Raziskava razkriva: Tako prijatelji vplivajo na naše zdravje

Med.Over.Net, 23. december 2023
OdnosiPodarite srečo
Tri prijateljice se objemajo
Foto: Becca Tapert; Unsplash

Pravi prijatelji nam vedno stojijo ob strani, pozitivno vplivajo na zdravje in nam dajejo moč za spopadanje s težavami.

Prijatelji nam vedno stojijo ob strani, pa če smo veseli, žalostni ali nervozni in neznosni. Pazijo na nas v vsakem položaju in nikoli ne bi naredil ničesar, kar bi nam lahko škodilo. Študije so pokazale, da prijatelji pozitivno vplivajo na naše zdravje.

Zmanjšujejo stres

Ko ste pod stresom, je najbolje, da se obrnete po pomoč na prijatelje. Ti bodo zagotovo pomagali zmanjšati raven stresa in se potrudili, da vas spravijo v dobro voljo in boljše počutje.

Dajejo občutek pripadnosti

Prijatelji nam dajejo občutek pripadnosti. Ta občutek je bistvenega pomena za dobro motivacijo, zdravje in srečo. Šele ko se povežemo z drugimi ljudmi, se zavedamo, da se vsaka oseba spopada s svojimi težavami in da življenje za nikogar ni popolno.

Ob njih se lažje spopadamo z boleznijo

Bolezenska stanja in bolezni lahko povzročijo telesne in duševne težave, še posebej, če nimamo nobene podpore. Študije so pokazale, da imajo prijatelji zelo dober učinek, ko se borimo proti nekaterim boleznim in zmanjšujejo tveganje za nastanek depresije.

prijateljice1

Podaljšujejo življenjsko dobo

Študije so pokazale, da imajo ljudje z bogatim družabnim življenjem manjše tveganje obolevnosti za gripo in prehladi. Prijatelji, še posebej, če si z njimi delite zdrav način življenja (vključno z vadbo, poskušanjem novih stvari in pogostim smejanjem), vam lahko podaljšajo življenjsko obdobje.

Dvigujejo samozavest

Nihče vas ne pozna bolje, kot najboljši prijatelj/i. Poznajo vsako vašo pomanjkljivost in vrlino. Vsakič, ko se počutite slabo in prazne ter vam pade samozavest, so prijatelji ob vas, da vas dvignejo in vam pomagajo. Pravi prijatelji so odlični za večanje samozavesti, saj nas nenehno spominjajo, zakaj smo posebni in kakšne so naše vrednote.

Delajo nas srečne

Iskreni pogovori z najboljšimi prijatelji povečujejo občutek sreče in izboljšujejo zdravje. Brez pristnih odnosov z drugimi ljudmi ne bi mogli uživati življenja, prijatelji pa so za to, da nam to omogočajo. Odkritost in iskrenost ni nekaj, kar bi ljudje marali, saj je pogosto težko slišati resnico. Iskrenost nas najbolje povezuje in spoznanje, da smo z nekaterimi ljudmi lahko tisto, kar smo, samosvoji in iskreni, nas izpolnjuje in dela zadovoljnejše.

Olajšajo nam spopadanje z večjimi težavami

Študije so pokazale, da imamo v težkih razmerah največ »koristi« od najboljših prijateljev. Vsaka težavo vam lahko naredijo oziroma prikažejo manjšo, kot se vam zdi. Prijatelji nas lahko razveselijo ali nas spravijo v dobro voljo tudi takrat, ko nam ni do ničesar.

friends-775356_960_720

Opozarjajo nas na naše napake

Nihče ni popoln in vaši najboljši prijatelji to vedo in sprejemajo. Na storjene napake in pomanjkljivosti vas bodo na blag in nežen način opozorili ter vam pomagali stopiti nazaj na pravo pot. Ker gledajo na stvari iz ozadja, so v stanju prepoznati vaše negativne strani in vam jih pomagati odpraviti.

Izboljšujejo vzdušje na delovnem mestu

Študije so pokazale, da ljudje, ki delajo s tesnimi prijatelji, bolj uživajo na delovnem mestu in so še bolj povezani in vključeni v delovni proces.

Povečujejo zadovoljstvo z življenjem

Prijatelji so nas v stanju nasmejati, študije pa so pokazale, da lahko preživljanje časa s tesnimi prijatelji popravi razpoloženje v zelo kratkem času, spoznavanje in sklepanje novih prijateljstev pa spodbuja izločanje oksitocina.

Avtor
Piše

Med.Over.Net

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,033
30.03.2024 ob 10:27
58,747
20.04.2024 ob 21:06
16,239
24.02.2024 ob 08:58
3,412
23.10.2018 ob 17:35
Preberi več

Več novic

New Report

Close