Poživilo, ki ga imamo vsi doma, učinkuje kot kokain!

Hrepenenje po sladkarijah nastane kot posledica zahteve možganov po “tolažbi,” saj telo te hrane v resnici ne potrebuje. Ob praznično obloženih mizah se sline zlahka cedijo še bolj intenzivno. Kako se upreti želji po sladkem? Prva pomoč prihaja iz vrst aromaterapije.

Vse je v glavi

Po zaužitju sladkorja se nekaj časa počutimo dobro, saj se spodbudi izločanje nevrotransmitorjev serotonina in dopamina. Serotonin pomirja in izboljšuje razpoloženje, prav tako poviša izločanje dopamina, ki stimulira možganski sistem nagrajevanja in nas nagradi z občutkom ugodja. Temna stran dopamina je, da je sokriv za razvoj najrazličnejših odvisnosti, tudi odvisnosti od sladkorja.

Poživilo, ki učinkuje kot kokain

Dopamin je za telo izredno pomembna snov, nujna za preživetje, a težava je, da sladkor na njegovo izločanje deluje kot nekakšno super poživilo. Povišan dopamin za možgane predstavlja zelo intenzivno nagrado, to je tudi razlog, da se sladkorju tako težko upremo. Možgani si ga namreč želijo vedno bolj pogosto, saj hrepenijo po ugodju, ki ga prinaša. Pogosteje se prepustimo želji, bolj se nam ta vzorec usidra v zavest. S časoma v telesu pride do tolerance, pojava, ko za enak občutek ugodja potrebujemo večji odmerek sladkorja.

Presenetljivi rezultati

V sklopu raziskave, v kateri so študentje klinične aromaterapije na RJBA (študij klinične aromaterapije za licencirane zdravstvene delavce v ZDA) iskali povezave med eteričnimi olji in zdravljenjem odvisnosti, so prišli do zanimivih izsledkov tudi pri odvisnosti od sladkorja. V raziskavi je sodelovalo 30 prostovoljcev, vsi so imeli povišano telesno težo. Prostovoljce so razdelili v tri skupine. V šestih tednih, ko je potekala raziskava, niso smeli spreminjati prehranjevalnih navad. Pred vsakim obrokom so morali povonjati eterično olje, ki so jim ga dodelili raziskovalci, prav tako so morali olje povonjati vsakokrat, ko so začutili hrepenenje po sladkem. Po šestih tednih so v prvi skupini v povprečju izgubili 1,5 kilograma, v drugi 3 kilograme in v zadnji 0,5 kilogramov.

Katera olja so vonjali?

V prvi skupini so vonjali eterično olje mandarine Citrus reticulata, v drugi skupini sivko Lavandula angustifolia, zadnja skupina pa je bila le testna, vonjali so bazno olje grozdnih pečk.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
30
12.04.2024 ob 05:11
1,638
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close