Ponoven porast okužb je treba čim hitreje zamejiti

Če boste potovali v tujino, imejte v mislih tudi to okužbo.

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da so ošpice letos zabeležili že v 17 državah evropske regije SZO – do konca februarja več kot 900, kar je več kot lani.

Največje število primerov so poročali iz Rusije (414), Tadžikistana (610) in Turčije (466), o povečanju števila obolelih pa so poročali tudi iz Avstrije, Srbije, Velike Britanije, Uzbekistana in drugih. Pri tem SZO poudarja, da morajo države ob pojavu izbruha bolezni čim hitreje odreagirati, da se porast okužb zameji: odkriti osebe, ki so bili z okuženim v kontaktu, preveriti ali so zaščiteni, in jih po potrebi cepiti, ter skrbeti, da se okužba ne širi v zdravstvenih ustanovah.

Pred potjo preverite kje so izbruhi

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki se odpravljajo v tujino, svetuje, da so pred potovanjem zaščiteni pred ošpicami, mumpsom in rdečkami. Osebam, ki nimajo dokaza o zaščiti – da so bolezen preboleli ali bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva – svetujejo izvedbo cepljenja z dvema odmerkoma cepiva, v razmaku vsaj enega meseca. »Otroke, ki so cepljeni z enim odmerkom cepiva proti ošpicam, se smatra kot zaščitene proti ošpicam. Cepljenje z drugim odmerkom je predvideno pred vstopom v šolo. Lahko pa dobijo drugi odmerek tudi predčasno – če je od cepljenja s prvim odmerkom minilo vsaj en mesec in starši tako želijo zaradi potovanja na območje, kjer trenutno poteka izbruh ošpic,« pojasnjujejo na NIJZ.

V Sloveniji v letih 2021, 2022 in zaenkrat letos še ni bilo prijavljenega nobenega primera ošpic, v letu 2020 je bilo zabeleženih šest primerov, v letu 2019 pa 48.

Podatki o epidemiološki situaciji glede ošpic v Evropi: https://www.ecdc.europa.eu/en/measles/surveillance-and-disease-data.
Podatki za svet: https://www.cdc.gov/globalhealth/measles/data/global-measles-outbreaks.html, https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/measles—number-of-reported-cases in https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close