Ta kuhinjski pripomoček lahko uničuje vaše zdravje

N. K., 25. februar 2024
PrehranaZdravo življenje
Lepa lesena kuhinja
Foto: Teodor Skrebnev, Unsplash

Morda ga uporabljate vsak dan.

Plastične deske za rezanje verjetno sproščajo mikroplastiko v vašo hrano, kažejo podatki nedavne raziskave, objavljene v publikaciji Environmental Science & Technology.

Avtorji raziskave so skušali dognati, kakšno izpostavljenost mikroplastiki oziroma plastičnim delcem prinaša uporaba plastičnih rezalnih desk. Glede na ugotovitve so ocenili, da je posameznik, ki uporablja rezalne deske iz polietilena letno izpostavljen 7,4 do 50,7 gramov mikroplastike in 14,5 do 71,9 milijona delcev mikroplastike, posameznik, ki uporablja polipropilensko desko za rezanje pa 49,5 gramov oziroma 79,4 milijona delcev.

Raziskovalci iz Harvarda navajajo, da mikroplastika, ki jo zaužijemo, predstavlja nevarnost za zdravje. Povezana je z reprodukcijskimi težavami, prebavnimi težavami in rakom.

Plastična embalaža za shranjevanje živil

“Vse, kar lahko storimo za zmanjšanje izpostavljenosti plastiki, je dobro,” je dejala Tasha Stoiber, znanstvenica iz Environmental Working Group. “Pri tem je dobro začeti s tem, kar uporabljamo v kuhinji.” Meni, da so lesene ali kovinske deske za rezanje bolj trpežne, enostavne za čiščenje in bolj trajnostne, prav tako priporoča uporabo steklenic za večkratno uporabo iz nerjavečega jekla ter svetuje izogibanje uporabi plastičnih posod za shranjevanje hrane.

Kdor pije vodo iz plastičnih plastenk in uživa hrano iz plastične embalaže, ob vsem tem zelo verjetno zaužije delce mikroplastike.

Da ne pride do prenosa bakterij iz živil …

Vendar se vsi ne strinjajo, da so lesene rezalne deske res boljša izbira od plastičnih: nekateri trdijo, da se na površju lesenih desk nabirajo bakterije. Spet tretji pa svetujejo uporabo bambusovih desk za rezanje, saj so trše in ne tako porozne kot lesene. Večina pa se strinja, da je ključno, da se bakterije ne prenesejo iz surovega mesa, da se za surovo zelenjavo in sadje (ter za vse, česar ne bomo termično obdelali) uporablja različne deske.

Podobno svetuje tudi NIJZ: kuhinjske deske, nože in ostale pripomočke uporabljamo ločeno za surova in že kuhana, gotova živila.

Mikroplastiko našli tudi v vsaki placenti

V novi raziskavi so raziskovalci delce mikroplastike odkrili tudi v vsaki pregledani placenti (posteljici). Čeprav je bila mikroplastika v placentah prvič odkrita že leta 2020, so v novi raziskavi želeli izmeriti, koliko in kakšne vrste plastike je mogoče najti.

Delce mikroplastike so našli v čisto vsaki od pregledanih 62 vzorcih placent, in sicer med 6,5 pa vse do 790 mikrogramov na gram tkiva. Največji delež celotne plastike je predstavljal polietilen, material, ki se uporablja za izdelavo plastičnih vrečk in plastenk. Našli so tudi PVC, najlon in celo polistiren.

Mikrogrami plastike se morda ne zdijo veliko, vendar njihovi učinki na zdravje niso jasni. Mikroplastika je opredeljena kot plastika, ki meri pet milimetrov ali manj, vendar se pogosto meri v nanometrih. Nekatere vrste mikroplastike so tako dovolj majhne, da lahko prečkajo vse vrste membran.

Avtorji raziskave so izrazili skrb nad tem, kako hitro se koncentracija mikroplastike v placentah lahko poveča: “V placenti se nabira ‘le’ osem mesecev, v drugih organih telesa se kopiči v daljših časovnih obdobjih.”

Viri:

  • https://nypost.com/2024/02/17/lifestyle/this-one-kitchen-item-could-be-wreaking-havoc-on-your-health-and-its-not-a-microwave/
  • https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.3c00924#
  • https://www.iflscience.com/every-human-placenta-tested-in-one-new-study-contained-microplastics-73062
Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close