Do večje sreče s pomočjo hrane: mit o čokoladi ne drži, pomaga pa …

Foto: Profimedia

Srečo je težko definirati, tudi zato, ker je subjektivna. Zdi pa se, da se v zadnjih letih s to temo srečamo povsod. Je ultimativni cilj, h kateremu stremimo tako rekoč vsi.

Vsak jo je v nekem trenutku že okusil, na primer v stanju zaljubljenosti. Ampak kaj zares vemo o njej? Lahko bi rekli, da gre za stanje veselja in izpopolnjenosti. Obstaja veliko znanstveno podprtih nasvetov, kako lahko v svoje življenje prikličemo več sreče, eden od namigov je poslušanje žalostnih pesmi.

Raziskavi, ki ne more prehvaliti balad, pa nasprotuje študija univerze Groningen …

Nekaj nenavadnih dejstev o sreči

Raziskovalci omenjene nizozemske univerze so ugotovili, da glasba spreminja čustva in zaznavo. Vesela glasba tako v poslušalcu vzbudi veselje in izboljša njegovo zaznavanje sreče v obrazih drugih ljudi. Izraelski znanstveniki pa dodajajo, da so tisti, ki poslušajo rock ali metal glasbo, srečnejši od drugih ljubiteljev melodij ….

Foto: Profimedia

Občutek sreče se bo povečal tudi med telovadbo, saj se med športno aktivnostjo poveča proizvodnja serotonina, dopamina in endorfinov, ki vplivajo na počutje.

Znana študija univerze North Eastern University je pokazala, da za srečo potrebujemo dve stvari: nove izkušnje in hvaležnost za stvari, ki jih imamo.

5 hitrih dejstev:

  • Po podatkih Happy Planet najbolj srečne osebe živijo v Kostariki, po podatkih OZN pa na Finskem!
  • Verjetnost, da se boste počutili srečne, je večja, če živite na otoku.
  • Dva otroka osrečujeta bolj kot trije, so ugotovili profesor Raffelhüschen in njegovi kolegi, ki so to raziskavo izvedli v okviru projekta Glücksatlas Deutschland (Nemški atlas sreče, op. avt.)
  • Slaba novica za edince. Prepiri z brati in sestrami so očitno koristni. Družinski raziskovalec Walter Toman je ugotovil, da so tisti, ki so odraščali v večji družini, imeli več možnosti za srečno partnerstvo.
  • Občutek sreče po pisanju Brandeins traja le 10 sekund.

Raziskovalci irske univerze Ulster pa so ugotovili, da so dečki v otroštvu bolj srečni od deklic. To se čez čas spremeni. V isti raziskavi namreč tudi pišejo, da se ženske do 47. leta počutijo bolj srečne od moških, nato pa se tehtnica sreče spet prevesi na moško stran.

V svoj jedilnik vključite banane in ananas, saj vsebujejo snovi, ki pospešijo proizvodnjo serotonina, hormona sreče. Na raven endorfinov vplivata čili in poper, da čokolada osrečuje pa žal ne drži.

Foto: Profimedia

Obstajajo pa tudi dejavniki, ki nam kalijo srečo. 30-letna raziskava univerze v Marylandu trdi, da so osebe, ki gledajo televizijo, bolj nesrečne od tistih, ki berejo ali svoj prosti čas raje preživijo v družbi.

Mnogi s srečo povezujejo denar. Koliko ga potrebujemo, da bi bili srečni? Odvisno od države, pravijo v študiji, ki so jo objavili v znanstveni publikaciji Nature Human Behavior. Na splošno pa velja, da bogati za srečo potrebujejo večjo denarnico kot manj premožni. Da denar ne osrečuje, vsaj ne za dalj časa, je ugotovil tudi raziskovalec sreče George Vaillant, ki meni, da se na bogastvo zelo hitro navadimo, zato nam čez čas ne pomeni več veliko. Za srečo sta po njegovih dognanjih bolj pomembna red in disciplina.

Radi dolgo spite? Ameriški znanstveniki so v reviji Emotion objavili članek, v katerem pišejo, da so ‘zgodnje ptice’ srečnejše. To je povezano z biološko uro, ki osebam, ki ponočujejo, otežujejo soočanju z vsakodnevnimi izzivi.

Obstajajo pa tudi dokazi, da je sreča nalezljiva. Biti v družbi srečnih ljudi bo verjetnost, da se bomo tudi mi počutili srečne, povečala za 15 odstotkov. A le, če osebe poznamo. V družbi srečnih neznancev se ta odstotek giba okoli 6 odstotkov.

Sreča je, kot kaže odvisna tudi od starosti. Na splošno so ljudje, stari nad 65 let, bolj srečni kot osebe, stare med 18 in 24 let. To je povezano s stresom, ki so mu mladi, ki se v tem obdobju soočajo s pomembnimi odločitvami in izzivi, izpostavljeni.

Foto: Profimedia

Več študij je tudi pokazalo, da občutek sreče podaljšuje življenje. Osebe, ki pravijo, da so srečne, manjkrat zbolijo in zdi se, da se tudi počasneje starajo. Spontano se nagibajo k bolj zdravemu življenjskemu slogu in zavestno uživajo v svoji sreči.

Tisti, ki goljufajo, so srečnejši, trdijo na univerzi v Washingtonu, kjer so odkrili fenomen, ki mu pravijo “Cheater’s High” (vzhičenost goljufov, op. avt.). Osebe se po goljufiji, če je nihče ne zazna, počutijo bolj pametne, kar poveča njihov občutek zadovoljstva in veselja.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
807
18.04.2024 ob 13:00
1,059
04.03.2024 ob 11:32
359
11.12.2023 ob 08:54
782
14.04.2024 ob 13:23
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close