnejši. S slušatelji in tečajniki si pri tej točki vzamemo kar nekaj časa, posvetite se ji tudi vi. Osvežena prepričanja o spanju so odskočna deska za ključe, ki sledijo.

! Kot prvi ključ boste torej uporabili zmožnost spreminjanja prepričanj o spanju. Določili boste misli, ki vam ustrezajo, jih zapisali ter brali na glas. S tem početjem se namreč naši možgani navzamejo pomembnosti vsebine in slišano vključijo v svoj »akcijski okvir«.

Primer misli, ki škodi:

»Enostavno se ne morem naspati, pa da je, ne vem, kaj.«

»Tako rahlo spim, zbudi me že vsak najmanjši …«

Primer misli, ki zdravi:

»Možgani mi z lahkoto omogočajo kakovosten in prijeten spanec.«

»Z lahkoto čez dan urejam stvari tako, da me vsak večer mirno in sproščeno preplavi spanec.«

Zapišite si vsaj konkreten odstavek skrbno oblikovanih trditev – misli, ki zdravijo – in jih preberite vsak dan.

Ključ 2: Natančna avtosugestivna navodila so zakon

Eno je torej, da spremljamo in upoštevamo znake in sporočila svojega telesa. Postanimo dojemljivi za utrujenost in zaspanost, ki nam jo sporoča. To zna sporočati vsako telo, ne znamo pa vsi tega uporabljati sebi v korist. Tako smo ob večerih prepričani, da smo dobri in pridni, ker smo se že tretjič prepričali, da moramo narediti ali pogledati »samo še tole«, preden gremo spat. Naša prepričanja so tako zmotno vezana na dejavnosti, ki naj bi nam koristile. Mislite, da ste veliko pridobili, ker vam je uspelo še nekaj vriniti na urnik? Da ste v prednosti, ker ste še nekaj »na hitro« prebrali, pogledali, prebrskali on-line, postorili, popravili, napisali …? Predvsem ste morda pridobili energetsko izgubo, še en delček težko nadomestljive regeneracije.

Drugo je, da smo dolžni svojemu telesu in vzburjenim možganom pomagati pri umirjanju in spanju. Glede na to, da smo sami tisti, ki v svoja življenja vnašamo glavna rablja spanja (tehnologija, skrbi), smo tudi sami in predvsem edini zmožni slednje upravljati in nadzorovati.

To najlažje in hitro dosegamo v obliki avtosugestivnih navodil svojemu umu. Metoda je učinkovita predvsem zato, ker omogoča spremembo na izhodiščni komandni plošči, v možganih. Pomembno je, kaj jim sporočamo, kako jim sporočamo in kako dosledni smo pri tem.

Pomeni, da če ste do zdaj ignorirali znake svojega telesa, ste s tem sporočili svojim možganom, naj jih ignorirajo in tako so jih celo utišali in minimalizirali, da vam ne bi bili moteči. In če se vam je do zdaj že uspelo prepričati, da vi pa res nikakor ne morete doseči kakovostnega spanca, da se nikoli ne morete dovolj naspati, da za vas nobena rešitev ne deluje – so to prepričanje prevzeli in zapečatili vaši možgani. Pridno ga pretvarjajo v prakso.

Preprosto spremenite vsa ta »škodljiva« navodila, ki ste jih glede spanja svojim možganom posredovali, ter jim začnite posredovati nova. Večkrat, ko ponovimo natančne in premišljene vsebine, bolj se bodo »prijele«.

Primer natančnih navodil:

»Zvečer z lahkoto zaspim. Že, ko si umivam zobe/berem/spijem skodelico vode ipd., postanem prijetno zaspan/a.«

»Ko zvečer v postelji pomislim na … se pomirim in k meni pride spanec.«

nespečnost

Ključ 3: Sprememba navad – brez prisile in nervoze

Zgornji ključ je najpomembnejši med vsemi, pa vendar sam po sebi neuporaben. Ko namreč prepoznamo, kaj moramo spremeniti, moramo potem to še vedno spremeniti. In to bomo dosegli s spreminjanjem besed.

Kako to dosežemo? Preprosto. Če imate težave s spanjem, pomeni, da morate začeti spreminjati tudi navade. Začnite pri tistih, ki so vam najlažje dosegljive. Tako boste na primer spremenili čas zadnjega hranjenja, se vsaj petnajst minut pred spanjem odpovedali zaslonom in napravam, se začeli na spanje pripravljati prej, v spalnici si boste uredili še bolj prijetno okolje itd. Ali pa boste začeli uvajati nasprotja (kar še niste preizkusili in ne veste, kako bi delovalo na vaše umirjanje): si omogočili nežno glasbo, šli zvečer za deset minut na zrak, prebrali nekaj strani knjige ipd.

Posredno gre za spreminjanje prepričanj, ki jih imate glede spanja. Tako »motilce« in »nepravilnosti« spreminjamo v prednosti in si utrjujemo nove miselne nastavke, ki se bodo sčasoma razrasli v nova, trdna prepričanja, ki nam bodo koristila.

Ena izmed zelo učinkovitih sprememb navad je odmik ure. Vse ure in naprave, na katerih lahko spremljate čas, odstranite iz neposredne bližine postelje. To pomeni, da ne gledate na uro, koliko je, ker »še vedno« ne morete zaspati. Pomeni, da ne pogledate, koliko je ura, ko se ponoči prebudite ali morate na stranišče. In pomeni tudi, da ne pogledujete na uro, če se zjutraj zbudite pred njenim oglašanjem. S tem nase izvajate pritisk, ki ni le nepotreben, ampak celo škodljiv. Pri tej nalogi se nas večina zave, kako zelo odvisni smo od pogledovanja na uro.

Prav tako ne izvajajte pritiska nase, če vam v praksi »še« ni uspelo usvojiti »zdravih« misli in sladkega spanca. Prisila in nervoza v naših možganih ustvarjata kontra učinek od želelnega. Počasi, lahkotno, z razumevanjem. Vsaka sprememba potrebuje nekaj časa, da se izrazi in le sproščeni možgani se lahko sprostijo in prepustijo. Tudi spancu.

Pozabite torej na kup pogojev, kot so: popolna tema, ravno prav hladna soba, tišina ipd. S takimi in podobnimi pogojevanji si le ustvarjamo čedalje več »motilcev«, s katerimi se bomo morali ukvarjati. Osredotočite se nase in na svoje misli kot odziv na okolje.

In pomnite, da lahko »trudim se (za)spati«, »ne morem zaspati« … spremenite v: »z lahkoto zaspim«, »v postelji takoj sladko zaspim« …

Ključ 4: Čas je za vaš “Sleep mode”!

Preden vam podarim še zadnji, četrti ključ, naj vas še malo potolažim in vlijem pozitivnosti.

Vsak od zgoraj naštetih ključev je dovolj močan, da bo ob izvajanju sprožil premik na bolje. Če jih boste združili in dosledno upoštevali vse, boste uporabili izjemno avtosugestivno zmožnost za doseganje sprememb.

Možgani namreč upravljajo spanje, mi upravljamo možgane in tako smo zase edini, ki lahko na podlagi trdne odločitve in vztrajnosti spreminjamo in uravnavamo, kar hočemo. In ne nazadnje, če smo možganom z vso tehnologijo in spremenjenim načinom življenja spremenili dojemanje in prepoznavanje spanja, smo jih zaradi svoje koristi dolžni to naučiti nazaj.

Odtegovanja spanca, ki predstavlja način mučenja, v vašem primeru ni. Zdaj ste vi tisti, ki ste svoj daljinec vzeli v svoje roke in nastavili boste na program spanja, ki vam najbolj ustreza in ki ga potrebujete. Ob tem se vsakokrat opomnite, da ljudje lahko spimo v vseh možnih položajih in v vseh mogočih situacijah (na letalu, na plaži, v avtu, na stolu, za mizo itn.), zakaj potem ne bi dobro spali tudi vi?

Posnemite se, ko govorite svoje nove misli o spanju in s pomočjo zadnjega ključa za vedno izboljšajte svoj spanec.

Priskrbite si priročnik s podrobnimi navodili, ki vas bo v 5-ih korakih s pomočjo avtosugestije vodil do izjemnega spanca.

Avtor
Piše

Tjaša Ravnikar

Mag. Tjaša Ravnikar je predavateljica in avtorica zbirke Umologi. Izobražuje in organizira tečaje, predavanja in delavnice. Je ustanoviteljica Umologije®, RTT terapevtka ter mediatorka na Okrožnem sodišču v Ljubljani in CSD-jih po Sloveniji. Deluje na področju medicine misli in je pobudnica novih pristopov v duševnem zdravju in osebnostnem razvoju, otrok, mladih in odraslih.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,710
19.04.2024 ob 19:39
399
11.04.2024 ob 08:45
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close