V mladosti se lahko zaščitimo pred raki, ki jih povzroča okužba s HPV

Tri mlade ženske
Foto: Simon Maage, Unsplash

Ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb je okužba s človeškimi papiloma virusi (HPV).

Večina okužb mine brez znakov bolezni, vendar pa okuženi lahko prenaša virus na druge osebe. Trajna okužba z nevarnejšimi tipi je pri ženskah odgovorna za nastanek raka materničnega vratu, pri obeh spolih pa tudi za nastanek nekaterih oblik raka zadnjika, ustnega dela žrela in zunanjega spolovila. Manj nevarni tipi pa lahko povzročajo genitalne bradavice.

V Sloveniji vsako leto odkrijemo približno 200 primerov raka materničnega vratu.

Cepljenje preprečuje okužbo in njene zaplete

Raziskave pri nas in po svetu kažejo, da je cepljenje proti HPV izjemno učinkovito in varno. Preprečuje okoli 90 odstotkov vseh rakov na materničnem vratu. Cepljenje je najbolj učinkovito pred začetkom spolnih odnosov oziroma pred prvim možnim stikom s HPV.

V Sloveniji se cepljenje proti HPV izvaja v 6. razredu osnovne šole, ko so otroci stari med 11 in 12 let, je povedala spec. pediatrije Špela Žnidaršič Reljič, dr. med. “Poleg tega, da se s cepljenjem pred prvimi spolnimi odnosi otroke pravočasno zaščiti pred to okužbo, cepljenje v tej starosti izzove tudi bistveno boljši imunski odziv kot pri starejših.“

Proti HPV se lahko brezplačno, torej v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepijo tudi zamudnice in zamudniki – dekleta do dopolnjenega 26. leta starosti in fantje, ki so šesti razred obiskovali v šolskem letu 2021/22 ali pozneje. V letošnjem šolskem letu (2023/24) se lahko dodatno brezplačno cepijo tudi dijaki v 1. in 3. letniku srednje šole.

Imunski odziv po naravni okužbi ne nudi dobre zaščite

Kot je pojasnila spec. pediatrije Nives Hočevar, dr. med., so prenosi med moškimi in ženskami ter obratno pomembni v vseh življenjskih obdobjih, žal pa je pri moških imunski odziv po naravni okužbi slabši: “ Za razliko od okužbe, pa je imunski odgovor na cepljenje odličen pri obeh spolih.“

Za doseg kolektivne imunosti potrebujemo visok delež precepljenosti populacije.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO): cepivo proti HPV je izjemno varno

Kot po drugih cepivih se tudi po cepljenju proti HPV lahko pojavijo neželeni učinki, ki pa so največkrat blagi in prehodni. Najpogosteje so poročani: rdečina, bolečina in oteklina na mestu cepljenja, zmerno povišana telesna temperatura, slabost, utrujenost in glavobol. Nekatere raziskave so pokazale tudi večje tveganje za omedlevico (sinkopo), nobena pa ni pokazala varnostnih zadržkov za cepljenje.

“Med sistemskimi neželenimi učinki se pri otrocih največkrat pojavljajo glavobol, vročina, lahko tudi omedlevica. Omedlevico lahko v veliki meri preprečimo, če otroci pred sistematskim pregledom, na katerem so cepljeni, dovolj pijejo in jedo,” pravi spec. šolske medicine Majda Troha, dr. med.

Pomembno je ozaveščanje staršev, mladostnikov in širše javnosti, saj gre za cepljenje, ki lahko prepreči raka.

Sekcija za šolsko, študentsko in adolescentno medicino je pripravila serijo informativnih videov o HPV:

Na spletni strani NIJZ pa lahko dobite več informacij o pomenu in o varnosti cepljenja proti HPV

Vir:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close