Teja Ličen, magistrica kineziologije opozarja: “To je najpogostejša napaka osebnih trenerjev in terapevtov!”

Powered by:
Foto: Moje gibanje

Simpatična Teja Ličen (na fotografiji spodaj) je magistrica kineziologije, ustanoviteljica portala Moje gibanje in strokovnjakinja na področju odpravljanja akutnih in kroničnih težav ter postoperativne rehabilitacije poškodb našega mišično-skeletnega sistema. In kje se po njenem mnenju skriva ključ do uspešne odprave težav in rehabilitacije?

Kdaj ste razvili to strast to razumevanja biomehanike našega telesa?

Mislim da imam nekakšno klasično zgodbo, kjer sem to strast do razumevanja delovanja telesa in odpravo težav in poškodb razvila skozi željo pomagati sama sebi. V preteklosti se mi so v roku 2 let nabrali kar nekaj poškodb ter 2 operaciji, ko mi je telo začelona dnevni ravni mi pošiljati signale, da nekaj ni vredu in je treba stvari urediti. In nato sem se kljub že doseženi izobrazbi, še dodatno poglobila v študiranje biomehanike telesa, si poiskala mentorja v Ameriki, ki mi je pomagal vse skupaj spraviti to v eno celoto in bolj učinkovitega dela z mojimi strankami.

Kje pa vidite težavo dela naših osebni trenerjev in drugih terapevtov?

Da vsi gledajo na težave in telo samo preveč ozko. Na primer, ko je poškodovana rama, rehabilitirajo samo ramo, ko se pojavi bolečina v kolenu, krepijo samo obkolenske mišice, oziroma pri sestavi treninga za izgubo maščobe ali mišične mase, natrpajo vaje v program brez obzira na posameznikove kompenzacije in zmogljivosti telesa. Zato bi tukaj želela poudariti to, da je na telo treba začeti gledati sistemsko, ter ga tako tudi obravnavati. Se pravi, naredimo korak nazaj in se vprašamo, zakaj se je pojavila tam bolečina? Oziroma poškodba? Po navadi vedno zato, ker določeni deli telesa niso opravljali svojega dela kot bi morali in so zato postali preobremenjeni drugi deli. Enako je pri oblikovanju treningov …. če se nekdo komaj predkloni, ali pa ne more spustiti v počep …. Kaj je razlog? Zagotovo ni rešitev samo osebi dati palico na hrbet in uteži ter mu šteti ponovitve …. v razmislek vsem trenerjem in terapevtom.

Foto: Moje gibanje

In po čem se razlikuje vaše delo z ljudmi od drugih?

Na telo gledam sistemsko. To pa pomeni, da na začetku najprej preko pogovora nekako prepoznam posameznikove navade, nato pa preko enostavnih gibalnih testov prepoznam kompenzacije telesa, ter omejitve, s pomočjo katerih si ustvarim sliko telesa tega posameznika v prostoru. To mi pomaga poiskati vrok težav ki je privedel do bolečine, ter izbrati ustrezen potek in progresijo vadb glede na odzivnost telesa posameznika in njegovo zmogljivost. Na kratko, trening in terpijo prilagodim glede na stanje telesa posameznika.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,713
23.05.2024 ob 21:54
399
24.05.2024 ob 07:31
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close