Preveč lubenice lahko povzroči življenje ogrožajoč zaplet

N. K., 12. maj 2024
Prehrana
Lubenica
Foto: Profimeida

Kot kaže, lahko uživanje prevelikih količin lubenice povzroči različne težave, od mišične šibkosti do nerednega srčnega utripa. Tveganje za to imajo še posebej veliko osebe s kronično ledvično boleznijo.

V študiji primera so opisali tri bolnike s kronično ledvično boleznijo, ki so zaradi zdravstvenih težav iskali pomoč: dva sta bila sprejeta v intenzivno enoto, enega pa so obravnavali v ambulanti za dializo. Izkazalo se je, da so v zadnjih tednih in mesecih uživali večje količine lubenice oziroma eden je vsak dan popil dva kozarca soka lubenice.

Odličen vir kalija … za zdravega človeka

Lubenica poleg veliko vode vsebuje številne vitamine in minerale, med katerimi prevladuje kalij. En trikotni kos lubenice (približno 286 gramov) vsebuje 320 miligramov kalija, z zaužitjem večjega kosa lubenice pa lahko zaužijemo tudi 5.060 miligramov kalija. Priporočen dnevni vnos za odraslega človeka je približno 2.000 miligramov.

Kot taka je lubenica odličen vir kalija za zdravega človeka; odvečen kalij, ki ga telo ne uporabi, odstranijo ledvice in se izloči z urinom. Pri osebah s kronično ledvično boleznijo pa ledvice niso tako učinkovite pri filtriranju kalija, zato so povečani vnosi kalija lahko za njih življenje ogrožajoči. Tri osebe iz študije primera (dva moška in ena ženska) so tako po nekaj tednih do dva meseca trajajočem uživanju večjih količin lubenice razvile hiperkaliemijo; to je zvišana koncentracija kalija v krvni plazmi, nad 5,5mmol/L.

Kot navaja Slovenski nacionalni portal o hrani in prehrani, lahko visoke koncentracije kalija povzročajo slabost, bruhanje, diarejo, srčni zastoj ali hiperkalijemijo. Slednja se najpogosteje pojavi pri ledvičnih bolnikih, povezana pa je z večjo umrljivostjo, predvsem umrljivostjo zaradi srčno žilnih zapletov in aritmij.

koščki narezane lubenice
Foto: Floh Keitgen, Unsplash

Z opisanimi primeri želijo avtorji študije primera opomniti osebe s kronično ledvično boleznijo o pogosto spregledanem dejstvu, da tudi lubenica vsebuje veliko kalija, kar je lahko za njih zelo nevarno. “Lubenica je priljubljeno poletno sadje in čeprav so banane, krompir in paradižnik znani po tem, da povzročajo hiperkaliemijo, je tveganje za hiperkaliemijo po prekomernem uživanju lubenice pogosto spregledano,” so zapisali.

Študija je objavljena v reviji Annals of Internal Medicine: Clinical Cases.

Poznate hiter način za rezanje lubenice?

Vira:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close