Razumevanje srčnega popuščanja

Pogostnost srčnega popuščanja se s starostjo povečuje in prizadene pomemben del starejše populacije v Sloveniji. Zgodnje odkrivanje je ključnega pomena, saj lahko pravočasno ukrepanje bistveno izboljša potek bolezni in kakovost življenja bolnikov.

Srčno popuščanje je resna bolezen, ki močno vpliva na kakovost življenja bolnikov z zapleti, ki jih prinaša – pogostejši obiski pri zdravniku, ob hujših zapletih tudi zdravljenje v bolnišnici. Pri srčem popuščanju je problem oslabelo srce, ki ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam ostalih organov in tkiv, kar človeku pogosto povzroča stisko, nemir in zaskrbljenost.

Srčno popuščanje je zahrbtna bolezen, zato je pomembno, da smo pozorni na simptome.

Kako pride do srčnega popuščanja

Srčno popuščanje se lahko razvije iz vsake bolezni srca. Najpogostejša vzroka sta povišan krvni tlak in koronarna bolezen srca (srčni infarkt in angina pektoris), vzroki so lahko tudi okvare srčnih zaklopk, vnetje ali bolezni srčne mišice, motnje srčnega ritma, bolezni ščitnice, sladkorna bolezen, čezmerno pitje alkohola in jemanje drog (predvsem kokaina), prirojene srčne bolezni in tudi nekatere oblike kemoterapije.

Test, ki vam pomaga prepoznati srčno popuščanje

Srčno popuščanje se po navadi najprej pokaže kot zmanjšana telesna zmogljivost in zadihanost ob naporu, na primer med hojo po stopnicah. Pri napredujoči bolezni se zadihanost pojavlja že ob manjših naporih, npr. pri vstajanju iz kavča, hoji po ravnem, lahko celo med mirovanjem.

Srčno popuščanje je bolezen, ki se razvija počasi in zato je pomembno, da pravočasno prepoznate znake.

Simptomi, po katerih lahko prepoznate srčno popuščanje:

  1. Se hitro utrudite?
  2. Ste hitro zadihani – med naporom ali mirovanjem?
  3. Se zaradi težav z dihanjem ponoči zbujate?
  4. Vas je že zadela srčna kap?
  5. Imate visok krvni tlak?
  6. Morate ponoči večkrat urinirati?
  7. Je vaš pulz višji od 90 udarcev na minuto?
  8. Ali najbolje spite v dvignjenem položaju?
  9. Ste se zredili, čeprav niste spremenili jedilnika?
  10. Vam zatekajo noge?

V primeru, da ste na več kot dve vprašanji odgovorili pritrdilno, v Ambulanti za srčno popuščanje iz UKC Maribor priporočajo, da se posvetujete z zdravnikom.

“Za postavitev diagnoze je potrebno obiskati zdravnika in mu predstaviti svoje težave. Družinski zdravniki imajo poleg anamneze, kliničnega pregleda in EKG zdaj v večini ambulant na voljo tudi možnost določanja označevalca srčnega popuščanja NT-pro-BNP. S pomočjo teh preiskav in testov je diagnoza srčnega popuščanja olajšana. Za dodatno potrditev diagnoze lahko opravijo še ultrazvok srca, s katerim ocenijo funkcijo srca.”

Prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., specialistka družinske medicine

Pomembna je preventiva – ta je v vaših rokah

Srčnemu popuščanju se morda ne boste mogli v celoti izogniti ali ga preprečiti, saj so nekateri dejavniki izven vaše kontrole, vendar pa lahko z odgovorno skrbjo za svoje zdravje in počutje odložite njegov začetek ali pozitivno vplivate na potek teže bolezni.

Paziti morate na zdravje žil, ki jih ogrožajo nezdrava prehrana, premalo gibanja, pitje alkohola in kajenje. Prav tako je dobro, da redno kontrolirate krvni tlak, srčni utrip in telesno težo (zaradi debelosti ali podhranjenosti). Telesna teža se lahko spremlja tudi zaradi morebitnega zastoja tekočine v telesu, kar pa je znak napredovanja bolezni.

Za svoje zdravje lahko veliko naredite s tem, da prosti čas preživljate v okolju, ker se dobro počutite, ste sproščeni, vas aktivnosti in prisotni ljudje osrečujejo ter si z njimi bogatite življenje. Srce je tudi organ ljubezni. Doživljanje sreče, veselja in povezanosti, ga krepi.

Življenje bolnikov s srčnim popuščanjem negativno vpliva na kakovost življenja bolnika. Če pa se zdravljenje srčnega popuščanja začne v zgodnjih fazah, lahko bolniki živijo dlje, bolje in aktivneje.

Pogovor z zdravnico družinske medicine na temo srčnega popuščanja

viri:
https://zasrce.si/clanek/srcno-popuscanje-kako-do-diagnoze/
https://zasrce.si/clanek/okrogla-miza-odkrivanje-zdravljenje-in-oskrba-srcnega-popuscanja/
https://zasrce.si/clanek/prepoznajte-simptome-srcnega-popuscanja/
https://med.over.net/utrujenost-in-kratka-sapa-nista-samo-znak-staranja-ampak-znak-zahrbtne-bolezni/
https://www.ukc-mb.si/media/imported/fileadmin/oddelki/zn/zlozenke/2017/ZL_75_I4_002_Srcno_popuscanje-1.pdf

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,014
19.06.2024 ob 07:39
126
23.04.2021 ob 20:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close