Naredite to zase in za druge

V znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi posledic alkohola, se je začela akcija 40 dni brez alkohola. To je priložnost, da spoznamo prednosti tega, da ne pijemo nič. Razmišljate, da bi poskusili?

Začela se je akcija 40 dni brez alkohola, s katero želijo organizatorji v Sloveniji ustvariti pogoje, da bi z zmanjšanjem pitja alkohola preprečili negativne posledice. Odločitev za sodelovanje in pridružitev je ne samo zdrava izbira. Je znak sočutja in dobrim odnosom odpira številne priložnosti.

Psihologinja Karmen Henigsman, ki deluje na NIJZ na področju alkohola, je ob začetku akcije izpostavila, da Slovenci gradimo kulturo, ki slovi po stiku z naravo, pohodništvu in športu. Kulturo, ki prisega na povezanost z lokalno skupnostjo in solidarno pomoč v stiski, čemur smo lahko pogosto priča.

Na drugi strani pa predstavljamo tudi mokro kulturo, ki je prepojena z običaji pitja alkohola, ki nas spremljajo vse od dogodkov ob rojstvu do dogodkov ob smrti.

“Še vedno smo na stopnji, ko si težko predstavljamo druženje brez alkoholnih pijač, kljub temu da nas vsakodnevno oblegajo novice o prometnih nesrečah, kriminalnih dejanjih, nasilju in zdravstvenih težavah, ki jih lahko neposredno povezujemo s pitjem alkohola.”

Karmen Henigsman

V Sloveniji alkohol predstavlja velik javnozdravstveni problem, saj spada med najbolj razširjene psihoaktivne snovi. Po količini popitega alkohola na prebivalca se uvrščamo med evropske države z visoko porabo alkohola. Prav tako pitje alkohola spada med najpomembnejše dejavnike tveganja za breme bolezni in prezgodnjo umrljivost ter je povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami. 

Črne številke alkohola v Sloveniji

Vsak dan v Sloveniji zaradi posledic, ki so neposredno povezljive s pitjem alkohola, umreta dva človeka. V letu 2023 se je zaradi alkohola v Sloveniji zgodilo 1.507 prometnih nesreč. V njih je življenje izgubilo 21 oseb, 126 je bilo hudo telesno poškodovanih, 588 pa lažje telesno poškodovanih.

Poleg smrti zaradi zdravja in nesreč dodatno bremenijo številne bolezni in bolezenska stanja, ki uničujejo kakovost življenja. Pogosto spregledano in neizmerljivo je tudi trpljenje članov družin, ki se soočajo z alkoholizmom.

Spregledano trpljenje bližnjih družinskih članov in prijateljev

“S svojci, to so v večini primerov partnerke ali odrasli otroci alkoholikov, se v različnih programih srečujem skoraj 30 let. Vse te zgodbe imajo nekaj skupnega,” pojasni Andreja Verovšek, socialna delavka, svetovalka in moderatorka na forumu Zasvojenost in pomoč.

Kako se odvija dinamika procesa iskanja pomoči:

 1. Član, ki pije, v večini primerov je to oče, ni motiviran za zdravljenje ali pa je njegova motivacija prešibka.
 2. Svojci in bližnji ljudje okoli njega trpijo zaradi njegovih izrečenih besed in dejanj.
 3. Družinski člani bi poiskali pomoč, ampak:
  • mislijo, da še ni dovolj hudo,
  • mislijo da bo bolje, če se oni še malo popravijo, spremenijo in postanejo boljši ljudje,
  • nimajo informacija in ne vedo, kam se obrniti in dobiti pomoč ali jih je tega strah,
  • nekateri so že obupali, ker so že neuspešno poskušali.

“Najglobje se me dotakne to, koliko smo ljudje pripravljeni potrpeti in koliko peska si lahko zmečemo v oči, preden spoznamo, da se nič ne bo uredilo samo in da se alkoholik ne bo spremenil. Tako težave iz majhnih nesoglasij glede pitja alkohola privedejo do ogrožanja materialnega stanja družine, žalostnih otrok, slabih ocen v šoli, depresije, prijav na policiji zaradi nasilja, prometnih kazni zaradi vožnje pod vplivom alkohola, razpada družine in v najhujših primerih tudi smrti.”

Andreja Verovšek, Med.Over.Net

Da bi se izognili še hujšim posledicam, je potrebno pravočasno ukrepati. Tako lahko vsak najprej naredi enostaven in kratek test test tveganja eSOS – spletna prepoznava socialnih stisk ter na podlagi priporočil ustrezno ravna. V Sloveniji je veliko uspešnih programov. Seznam organizacij je objavljen na spletni strani brezalkohola.si.

„VIR VESELJA IN POVEZANOSTI“ je geslo, s katerim nas vabi  letošnja, že 19. preventivna akcija 40 dni brez alkohola. Z akcijo organizatorji opozarjajo, da prekomerno uživanje alkohola v Sloveniji povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Vabijo k odgovornemu odnosu do alkohola doma, na cesti, pri delu in v družbi.

Viri:
https://nijz.si/zivljenjski-slog/alkohol/nijz-tudi-letos-v-akciji-40-dni-brez-alkohola-zdrava-izbira-ki-prinasa-veliko-koristi/
https://esos.karitas.si/
https://www.sopa.si/delavnici-za-podporo-pri-opuscanju-cezmernega-pitja-alkohola/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
21.07.2024 ob 16:29
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close