Ugriz, ki lahko povzroči težave za vse življenje

Letos v bolnišnicah že prvi bolniki s klopnim meningoencefalitisom.

Težave po prebolelem klopnem meningoencefalitisu (KME) lahko trajajo od nekaj mesecev do več let ali celo vse življenje, opozarja infektologinja dr. Petra Bogovič, dr. med., iz Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, ki pojasni, da so težave včasih lahko blage, pogosto pa vplivajo na kakovost življenja ali pa je zaradi njih celo potrebna prilagoditev načina življenja.

Zgodnja odstranitev prisesanega klopa je precej učinkovit ukrep pri preprečevanju lymske borelioze in bistveno manj učinkovit ukrep pri preprečevanju okužbe z virusom KME. Za prenos virusa KME je dovolj, da je klop prisesan manj kot eno uro.

Dr. Petra Bogovič, dr. med.

Trenutno se je proti KME mogoče cepiti znižani ceni, število mest je omejeno!

Tretjina bolnikov ima težave eno leto po okužbi

“V Evropi ima težave, ki trajajo več kot leto dni po prebolelem KME (postencefalitisni sindrom), približno tretjina bolnikov. Težave se najpogosteje kažejo kot  glavobol, razdražljivost, čustvena nestanovitnost, motnje spanja, motnje spomina in koncentracije, težave z ravnotežjem in koordinacijo, okvara sluha, tresenje in kronična utrujenost. Pri bolnikih, pri katerih v akutnem obdobju bolezni pride do vnetja hrbtenjače ali prizadetosti jeder možganskih živcev, lahko ostanejo trajne ohromitve (pri približno 5 odstotkov bolnikov). Pri otrocih je izid KME praviloma ugoden in redkeje pušča (dolgo)trajne posledice,” razloži dr. Bogovičeva.

Obolevnost za klopnim meningoencefalitisom je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, letno zboli v povprečju okrog 150 oseb, delež cepljenih oseb pa je zelo nizek. Klopni meningoencefalitis najučinkoviteje preprečujemo s cepljenjem.

NIJZ
Foto: Profimedia.

Pri večini poteka dvofazno, vendar ne pri vseh

Po besedah dr. Bogovičeve, bolezen, ki jo povzroča evropski podtip virusa klopnega meningoencefalitisa, pri približno dveh tretjinah bolnikov poteka dvofazno. “Začetna (prva) faza se kaže z neznačilnimi bolezenskimi simptomi in znaki – najpogostejši so zmerno povišana telesna temperatura, utrujenost, splošno slabo počutje in glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih. V tej fazi, ki je lahko tudi zelo blaga in traja dva do deset dni, bolniki nimajo simptomov in znakov prizadetosti osrednjega živčevja. Sledi izboljšanje, ki traja povprečno teden dni (1‒21 dni); nekateri bolniki so v tem obdobju povsem brez težav. Za drugo fazo bolezni je značilna visoka vročina, ki je običajno 1‒2 °C višja od temperature v prvi fazi, pojavijo se znaki in simptomi prizadetosti osrednjega živčevja.”

Pri tretjini bolnikov pa bolezen poteka enofazno – imajo le drugo fazo bolezni. Večina teh bolnikov ima simptome in znake prizadetosti osrednjega živčevja. Infektologinja pove, da se za potrjevanje okužbe KME uporabljajo serološki testi (dokazovanje protiteles proti virusu), ki so praviloma pozitivni v začetku druge faze bolezni – ko je prizadeto osrednje živčevje.

Večina bolnikov ima v drugi fazi bolezni, to je fazi, ko je prizadeto osrednje živčevje, otrpel vrat. Otrplost vratu je posledica krča vratnih mišic, ki nastane zaradi vnetja možganskih ovojnic in zvišanega znotrajlobanjskega tlaka ob vnetju.

Dr. Petra Bogovič, dr. med.
Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close