Po "nepremišljeni" uporabi mazila se ji je razvila grozljiva okužba

N. K., 06. junij 2024
ČutilaDermatologija
Ženska z negovalno masko na obrazu
Foto: Profimedia

Lekcije se je naučila na težak način. Bakterijska okužba bi se lahko razširila tudi v krvni obtok.

Plastični kirurg dr. Anthony Youn, ki ima na omrežju TikTok vzdevek DoctorYoun, je svojih osem milijonov sledilcev grafično nazorno opozoril pred nevarnostmi, ki jih prinaša uporaba kozmetičnih izdelkov s pretečenim rokom uporabe. Na omenjenem omrežju je namreč zasledil več videoposnetkov, ki jih je objavila uporabnica z vzdevkom BeastEater, v katerih je pokazala grozljivo okužbo, ki jo je dobila po tem, ko je na obrazu uporabljala mazila proti aknam in temnim madežem s pretečenim rokom uporabe. Dr. Youn pa je njene posnetke delil s svojimi sledilci.

V posnetku lahko pogledate, kako je izgledala okužba na obrazu:

@doctoryoun Why you shouldn’t apply expired skin care products on your face! #skincare video credit: @BeastEater ♬ what was I made for? – Instrumental – Wheeler

Kot je v posnetkih povedala uporabnica BeastEaster jo je po nanosu izdelka s pretečenim rokom uporabe začela peči koža, zato si je obraz umila z milom, nato še s parno kopelijo. Na koži se ji je pojavila huda opeklina. Štiri dni je čakala, preden je odšla v bolničnico, kjer so jih zdravniki diagnosticirali bakterijsko okužbo. Ta bi se ji lahko razširila tudi v krvni obtok. Vendar se je na srečo okužba v celoti pozdravila.

Zakaj je uporaba takih izdelkov lahko nevarna?

Ob izteku roka uporabnosti se lahko spremeni njihova kemična sestava, v izdelku se lahko začnejo kopičiti bakterije, oboje pa lahko prispeva k nastanku reakcije na koži, je razložil dr. Youn.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,475
18.06.2024 ob 13:57
297,368
19.06.2024 ob 07:39
113,004
19.06.2024 ob 08:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close