Povečajo sposobnost spomina, koncentracije in učenja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poznate esencialno hranilo, ki je ključno za delovanje imunskega sistema, razvoj možganov in kognitivno delovanje, obenem pa deluje še protivnetno?

Gre za omega-3-maščobne kisline,1 zlasti EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHK (dokozaheksaenojska kislina). “Omega-3-maščobne kisline so esencialna živila tako za otroke kot odrasle. Izraz esencialna se nanaša na vsa živila oziroma spojine, ki jih naše telo samo ne more proizvesti, zato jih moramo zaužiti, jih pa nujno potrebuje za normalne fiziološke funkcije,” razlaga prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

Glavni vir omega-3-maščobnih kislin EPK in DHK so ribe in ribje olje. Ker v sodobnem načinu prehranjevanja ne zaužijemo dovolj rib, veliko ljudi ne zadosti dnevnim potrebam po EPK in DHK.2

Za možgane, imunski sistem, spanje, astmo in celo ADHD

Po besedah prof. dr. Štruklja, se najpomembnejša znanstvena spoznanja glede učinkovitosti omega-3 maščobnih kislin nanašajo na izboljšane funkcije možganov pri otrocih, omogočajo enakomernejši razvoj funkcionalne sposobnosti možganov in dokazano izboljšajo simptome sindroma hiperaktivnosti (ADHD), ki je v zadnjem desetletju pogost pojav. “Povečajo sposobnost spomina, koncentracije in učenja – težave, ki so še posebej značilne za sindrom ADHD. Prav tako omega-3-maščobne kisline vplivajo na razvoj in delovanje imunskega sistema, zmanjšajo verjetnost pojava astme ter izboljšajo kakovost spanja,” našteva profesor pozitivne posledice uživanja potrebnih količin omega-3 maščobnih kislin.

Omega-3-maščobne kisline so še posebej pomembne za otroke. Imajo pomembno vlogo pri rasti in razvoju,2 uživanje zadostnih količin je povezano z boljšo funkcijo možganov in razpoloženjem – še posebej pri učenju in spominu, poleg tega naj bi pomagale preprečevati tudi depresijo in motnje razpoloženja. Prenizke ravni omega-3 maščobnih kislin pa so povezane tudi s povečanim tveganjem za težave s spanjem.3

Koliko omega-3-maščobnih kislin naj bi uživali otroci?

Dnevne potrebe po omega-3-maščobnih kislinah so odvisne od starosti otroka. Po priporočilih  Svetovne zdravstvene organizacije naj bi zaužili:

 • Otroci stari od 6 mesecev do 2 leti: DHA 10-12 mg/kg na dan.
 • Otroci stari od 2 do 4 let: 100-150 mg EPK + DHK na dan.
 • Otroci stari 4-6 let: 150-200 mg.
 • Otroci stari 6 do 10 let: 200-250 mg.

BECUTAN KIDS VITS Multi Omega-3 je tekoče prehransko dopolnilo z okusom tropskega sadja, ki vsebuje popolno kombinacijo ribjega olja, bogatega z omega-3-maščobnimi kislinami (DHK in EPK), ter esencialnimi vitamini in minerali, ki so ključnega pomena za otrokov optimalen razvoj.
Izdelek je na voljo TUKAJ in TUKAJ!

Optimalna kombinacija omega-3-maščobnih kislin ter potrebnih vitaminov in mineralov, ki podpirajo razvoj otrokovih možganov in imunskega sistema, je zbrana v prehranskem dopolnilu BECUTAN KIDS VITS Multi Omega-3. Vsebuje:

 • EPK in DHK, ki podpirata delovanje možganov, ohranjata vid in podpirata delovanje srca.
 • Jod, ki ga otroci potrebujejo za rast, podporo pri kognitivnih funkcijah, delovanju živčnega sistema, ohranjanju zdrave kože in za normalno delovanje ščitnice.
 • Vitamin D podpira delovanje imunskega sistema. Potreben je tudi za normalno rast in razvoj kosti otrok, prispeva k normalni ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti in zob ter delovanju mišic.
 • Niacin podpira delovanje živčnega sistema, normalno psihološko delovanje, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost ter ohranja zdravo kožo in sluznico.
 • Tiamin (vitamin B1) pomaga sproščati energijo pri presnovi, podpira delovanje živčnega sistema, normalno psihološko delovanje in ima vlogo pri delovanju srca.
 • Vitamin B6 prav tako pomaga sproščati energijo pri presnovi, podpira delovanje živčnega sistema, normalno psihološko delovanje, poleg tega pomaga zmanjševati utrujenost in izčrpanost ter ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, delovanju imunskega sistema in pri uravnavanju delovanja hormonov.
 • Riboflavin (vitamin B2) podpira delovanje živčnega sistema, pomaga ohranjati zdravo sluznico in kožo, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost ter ima vlogo pri ohranjanju normalnih rdečih krvničk, ohranjanju vida, presnovi železa in zaščiti celic pred oksidativnim stresom.
 • Cink podpira kognitivne funkcije in delovanje imunskega sistema. Ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom, ohranjanju vida in delitvi celic ter prispeva k ohranjanju zdravih las, kosti, nohtov in kože.
 • Folat prispeva k nastajanju krvi, podpira normalno psihološko delovanje in delovanje imunskega sistema, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost ter ima vlogo pri delitvi celic.
 • Biotin podpira delovanje živčnega sistema in normalno psihološko delovanje, pomaga pri presnovi makrohranil, ter prispeva k ohranjanju zdravih las, kože in sluznic.
 • Vitamin K prispeva k normalnemu strjevanju krvi in ohranjanju zdravih kosti.

Kako dobro poznate prehranska dopolnila za otroke? Rešite kviz!

Čakajo vas tudi nagrade.

Priporočene dnevne količine oziroma odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano, ob kateri je pomemben tudi zdrav način življenja. Shranjevati nedosegljivo otrokom!

Viri:

 1. https://prehrana.si/clanek/228-uzivanje-omega-3-mascobnih-kislin-pri-sportni-gimnastiki?highlight=WyJvbWVnYSIsMywib21lZ2EgMyJd. Dostop: november 2023.
 2. https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-fish-oil-for-brain-health#TOC_TITLE_HDR_2. Dostop: november 2023.
 3. https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-for-kids. Dostop: november 2023.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,196
25.02.2024 ob 12:15
143
02.06.2021 ob 22:04
30,955
26.02.2024 ob 11:22
Preberi več

Več novic

New Report

Close