Shirin yoku, družinski čas in gozd

mama in otrok v gozdu

V današnjem času je naše življenje vedno hitrejše, vedno bolj stresno in se hitro zgubimo v tempu lastnega dneva. Tako se moramo aktivno zavedati, da si vzamemo trenutek zase in se ustaviti, da lahko zadihamo in začutimo same sebe. Kako in zakaj pojasnjuje Denis Ališič, magister zakonskih in družinskih študijev.

Ta trenutek premora ne bo le koristil nam, ampak tudi celotni družini in otrokom, če jih imamo. Otroci se bodo ob starših umirili, ter bodo lahko tudi oni zadihali in si vzeli trenutek miru zase.

Velika pomoč pri tem trenutku dihanja nam je narava, ki nam ustvari okolico in ambient za resnično sprostitev in upočasnitev našega ritma.

V čem je resnična moč narave?

Narava nam tako pomaga najti spet sebe, začutiti svoje telo, se ustaviti in zadihati. Na ta način lahko naredimo korak nazaj, pogledamo kaj se dogaja z nami in uspešno uravnamo stres, ki ga je v vsakdanu čisto preveč.

Med sprehodom v naravi lahko pustimo breme naših misli, da se ne obremenjujemo z njimi ampak samo dihamo med sprehodom. Takšen sprehod nam omogoča, da kot že omenjeno razbremenimo stres, umirjeno pogledamo na kakšno situacijo v našem življenju in preprosto damo telesu možnost, da zaživi svobodno od vsakodnevnih obremenitev, ki nam onemogočajo svobodne in lahkotne misli.

Ta meditacija v hoji je preprosto izvedljiva tako, da se med hojo osredotočamo na dihanje in dihamo v počasnih intervalih. Idealno je, da je vdih krajši kot izdih.

Tako bomo lahko resnično uporabili sprehod, da pridobimo novo energijo za jutrišnje izzive. Če pa potrebujemo več časa in ga imamo tudi na razpolago, je pa možno poizkusiti Shirin Yoku, (t.i. Meditacijo gozdne kopeli).

Shirin Yoku – meditacija gozdne kopeli in še več

Za meditacijo gozdne kopeli v gozdu sedemo pod drevo in preprosto dihamo ter si vzamemo čas, da se resnično razbremenimo.

Ni pa samo meditacija kar nam narava lahko prinese.

Poleg osebne umiritve in osvežitve, nam omogoča tudi, da družine preživijo prijeten skupni čas v njej.

Če podrobno pogledamo kaj vse družina lahko odnese od izleta v naravi, je kar nekaj pozitivnih lastnosti. Med njimi so skupno preživljanje časa družinskih članov, otroško igranje v gozdu, telesna aktivnost in spoznavanje narave v družinskem okolju.

Vse te dejavnosti se na izletu v naravi izkazujejo, kot izredno pozitivne, ker družina preživlja skupni čas in skupaj odkriva in hodi po naravi.

O avtorju – Denis Ališič

Denis Ališič
Denis Ališič: Moderni časi so nam prinesli nove izzive. Naučiti se moramo zdravega odnosa do tehnologije, do interneta in do nove realnosti, ki je okoli nas.

Denis Ališič je magister zakonskih in družinskih študijev, ki se trenutno še izpopolnjuje na področju družinske terapije. Na strokovni poti se je odločil poglobiti v digitalni svet in pogledati, kako ga lahko izkoristimo za boljšo povezanost družine in lepše odraščanje otrok.

Tako opravlja analize video iger, filmov in risank ter pomaga staršem najti pot v tej digitalni poplavi, ki nas zajema v sedanjem času.

Kar nekaj časa posveča igranju iger in gledanju filmov, ker je njegovo pravilo, da mora imeti osebno izkušnje dejavnosti, ki jo želi analizirati in ponuditi drugim. V ta namen tudi vodi Facebook skupino in Instagram profil Terapija v naravi.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,465
18.05.2024 ob 14:39
296,872
18.05.2024 ob 16:50
112,992
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close