Kako zveš da te vara? Kaj narediti ko zveš da te vara ???

telefon, moški.
Foto: Profimedia

Se spopadate z dvomi o partnerjevi zvestobi? Ste vi tisti, ki ste prestopili mejo in iščete odpuščanje? Niste sami. Že več kot desetletje forum Ljubezenski nasveti, partnerska intima in nezvestoba, nudi varen in anonimen prostor, kjer lahko delite svoje zgodbe, strahove in bolečino.

Spletni forumu Ljubezenski nasveti, partnerska intima in nezvestoba, že od leta 2011 priljubljeno zatočišče za vse, ki iščejo nasvete o ljubezni in odnosih. Pred trinajstimi leti je uporabnica odprla temo, ki še danes buri duhove – Kako zveš da te vara? Kaj narediti ko zveš da te vara ???

Številni uporabniki, tako moški kot ženske, so delili svoje strahove, dvome in izkušnje, povezane z nezvestobo, zaradi česar je ta tema postala ena najbolj perečih na forumu. Njihove zgodbe in vprašanja še vedno odmevajo v spletni skupnosti in so opomin, kako boleča in uničujoča je lahko nezvestoba.

Kdo vara več?

Raziskave kažejo, da je nezvestoba razširjen pojav, ki se pojavlja v različnih oblikah in iz različnih razlogov. Kdo vara več, moški ali ženske? Odgovor ni enoznačen, saj se odstotki razlikujejo glede na raziskavo in definicijo nezvestobe. Vendar pa nekatere raziskave kažejo, da so moški pogosteje nezvesti v fizičnem smislu, medtem ko so ženske bolj nagnjene k čustveni nezvestobi.

Pogled v preteklost na naših forumin razkriva brezčasnost problematike. Izbrali smo štiri zgodbe, ki so pretresle forum v različnih obdobjih.

Začnimo s postom uporabnice tamcO, ki se je leta 2011 odkrito spraševala, kako ravnati ob občutku, da jo partner vara. Njena izpoved govori o notranjem konfliktu med željo po zaupanju in nezmožnostjo prezreti sume. Takšni občutki lahko povzročijo nelagodje in vznemirjenje ter vodijo do neprestanega spraševanja in preverjanja partnerjeve zvestobe.

Naslednji zapis, objavljen leta 2015, je razkril precej bolj bolečo resnico. Uporabnica Anthea je s konkretnimi dokazi spoznala, da jo partner vara – in to z drugimi moškimi. Njena izpoved kaže na izgubo zaupanja in spremembo percepcije partnerja. Zaupanje, eno najpomembnejših temeljev vsakega odnosa, je bilo razbito, kar lahko vodi v globoko razočaranje in občutek izgube.

gej
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Še eno vprašanje, ki ga želimo izpostaviti, je bilo objavljeno marca 2016, in izraža stisko uporabnika bipi, ki se je po 24 letih skupnega življenja znašel v spirali dvomov in nezaupanja. Njegova izkušnja govori o vztrajnem sumničenju in pomanjkanju komunikacije v partnerskem odnosu, kar lahko vodi v izolacijo in občutek zapuščenosti.

Na zadnjo zgodbo, ki jo je pred nekaj dnevi delila Nesrecka, je odgovorila psihoterapevtka Eva Erpič. Njen nasvet je bil jasen: toksični odnos zahteva strokovno pomoč. Nesrečka je obupana ker je svojega partnerja večkrat zasačila v dopisovanju z drugimi. Z lastnimi očmi je videla, da partner drugim pošilja slike svojih genitalij. Na srečo je v tej zgodbi tudi luč na koncu tunela. Moderatorica in terapevtka Eva Erpič je Nesrečki odgovorila z empatijo in strokovnostjo. Izpostavila je pojem “gaslightinga” in spodbudila k iskanju pomoči ter razumevanju toksičnih partnerskih odnosov. Njen nasvet o terapiji ali spletnem tečaju, kot je “Toksično partnerstvo”, ponuja upanje in praktične korake za premagovanje težav v partnerskem odnosu.

Kaj je gaslighting?

Izraz gaslighting označuje obliko psihološke manipulacije, pri kateri posameznik ali skupina posameznikov vztrajno postavlja pod vprašaj realnost druge osebe, kar lahko privede do njene zmedenosti, izgube samozavesti in celo vprašanje lastne duševne stabilnosti. Gaslighting se pogosto uporablja v zlorabljajočih odnosih, kjer ena stran sistematično zavrača občutke, zaznavanja ali spomine druge strani z zanikanjem, lažjo, zavajanjem in drugimi taktikami, da se žrtev spravi v dvom o lastni resničnosti ali spominih. Namen tega je pridobiti nadzor ali moč nad žrtvijo.

nezvestoba, varanje
Foto: Profimedia

Kaj storiti, če sumite na nezvestobo?

Če se soočate s podobnimi izzivi, kot so jih opisali uporabniki foruma, ne oklevajte in poiščite pomoč. Forum Ljubezenski nasveti, partnerska intima in nezvestoba je lahko odlično izhodišče za izmenjavo izkušenj in nasvetov. Ne pozabite, da niste sami in da obstajajo strokovnjaki, ki vam lahko pomagajo prebroditi težko obdobje.

Ne glede na to, ali se odločite za pogovor s terapevtom, branje literature ali izmenjavo izkušenj na forumu, pomembno je, da poiščete podporo in se soočite s svojimi občutki.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,668
17.06.2024 ob 13:18
3,913
18.06.2024 ob 22:02
33,808
11.06.2024 ob 21:36
1,236
13.06.2024 ob 21:48
570
11.06.2024 ob 22:31
Preberi več

Več novic

New Report

Close