Nov krvni test zanesljivo napovedal ponovitev raka na dojki

Ženske v družbi, ozaveščanje o raku dojk
Foto: Profimedia

Nov ‘izjemno občutljiv’ krvni test je s 100-odstotno zanesljivostjo napovedal pri katerih bolnicah, ki so bile ozdravljene raka dojk, se bo bolezen ponovila.

Kot so razložili raziskovalci, test v krvi bolnic najde sledove tumorske DNK še preden se bolezen pokaže s simptomi ali jo je mogoče diagnosticirati s slikovno diagnostiko. Raziskovalci upajo, da bo test omogočil zgodnejši začetek zdravljenja in izboljšal stopnjo preživetja. Strokovnjaki so britansko raziskavo označili za neverjetno vznemirljivo, vendar je študija še zmeraj v začetni fazi.

Odpiranje vrat za podaljšanje življenja

Raziskovalci iz Inštituta za raziskovanje raka v Londonu (Institut of Cancer Research – ICR) je izvedel raziskavo na 78 bolnicah, ki so bile ozdravljenje raka dojk. S tekočo biopsijo so v krvi udeleženk iskali 1.800 mutacij, ki jih sproščajo rakave celice. Vzorce krvi udeleženk so testirali ob postavitvi diagnoze raka dojk, nato pa še po končanem zdravljenju. Te teste so nato ponavljali še eno leto vsake tri mesece ter nato še naslednjih pet let na vsakih šest mesecev.

Krožečo tumorsko DNK so našli v krvi enajstih žensk in pri vseh enajstih se je rak res ponovil, pri preostalih 66 bolnicah, pri katerih v krvi niso našli tumorske DNK, pa ne. Rezultate so predstavili na letnem kongresu ameriškega združenja za klinično onkologijo (American Society of Clinical Oncology – ASCO), poroča BBC.

V povprečju je test zaznal raka 15 mesecev pred pojavom simptomov oziroma preden se je bolezen lahko potrdila s slikovno diagnostiko, pri eni bolnici pa celo 41 mesecev prej.

Vodilni raziskovalec iz inštituta ICR dr. Isaac Garcia-Murillas meni, da študija postavlja temelje za boljše spremljanje bolnic po končanem zdravljenju in odpira vrata možnostim zdravljenja, s katerimi bi lahko podaljšali življenja.

Zgodnje odkrivanje je največje orožje v boju proti raku dojk

“Zgodnje odkrivanje je eno naših največjih orožij v boju proti raku dojk, zato so ti prvi rezultati, ki kažejo, da bi z novimi testi lahko odkrili znake ponovitve raka dojk več kot eno leto pred pojavom simptomov, izjemno vznemirljivi,” je povedal dr. Simon Vincent, direktor za raziskave, podporo in vplivanje pri organizaciji Breast Cancer Now, ki je študijo sofinancirala. Čeprav je priznal, da gre za študijo, ki je v začetni fazi raziskave, pa poudarja, da bi ob zgodnješem odkrivanju ponovitve raka dojk lahko prej uvedli zdravljenje, s tem pa bolj verjetno uničili rakave celice še preden bi se razširile v druge dele telesa in tako preprečili, da bi bolezen napredovala do neozdravljive faze.

Kdaj bi lahko test postal splošno dostopen, se še ne ve.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,829
15.06.2024 ob 09:59
1,539
14.05.2024 ob 10:04
913
18.06.2024 ob 14:42
Preberi več

Več novic

New Report

Close