Tako preprosto se lahko 'otresemo' še nekaj dodatnih kalorij

Tri ženske sedijo na nabrežju in se smejijo
Foto: Courtney Cook, Unsplash

Morda boste postali navdušeni nad sesanjem in košnjo trave!

Za znižanje telesne mase sta ključna prehrana in redna telesna aktivnost. Če pa v vsakodnevno rutino vključimo še nekaj preprostih dejavnosti, lahko porabimo še kakšno kalorijo več, je za NYPost dejal osebni trener iz Kanade Michael Hamlin.

Globoki vdihi in izdihi pred obrokom

Štiri do pet globokih vdihov preden zaužijemo obrok lahko vpliva na to, kako bo naše telo porabilo oziroma shranilo vnešene kalorije. Z globokim dihanjem našemu centralnemu živčnemu sistemu sporočamo, da smo mirni, da nismo v stanju boja ali bega, ko telo skuša shraniti kalorije. Ko v umirjenem stanju jemo ali pijemo, ohranjamo metabolizem v načinu izgorevanja kalorij.

nasmeh, zobje
Foto: Lesly Juarez, Unsplash

Smejanje

Eden od bolj zabavnih načinov, ki porablja kalorije, je smeh. Ko se smejimo, se mišice v telesu krčijo in širijo, kar poviša srčni utrip in porabo kisika. Po podatkih raziskav lahko z 10 do 15 minut smejanja na dan porabimo 40 kalorij. Poleg tega, smeh zmanjšuje raven stresa, kar zmanjša raven stresenega hormona kortizola.

Parkiranje avta

Ko gre za zmanjšanje telesne teže, pomagajo drobne navade. Ena takih je, da avto parkiramo dlje od cilja. S tem bomo naredili več korakov in zagotovili možganom boljši krvni pretok ter kisik, kar lahko pomaga tudi pri produktivnosti.

Hoja po obroku

Namesto, da se po obroku usedemo, se odpravimo na vsaj kratek, lahko le nekaj minuten sprehod. Tako bomo energijo, ki jo dobimo s hrano, poslali v celice, ter zmanjšali poskok glukoze v krvi.

Gospodinjska opravila

WebMD navaja, da v 30 minutah sesanja lahko porabimo med 99 do 166 kalorij. Med pol urno košnjo trave pa tudi do 200 kalorij. Se že bolj veselite, ko boste naslednjič odnesli smeti?

Hitra hoja med čakanjem

Kadar koga čakamo, denimo v službi ali za prijateljsko srečanje, namesto, da se usedemo, hitro hodimo. Poleg tega, da s tem naredimo več korakov, je hitra hoja dobra tudi za sklepe.

Ženska se prha
Foto: Profimedia

Hladno prhanje

Prhanje s hladno vodo aktivira rjave maščobne celice, da porabljajo več kalorij, ker skušajo ohranjati naše telo primerne telesne temperature.

Vaja med kuhanjem (claf raises)

Ko pripravljamo obrok ali pospravljamo kuhinjo, izvajajmo posebno vajo: z nogami stojimo v širini ramen in se počasi dvignemo na prste in počasi spustimo nazaj na tla. Vajo nekajkrat ponovimo.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,710
19.04.2024 ob 19:39
399
11.04.2024 ob 08:45
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close