Pljučni rak: Prepoznajte simptome in se potegujte za bogate nagrade

M. Ć., 09. december 2023
Onkologija

Pljučni rak je ena od najpogostejših vrst raka v svetovnem merilu in je glavni vzrok smrti med bolniki z rakom v razvitem svetu. Znate prepoznati simptome?

V Sloveniji je po podatkih Registra raka Slovenije za leto 2020 po pogostosti na drugem mestu in vodilni vzrok smrti med vsemi bolniki z rakavimi obolenji pri nas. V Sloveniji za rakom pljuč letno zboli okoli 1600 ljudi, kar je 10% vseh, ki letno zbolijo za rakom. Za posledicami te bolezni jih letno umre okoli 1200.

Pljučni rak predstavlja zahtevno tematiko. O njej se je težko že pogovarjati, še težje pa izobraževati. Zato so v Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov ubrali drugačen pristop ter zasnovali posebno spletno video aktivacijo, ki širokemu krogu ljudi na prijazen način približa ključne simptome pljučnega raka.

Pomembnost zgodnjega odkrivanja

Z zgodnjim odkrivanjem pljučnega raka se znatno povečajo možnosti za uspešno zdravljenje. Znak za alarm so simptomi, ki ne minejo ali se pogosto ponavljajo. Simptomi pljučnega raka so nespecifični, saj se pojavljajo tudi pri drugih boleznih. Prav zato je toliko bolj pomembno, da ob pojavu težav čim prej obiščete zdravnika, ki vas bodo po potrebi napotil do ustreznega specialista ali na ustrezne preiskave.

Pravočasna diagnoza v zgodnjih stadijih bolezni lahko močno poveča bolnikovo možnost za preživetje, zato je pomembno, da ob prvih znakih/simptomih ljudje obiščejo zdravnika.

Znate prepoznati simptome pljučnega raka?

S projektom IZKAŠLJAJ SE želijo pri Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, Slovenke in Slovence vzpodbuditi, da so pri sebi ali bližnjih pozorni na simptome pljučnega raka. Kako dobor prepoznate simptome, lahko preverite v kvizu na spodnji povezavi. S sodelovanjem se lahko potegujete za bogate nagrade! Kviz je na voljo TUKAJ!

Več o pljučnem raku pa najdete na povezavi PLJUČNI RAK!

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,824
14.04.2024 ob 09:48
1,538
03.04.2024 ob 18:19
911
18.04.2024 ob 19:20
Preberi več

Več novic

New Report

Close