Tako boste iz brokolija naredili učinkovito shujševalno orožje

Foto: Profimedia

Brokoli vsebuje veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov in pomaga zmanjšati vnetja, vzdrževati stabilno raven sladkorja v krvi, poleg tega pa krepi imunski sistem in zmanjšuje krvni tlak. To pa še ni vse …

Brokoli je bogat vir vitaminov C, A, K, B9 ter kalija fosforja in selena, pa tudi sulforafana, ki se nahaja tudi v brstičnem ohrovtu, cvetači, kolerabi in redkvici.

Sulforafanu pripisujejo zdravilne učinke, učinkovit naj bi bil celo v boju proti raku. Raziskovalci na Univerzi v Heidelbergu pišejo: “Bili smo prvi na svetu, ki smo v laboratorijskih poskusih na miših pokazali, da sulforafan napada posebno agresivne izvorne celice tumorjev in jih s tem naredi občutljive na kemoterapijo.” Sulforafan v našem telesu deluje protivnetno ter dokazano znižuje krvni tlak. Pomaga pa tudi pri hujšanju. Sulforafan naj bi namreč belo maščobno tkivo pretvoril v rjavo. Belo maščobno tkivo se nahaja pod kožo, v trebuhu in okoli organov in je škodljivo. Po drugi strani pa vas rjava maščoba greje, za kar pa porablja kalorije in nas tako ohranja vitke.

Foto: Profimedia

Tako najbolje pripraviti brokoli, cvetačo …

Da se dobre sestavine – predvsem sulforafan – ne uničijo, moramo biti pri pripravi pozorni na nekaj stvari.

Sulforafan ni toplotno stabilen. Zelenjave torej ne kuhajte v vodi, ampak na pari ali v pečici. Zdravniki priporočajo tudi, da brokoli narežete na majhne koščke in jih surove dodate solati. Olupljeno steblo ima podobno konsistenco kot koleraba in ga lahko uživamo tudi surovega. Če ste brokoli skuhali v vodi, to vodo uporabite za pripravo omake ali juhe, saj sulforafan ostane v vodi.

Na splošno ni priporočljivo, da zelenjavo preveč segrevamo, saj tako uničimo zdrave snovi.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close