Sistemi za sanacijo kapilarne vlage

Oglasno sporočilo , 19. april 2024
PROMO
Powered by:

Preverite Mapeieve rešitve za sanacijo težav, povezanih z vlago, ki omogočajo obnovo vseh vrst zidov – tako novejših kot zgodovinskih objektov.

Številni objekti, tako novogradnje kot objekti zgodovinskega in arhitekturnega pomena, se pogosto srečujejo s težavami, povezanimi s propadanjem zidov, ki ga povzroča kapilarni dvig in/ali agresija soli, ki so jim izpostavljeni. Kako lahko v takih primerih ukrepamo? Ukrepi so zaradi propadanja namreč potrebni. Mapei pri tem ponuja celovito paleto rešitev in strokovno tehnično pomoč.

MAPESTOP CREAM: KEMIČNA PREGRADA »NAREDI SAM«

Kemične pregrade so sistemi ≫vodoravnih pregrad≪, namenjene boju proti vlagi iz podlage. Tehnika, ki jo je mogoče uporabiti na vseh vrstah podlag, temelji na hidrofobnem zaščitnem sloju, ki ga na  površini ustvarimo s pomočjo vbrizgavanja mikroemulzij na osnovi silikona ali siloksana, ti pa preprečujejo kapilarni dvig vlage in ščitijo tudi pred pronicanjem vodotopnih soli.

MAPESTOP CREAM, kremasta emulzija na osnovi monomernega silana, je kemična pregrada, ki jo Mapei v večini primerov predvideva kot rešitev za sanacijo oziroma znatno zmanjšanje kapilarnega dviga pri vseh vrstah obstoječih zidov, tako kamnitih, opečnatih, betonskih kot mešanih ali iz tufa, in tudi za obnovo objektov kulturno-zgodovinskega pomena. Gre za preprosto in hitro tehniko, ki se lahko uporablja v kombinaciji z izsuševalnim ometom za podaljšanje njegove obstojnosti. To tehniko lahko uporabimo tudi pri naslednjih gradbenih posegih:

■ sanaciji zidovja z vidno zaključno površino;

■ izdelavi toplotnoizolacijskih pročelij ali ometov;

■ izdelavi armiranih ometov.

Foto: Mapei

SUŠILNI OMETI ZA REŠEVANJE KATERE KOLI TEŽAVE

Mapei je razvil dve različni vrsti sistemov za sanacijo zidov, poškodovanih zaradi kapilarnega dviga vlage in delovanja soli:

■ dva tradicionalna razvlaževalna sistema na osnovi apna, ki sta brez cementa.

Prvi sistem je namenjen zelo agresivnim okoljem ter je sestavljen iz hidratiziranega apna in pucolanskih

materialov. Vključuje izdelek za izdelavo grobega ometa (MAPEANTIQUE RINZAFFO) in še izdelek za izdelavo sanacijskega sušilnega ometa (MAPE-ANTIQUE MC ali MAPE-ANTIQUE MC MACCHINA).

Drugi sistem je na osnovi čistega apna NHL in pucolanskih materialov ter je bil zasnovan za reševanje najpogostejših težav, ki pestijo nosilne zidove vseh vrst. Ta vključuje grobi omet (MAPE-ANTIQUE ECO

RINZAFFO) in makroporozni sanacijski sušilni omet (MAPE-ANTIQUE ECO RISANA).

Zgoraj omenjeni tradicionalni sistemi za izsuševanje MAPEANTIQUE imajo kemijske, fizikalne, elastične’ in mehanske lastnosti, ki so zelo podobne lastnostim malt za ometavanje, ki so se uporabljale v preteklosti, zato so bolj združljive z vsemi vrstami prvotnih konstrukcij. Hkrati so kemijsko in fizikalno zelo odporne bodisi proti zunanjim agresivnim vplivom okolja, kot so kisli dež, zmrzovanje in  Odmrzovanje ter plinski onesnaževalci bodisi proti vplivom v notranjosti zidov, kot sta na primer vlaga in delovanje vodotopnih soli.

■ En izdelek/sistem za izsuševalne omete, ki reši katero koli težavo zaradi kapilarnega dviga vlage, je sanacijski sušilni omet, ki ne potrebuje nanosa obrizga za oprijem ter je zelo lahek in paroprepusten, to je POROMAP DEUMIDIFICANTE. Je makroporozen in odporen proti solem.

VODNA CENTRALA, MILANO: Stara zgradba, ki so jo spremenili v muzej, je znova oživela tudi s pomočjo Mapeievih izdelkov za sanacijo zidov. Pri tem gradbenem posegu so uporabili MAPEANTIQUE STRUTTURALE NHL, MAPE-ANTIQUE ECOLASTIC, MAPEANTIQUE ECO RINZAFFO, MAPE-ANTIQUE ECO RISANA in MAPEANTIQUE ECO RASANTE. (Foto: Mapei)

PREPROSTA IN HITRA REŠITEV PROTI VLAGI

POROMAP DEUMIDIFICANTE je pripravljena mešanica v obliki prahu za makroporozne sušilne in izolacijske omete, sestavljena iz posebnih hidravličnih veziv, ki so pucolansko reaktivna in odporna proti vodotopnim solem, in  naravnih peskov, lahkih agregatov ter posebnih dodatkov. Izdelek ima zelo majhen izpust hlapnih organskih spojin (EMICODE EC1 Plus) in se zaradi odlične obdelovalnosti in tiksotropnosti nanaša neposredno na podlago v debelini najmanj 2 cm, brez vmesnih korakov in predhodnega nanosa grobega ometa. Malta je idealna za vse vrste zidovja in je bila zasnovana tako, da je kar najbolj združljiva z vsemi zidovi, ki so podvrženi kapilarnemu dvigu vlage. Je lahka, mikroarmirana in se lahko mesa tudi z mešalom.

Foto: Mapei

KAKO ZAKLJUČNO OBDELATI SUŠILNI OMET: IZRAVNALNE MASE IN BARVE

Ne glede na izbrani sistem je treba postopek sanacije zaključiti z ustreznimi zaključnimi obdelavami in barvami, ki nikakor ne bodo ovirale izhlapevanja vlage iz zidov. V ta namen Mapei ponuja tri različne vrste močno  aroprepustnih finih ometov, ki so na voljo v različnih velikostih agregatov:

■ MAPE-ANTIQUE FC na osnovi hidratiziranega apna brez cementa

■ MAPE-ANTIQUE ECO RASANTE, izdelan iz čistega apna NHL brez cementa

■ POROMAP FINITURA

Vse izravnalne mase in sistemi za izsuševanje so združljivi z barvnimi zaključnimi premazi iz linije SILEXCOLOR, SILANCOLOR in SILANCOLOR PLUS, saj so ti kar najbolj kompatibilni z ometi na osnovi apna in zelo paroprepustni.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,466
30.03.2024 ob 10:27
296,879
24.05.2024 ob 15:04
112,996
24.05.2024 ob 07:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close