Revitalizacija kože s pomočjo lastne plazme(PRP)

Uredništvo, 22. november 2017.
Ostalo

Danes se na trgu pojavlja cela vrsta različnih pripomočkov, medicinskih materialov, kozmetičnih pripravkov, ki …

Danes se na trgu pojavlja cela vrsta različnih pripomočkov, medicinskih materialov, kozmetičnih pripravkov, ki obljubljajo čudeže pri obnovi kože in podkožja.

Resnica pa je čisto drugje, saj je večina omenjenih produktov bolj marketinška niša  oz muha enodnevnica, kot pa , da bi predstavljali nek napredek v estetski oziroma kozmetični medicini.

Ravno zato pa se je v zadnjih letih razmišljanje medicinskih strok nagnilo k razvoju oz raziskovanju na področju obnove tkiv z lastnim tkivom, ki zagotavlja naraven in predvidljiv način obnove določenega tkiva oz celic v našem telesu.

Ena najpogostejših metod , ki se danes uporablja za stimulacijo lastnih tkiv je tako imenovana PRP (plates rich plasma) tehnika.

Uporaba PRP tehnike se je razvila na podlagi  številnih raziskav po celem svetu , ki so potrdile pomladitev kože s pomočjo rasnih faktorjev v trombocitni plazmi.

Omenjen rasni faktor omogoča oz stimulira celice (predvsem fibroblaste ), kar prinese do obnove kože.

Najpogostejši predeli za aplikacijo PRP so koža obraza, vrat, lasišče, dekolte, roke ….

Zakaj PRP deluje?

Odgovor je preprost. Če si zamislimo, da ob poškodbi kože nastane rana, kjer se najprej pojavi krvavitev in ravno trombociti odigrajo glavno vlogo pri celjenju rane in obnovi kože.

Sproži se natančen proces, ko trombociti začnejo celjenje rane z zaustavitvijo krvavitve, nato sprostijo posebne kemične faktorje, ki omogočajo rast novega žilja, to pa pripelje do množenja in kopičenja fibroblastov, ki zagotavljajo obnovo tkiva predvsem s proizvodnjo večje količine kolagena,  ki pa je ena glavnih struktur kože.

Raziskave so dokazale, da se s pomočjo PRP tehnike pospeši celjenje ran (diabetične rane, obnova kože po pilingih, celjenje opeklin, …)

Bistvo PRP tehnike je tudi to, da jo zdravnik  aplicira v samo kožo in podkožje, se pravi da snov spravimo direktno na želeno mesto, kar ne moremo zagotoviti z nobeno kremo oz mazilom, saj vemo da je koža praktično nepropustna za kozmetične snovi in je zato njihov učinek kratkoročen (par ur) oziroma ničen.

Kako poteka sam postopek?

Govorimo o minimalno invazivnem postopku, ki ne zahteva posebne nege.

Bolniku odvzamemo 20 ml krvi, jo par minut centrifugiramo, tako da se loči trombocite od rdečih in belih krvnih teles, ki nimajo posebne vrednosti za to področje. Nato se trombocite združi s plazma aktivatorjem, ki sprosti rasni faktor v trombocitih in se jih takoj aplicira na želeno mesto v koži.

Poudaril bi, da to ni pomlajevanje s polnilom kot npr. aplikacija hialuronske kisline, pač pa gre za povsem drug princip in sicer biorevitalizacijo in stimulacijo tkiva.

Sam postopek traja vse skupaj 30 min, ne zahteva posebne nege in pacient se lahko vrne k svojim vsakdanjim obveznostim.

Ali obstaja kakšno tveganje?

Če postopek izvaja izkušen zdravnik, v vseh sterilnih pogojih, tvegaj in zapletov praktično ni.

Izognemo se alergičnim reakcijam oziroma odgovoru organizma na tujek, saj apliciramo telesu lastno tkivo , katerega bo telo z veseljem sprejelo.

Po aplikaciji se lahko pojavijo manjše rdečine in modrice, predvsem kot posledice vboda s tanko iglico, ki v nekaj dneh popolnoma izginejo.

Koliko postopkov je potrebnih?

Proces je dokaj utečen, svetuje se ena seansa na mesec prve tri mesece, nato se ponovi čez pol leta. Za vzdrževanje je potreben en postopek letno.

Kakšen rezultat lahko pričakujemo?

Učinek ni takojšen, po približno 15 dneh opazimo bolj polno , napeto tkivo oz. kožo s podkožjem. Koža in podkožje dobita večji tonus in elastičnost, kar se odraža tudi na zunanjem videzu. Koža dobi bolj sijoč in zdrav videz. Ponavljanje postopka stanje samo izboljša in ne predstavlja nobenega tveganja.

Kot rečeno, je  PRP tehnika proces, ki se uporablja že več let in predstavlja velik napredek pri minimalno invazivnih metodah pomlajevanja.

Vsekakor je učinek še boljši, če se vključi še ostale metode pomlajevanja, kot so aplikacija botoksa in hialuronske kisline saj na ta način dosežemo maksimalno ugoden rezultat.

Pomembno je, da ne pozabite na glavne dejavnike proti staranju kože ter se izogibate pretiranemu sončenju in uporabljate zaščitna sredstva, se zdravo prehranjujete, popijete dovolj tekočine (vode), ne kadite in se dovolj gibljete.

Foto: Google

Več informacij o pomlajevanju obraza najdete na spletni strani Fabjan, estetska kirurgija.
Če želite izvedeti še več ali se naročiti na poseg, lahko pišete na naslov [email protected] ali jih pokličete na 041 630 687.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,865
28.05.2022. ob 12:31
286,469
28.05.2022. ob 12:32
110,512
28.05.2022. ob 08:40
Preberi več

New Report

Close