So tudi okoli vas vsi bolni? Zmanjšajte možnost okužbe!

robčki, prehlad
Foto: Profuimedia

Okužbe dihal na naraščajočem pohodu v januarju 2024! Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na skrb vzbujajoče povečanje obiskov zdravstvenih ambulant zaradi akutnih okužb dihal. Kako se zaščititi?

Respiratorne okužbe so zelo pogoste in lahko povzročijo resne zdravstvene težave, zlasti pri ranljivih skupinah prebivalstva. Zmanjšanje možnosti za respiratorne okužbe je mogoče z izvajanjem preprostih higienskih ukrepov, kot so redno umivanje rok z milom in vodo, uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih z veliko ljudmi, pravilna tehnika kašljanja in kihanja v rokav ali robček ter ohranjanje fizične razdalje do oseb s simptomi okužbe, kar vse prispeva k zmanjšanju tveganja prenosa respiratornih virusov.

Ob znakih okužbe ostanimo doma

Če opazimo znake okužbe, kot so slabo počutje, kašelj, povišana temperatura, glavobol, težko dihanje, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu, ostanemo doma. S tem omejimo širjenje okužbe. Po potrebi se posvetujemo s svojim izbranim osebnim zdravnikom.

Zaščitne maske so še vedno aktualne

Uporaba obraznih zaščitnih mask je priporočljiva za ranljive skupine prebivalstva, zlasti v zaprtih, slabo prezračenih prostorih, v katerih je hkrati prisotnih veliko ljudi. Uporabo obraznih zaščitnih mask svetujemo tudi osebam, ki kažejo simptome ali znake okužbe dihal.

Z upoštevanjem preprostih higienskih ukrepov lahko učinkovito preprečimo prenos respiratornih okužb. S tem poskrbimo za svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Pravilna higiena kašljanja in kihanja

Pravilna higiena kašljanja in kihanja je eden od ključnih načinov za preprečevanje širjenja bolezni. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko pomagamo zaščititi sebe in druge pred okužbo.

Pogosto umivanje rok

z vodo in milom znatno preprečuje prenos okužb z respiratornimi virusi. Pod vodo dobro zdrgnemo tudi hrbtno stran rok, prostore med prsti, palca, pod nohti in zapestja. Ko si rok ne moremo umiti, uporabimo razkužilo. Nasveti za umivanje rok


Najbolj učinkovit, varen in preprost način

Cepljenje je najbolj učinkovit, varen in preprost način preprečevanja bolezni in njenih posledic. Cepljenje deluje tako, da našemu telesu pomaga razviti odpornost proti določeni bolezni. Ko se cepiva vbrizgajo v telo, telo začne proizvajati protitelesa, ki se vežejo na povzročitelja bolezni. Če se kasneje izpostavimo temu povzročitelju, bodo protitelesa že prisotna v telesu in bodo takoj začela delovati za zaščito telesa.

  • Cepljenje proti covidu-19: Cepljenje proti covidu-19 je priporočljivo za vse prebivalce, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo. Cepljenje je še posebej pomembno za osebe z večjim tveganjem za težek potek bolezni, kot so starejše osebe, kronični bolniki in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.
  • Cepljenje proti covidu-19 je bilo zelo učinkovito pri zmanjšanju števila okužb, hospitalizacij in smrti zaradi covida-19. Študije so pokazale, da cepljenje proti covidu-19 zmanjša tveganje za okužbo za 70-80 % in tveganje za hospitalizacijo za 90-95 %.
  • Cepljenje proti gripi: Cepljenje proti gripi je priporočljivo za vse prebivalce, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred gripo. Cepljenje je še posebej pomembno za osebe z večjim tveganjem za težek potek bolezni, kot so starejše osebe, kronični bolniki in otroci.
  • Cepljenje proti gripi je bilo zelo učinkovito pri zmanjšanju števila okužb in težkih primerov gripe. Študije so pokazale, da cepljenje proti gripi zmanjša tveganje za okužbo za 40-60 % in tveganje za hospitalizacijo za 70-80 %.
  • Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam: Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočljivo za starejše osebe in kronične bolnike. Pnevmokokne okužbe so lahko zelo resne, lahko povzročijo pljučnico, meningitis in druge okužbe. Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam lahko pomaga zaščititi pred temi resnimi zapleti.
Avtor
Piše

M. Ć.

Več novic

New Report

Close