Štiri prehranska dopolnila, ki bi se jih morali izogibati

Žlica s prehranskimi dopolnili
Foto: Profimedia

Nekatera prehranska dopolnila so lahko škodljiva za osebe z določenimi boleznimi.

Osebe s presnovnim sindromom, skupino zdravstvenih stanj, ki vključujejo visok krvni tlak, visok krvni sladkor, visoko raven holesterola ali trigliceridov in odvečno telesno maščobo okoli pasu, morajo biti pri uživanju prehranskih dopolnil še posebej previdne.

Priznana dietetičarka Isabel Vasquez je za NYPost razkrila štiri prehranska dopolnila, ki jih osebe s presnovnim sindromom ne bi smele jemati.

Krom

Krom je pomemben mineral v sledovih, ki ga najdemo v živilih, kot sta grozdni sok in brokoli. Nekateri uživajo prehransko dopolnilo s kromom z namenom uravnavanja glukoze in holesterola v krvi ali za izboljšanje športnih dosežkov, čeprav so dokazi o učinkovitosti omejeni.

Krom lahko deluje tudi na inzulin in zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni ter s tem povzroča neželene stranske učinke. Denimo, prekomerno uživanje tega minerala lahko povzroči poškodbe ledvic in težave s prebavili.

Niacin

Niacin, znan tudi kot vitamin B3, pomaga telesu spreminjati hrano v energijo ter skrbi za zdravo živčevje, prebavila in kožo, navaja klinika Mayo.

Vasquezova je opozorila, naj osebe s presnovnim sindromom ne jemljejo dodatka niacina, saj je nedavna študija pokazala, da se je pri udeležencih, ki so se zdravili s statini (zdravila za zniževanje holesterola), zaradi dodajanja niacina povečal HDL holesterol. “To je običajno dobro, HDL je ‘dober’ holesterol,” je dodala in razložila, da se je v omenjeni študiji raven HDL tako povečala, da je dejansko povečala tveganje za aterosklerozo.

Zeleni čaj

Za večino je varno, če spijejo več skodelic zelenega čaja na dan, vendar uživanje zelenega čaja v obliki prehranskega dopolnila lahko prinaša zdravstvena tveganja, zlasti osebam s presnovnim sindromom, poudarja Vasquezova.

Izvleček zelenega čaja je mogoče najti v različnih prehranskih dopolnilih, ki spodbujajo hujšanje in presnovno zdravje, vendar je treba vedeti, da zeleni čaj dokazano vpliva na nekatera zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje srčno-žilnih težav. Poleg tega so zabeleženi primeri o poškodbah jeter pri nekaterih ljudeh, ki so uživali prehransko dopolnilo z izvlečkom zelenega čaja za hujšanje.

Da je zeleni čaj v običajnih odmerkih (dve ali tri skodelice dnevno) varno živilo, ekstrakt zelenega čaja, ki je pogosta sestavina shujševalnih pripravkov, pa je zaradi visoke vsebnosti polifenolov lahko toksičen za jetra (hepatotoksičen), je pred časom za Med.Over.Net že opozorila zdravnica gastroenterologinja Mojca Ribnikar, dr. med. Kot je povedala, lahko povzroči celo lahko akutni hepatitis. Ta v približno 10 odstotkih napreduje v akutno jetrno odpoved, ki zahteva transplantacijo jeter.

Grenka melona

Grenka melona naj bi bila povezana z zniževanjem ravni glukoze v krvi, navaja portal Healthline. Sadež grenke melone namreč vsebuje kemikalije, ki naj bi posnemale inzulin. Vasquezova pravi, da je uporaba grenke melone pri kuhanju v redu, vendar pa jemanje prehranskega dopolnila z izvlečki tega sadeža morda ni varno ali učinkovito za zdravljenje sladkorne bolezni, še posebej ne dolgoročno.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,714
18.06.2024 ob 14:45
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close